Vijesti
21. 6. 2024.

Danas u Hrvatskoj radi 300.000 ljudi više nego 2016. godine!

(VIDEO) Premijer Andrej Plenković na 8. sjednici Vlade RH: Hrvatska ima rekordnih 1.743.000 radnih mjesta. I to unatoč svim krizama s kojima smo se morali suočiti! Osim najviše zaposlenosti u povijesti, imamo i najnižu nezaposlenost - manje od 82.000 ljudi! Odličnim ekonomskim pokazateljima svakako su pridonijele i naše snažne intervencije u cilju zaštite građana i nacionalne ekonomije. Očito su imale učinka. Planiramo, međutim, uložiti još 700 milijuna € u mjere aktivne politike zapošljavanja te do kraja mandata stvoriti dodatnih 125.000 radnih mjesta!

Osim o povijesno visokoj zaposlenosti, a niskoj nezaposlenost, predsjednik Vlade RH i HDZ-a govorio je na početku sjednice i o novom pojeftinjenju goriva, skoku Hrvatske na svjetskoj ljestvici održivog razvoja, povećanju osnovice za ratne vojne invalide, sastanku GSV-a i ciljevima u ovom mandatu, mirovnom samitu o Ukrajini…

Izrazio je, još jednom, punu potporu hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji.

Donosimo ključne naglaske iz uvodnog obraćanja premijera Andreja Plenkovića:

Podrška Vatrenima

Vjerujemo da će u ponedjeljak protiv Italije biti bolje nego u prve dvije utakmice na Europskom prvenstvu. Vjerujemo u - pobjedu!

Izborniku Zlatku Daliću, kapetanu Luki Modriću i svim hrvatskim reprezentativcima želimo uspjeh i dobru igru idućeg tjedna!

Puna podrška izborniku Zlatku Daliću i našim reprezentativcima! Hrvatska je uvijek uz svoje Vatrene!

Niže cijene naftnih derivata

Na telefonskoj sjednici početkom tjedna ponovno smo smanjili cijene svih naftnih derivata, i goriva i ukapljenog plina.

Nastavljamo štititi životni standard hrvatskih ljudi!

Sniženje cijena SVIH goriva & UNP-a!

Hrvatska 8. u svijetu!

Hrvatska je na visokom 8. mjestu među 167 država na ljestvici Ujedinjenih naroda o ispunjavanju ciljeva održivog razvoja. U odnosu na prošlu godinu napredovali smo za tri pozicije.

Pokazatelj je to da učinkovito provodimo Nacionalnu razvojnu strategiju RH.

Trajna zahvalnost hrvatskim braniteljima

Osnovicu za određivanje prava iz Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji podižemo s 500 na 520 €. Time će se povećati iznosi osobne invalidnine hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine i naknade za nezaposlene branitelje.

I ova odluka predstavlja kontinuitet naše politike poštovanja onih koji su najzaslužniji što danas živimo u slobodi i demokraciji.

Prosječna neto plaća najmanje 1.600 €

Na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća, prvoj nakon formiranja nove Vlade RH, upoznao sam socijalne partnere s našim ključnim ekonomsko-socijalnim ciljevima u trećem mandatu.

Ponovit ću - prosječna neto plaća porast će na najmanje 1.600 €, bruto „minimalac“ na 1.250 €, a stvorit ćemo 125.000 dodatnih radnih mjesta!

Na pravoj strani povijesti i pravde

Na Prvom sastanku na vrhu o miru u Ukrajini, održanom u Švicarskoj, govorio sam o znanjima i iskustvima koja Hrvatska dijeli s tom zemljom, žrtvom ruske agresije.

I dalje ćemo pomagati prijateljskom ukrajinskom narodu - politički, humanitarno i vojno!

Kao žrtva velikosrpske agresije, Ukrajini možemo ponuditi cjelokupni paket ekspertiza i znanja. Mnoga joj već kontinuirano dajemo!

15 NOVIH AVIONA ZA NACIONALNU ZRAKOPLOVNU TVRTKU!

Potpredsjednik Vlade RH za gospodarstvo Oleg Butković najavio je da nam u srpnju stiže prvi novi Airbus A220, čime započinje obnova flote Croatia Airlinesa:

- Veliki je to iskorak za nacionalnu zrakoplovnu kompaniju - koja ostvaruje najveći razvojni projekt u svojoj povijesti. Dolazak drugoga novog A220 očekujemo ove jeseni, a nabavka idućih 6 zrakoplova slijedi 2025. godine.

No to nije sve! U 2026. stiže nam još 4 aviona, a u 2027. posljednja - 3! Ukupno 15!

A A A