Vijesti
25. 6. 2024.

Čestitka predsjednika Plenkovića u povodu Dana neovisnosti RH

"Prisjećamo se povijesne odluke Hrvatskog sabora donesene 25. lipnja 1991. o pokretanju postupka razdruživanja Hrvatske od ostalih republika u okviru SFRJ. Uvijek ćemo biti zahvalni prvom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu i svim hrvatskim braniteljima koji su podnijeli najveću žrtvu za slobodu i samostalnost Hrvatske. Ponosni na sva postignuća nastavljamo graditi još razvijeniju i uređeniju Hrvatsku, na dobrobit svih građana" - poručio je predsjednik Vlade i HDZ-a.

Iako je postupak razdruživanja pokrenut 25. lipnja, zbog pritiska međunarodne zajednice nastupila je odgoda primjene te Ustavne odluke. Stoga je Hrvatski sabor Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ donio 8. listopada 1991.

Oba su ta datuma među najvažnijima u suvremenoj hrvatskoj povijesti te ih obilježavamo kao spomendane - 25. lipnja Dan neovisnosti, a 8. listopada Dan Hrvatskog sabora.

Snažna i utjecajna Hrvatska

Danas, 33 godine kasnije, Hrvatska je sigurna zemlja s nikad snažnijim međunarodnim položajem i nedvojbenim ekonomskim postignuća, s Pelješkim mostom koji spaja njen teritorij, LNG terminalom koji joj osigurava energetsku neovisnost i Rafaleima koji čuvaju njeno nebo.

Kao članica Schengenskog prostora i europodručja, Lijepa Naša nastavlja smjerom pozitivnih gospodarskih trendova, nastavlja s rastom BDP-a, plaća i zaposlenosti.

A A A