Vijesti
28. 6. 2024.

HDZ je pridonio uvjerljivoj pobjedi EPP-a na europskim izborima. Naša kandidatkinja Ursula von der Leyen bit će predsjednica Europske komisije i idućih 5 godina!

BRUXELLES. Premijer Andrej Plenković nakon završetka sastanka Europskog vijeća: Donesene su odluke o liderima ključnih EU institucija. Vijeće predlaže Europskom parlamentu da Ursula von der Leyen ostane na čelu Europske komisije, da Antonio Costa bude predsjednik EV-a iduće 2,5 godine te da Kaja Kallas postane visoka predstavnica za vanjske poslove. Europska pučka stranka uvjerljivi je pobjednik EU izbora, čemu je pridonijela i premoćna pobjeda HDZ-a sa 6 od 12 mandata. Naša je poruka cijelo ovo vrijeme bila da se ti rezultati trebaju reflektirati i na razini europskih institucija.

(VIDEO) Predsjednik Vlade i HDZ-a istaknuo je da je uz odluku o čelnicima europskih institucija na summitu usvojen i Strateški program rada Europskog vijeća za idućih 5 godina.

Jačanje uloge EU & sigurnosna pitanja

„Raspravili smo mogućnosti jačanja uloge EU na međunarodnoj razini te zajedničke aktivnosti u pogledu sigurnosnih pitanja i nezakonitih migracija“ - kazao je.

Važne teme za Hrvatsku

Dodao je da su u stratešku agendu idućeg razdoblja uvrštene i teme zelene tranzicije, digitalne transformacije i demografske revitalizacije.

Predstavljena Strategija demografske revitalizacije: Želimo stvoriti poticajno okruženje za obitelji, to je ključno pitanje opstojnosti Hrvatske!

Nastavak potpore Ukrajini

Izdvojio je i dolazak ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, naglasivši da su potpisani i sporazumi o sigurnosti s ciljem daljnje potpore Ukrajini.

SUMMIT EPP-a

Uoči Europskog vijeća, tradicionalno je održan i neformalni sastanak lidera Europske pučke stranke, s kojeg je poručeno da EPP, kao uvjerljivi pobjednik EU izbora, treba nastaviti predvoditi Europsku uniju.

A A A