Vijesti
29. 6. 2024.

Uz istodobni ulazak u Schengen i europodručje, Hrvatska je uspješno odgovorila na krize, održala socijalnu koheziju i rekordno povećala proračun za obranu!

(VIDEO) 17. DUBROVNIK FORUM. Premijer Andrej Plenković: I ove godine predstavljamo važan dio hrvatskih vanjskopolitičkih aktivnosti, uz rezime globalnih izazova. Dubrovnik Forum nosi naziv „Opasni tjesnaci i sigurni prolazi”, čime ukazujemo na potrebu dijaloga i zajedničkog rješavanja problema radi očuvanja mira i prosperiteta. Dok čuvamo socijalnu koheziju na europskom kontinentu, do tada ćemo moći biti čvrsti i konzistentni u podršci Ukrajini, ili pak traženju mirnoga rješenja za plamteći sukob na Bliskom istoku. * Crna Gora i rezolucija o Jasenovcu? Namjerna poruka podjele unutar te zemlje, a još gora poruka u pogledu međusobnog poštovanja i želje za dobrosusjedskim odnosima. Hrvatska će poduzeti mjere koje smatra primjerenima za ovakve poteze instrumentalizacije parlamentarne većine s ciljem narušavanja odnosa Zagreba i Podgorice.

„Drago mi je da je Hrvatska uspješno odgovorila na krize i održala socijalnu koheziju, a pritom ostvarila dublju europsku integraciju istodobnim ulaskom u Schengen i europodručje. Napravili smo i najveće investicije ikad u domeni obrane, uz rast proračuna Ministarstva obrane za 125%!” - poručio je predsjednik Vlade i HDZ-a u svom obraćanju na godišnjoj konferenciji u Dubrovniku.

Dijalog & zajednička rješenja

Forum se ove godine održava pod nazivom „Opasni tjesnaci i sigurni prolazi”, čime se želi ukazati na dijalog i zajedničko rješavanje brojnih globalnih, prije svega sigurnosnih, ali i s njima usko povezanih gospodarskih, energetskih i ekonomskih izazova:
- Takav je pristup ključan za svladavanje izazova poput pandemije Covida 19 ili energetske krize prouzročene ruskom agresijom na Ukrajinu. 

Stalna pomoć & potpora Ukrajini

Još je jednom, uime hrvatske Vlade, izrazio snažnu potporu Ukrajini i ukrajinskom narodu, zahvalivši pritom ukrajinskom ministru vanjskih poslova Dmitru Kulebi na dolasku u Dubrovnik unatoč brojnim i zahtjevnim obavezama:

- Hrvatska je svo ovo vrijeme pomagala Ukrajini, politički, diplomatski, tehnički, humanitarno i ekonomski, a isto tako i vojno, te će nastaviti sa svim oblicima podrške, posebno vodeći računa o našim specifičnim iskustvima u procesuiranju ratnih zločina, kao i u procesu humanitarnog razminiranja, s kojim smo suočeni već 30 godina, i koji ćemo dovršiti tek u ožujku 2026. godine. Koliko vremena treba da se tako veliki problem riješi, najbolje pokazuje činjenica da će se kraj razminiranja poklopiti s članstvom Hrvatske u OECD-u.

Jedinstveno iskustvo mirne reintegracije

Dodao je da će Hrvatska Ukrajini ponuditi svoje jedinstveno iskustvo mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, tada provedenog posredovanjem Ujedinjenih naroda i angažmanom ključnih globalnih aktera, osobito Sjedinjenih Američkih Država:

- Taj proces omogućio je Hrvatskoj da provede do sad najuspješniju operaciju Ujedinjenih naroda na europskom kontinentu nakon 1945. godine, od kada oni i postoje.

Zajedničkim naporima uspjeli smo održati socijalnu koheziju 

Plenković se osvrnuo na Europu danas, spomenuvši nedavno održan sastanak Europskog vijeća, na kojem je usvojen Strateški plan i program djelovanja za idućih pet godina. Taj je dokument, dodao je, adresira sve ono što je bitno za europski kontinent i dobra je politička poruka europskih lidera u ovako zahtjevnim okolnostima:

- Koristeći zajedničke napore, sredstva, pravne i političke okvire i financijske instrumente, uspjeli smo održati ono što je bilo najvažnije za Europu u ovim okolnostima, a to je socijalna kohezija.

Sve veća ulaganja u obrambene sposobnosti

Ususret 75. obljetnici osnivanja Sjeveroatlanskog saveza, čiji će samit biti u Washingtonu, podsjetio je da će uz daljnju potporu Ukrajini glavne teme biti jačanje obrambenih sposobnosti, kao i veća izdvajanja za obranu:

- Hrvatska je o tome vodila računa zadnjih nekoliko godina. Imali smo najveće investicije ikada u domeni obrane i sada je proračun MORH-a veći za 125 posto u odnosu na prije osam godina, kada sam postao premijer.

Cilj Rezolucije o Jasenovcu je narušavanje odnosa Zagreba i Podgorice

Komentirajući usvajanje Rezolucije o genocidu u Jasenovcu, koji je izglasao 41 zastupnik vladajuće koalicije (od ukupno 81), predsjednik Vlade i HDZ-a poručio je da se radi o namjernoj politici podjele unutar Crne Gore te još goroj poruci u pogledu međusobnog poštovanja i želje za dobrosusjedskim odnosima:

- Vladajuća većina u Podgorici donijela je Rezoluciju pod instrumentalizacijom jedne druge države u regiji, a ta je tema prije svega prouzročena činjenicom da je Crna Gora podržala Rezoluciju o Srebrenici na Općoj skupštini UN-a. Umjesto da se bave svojim problemima i svojim pitanjima, pa i procesiranjem ratnih zločina iz tog vremena, oni se bave temom za koju nisu pokazivali interes zadnjih osam desetljeća.

Hrvatska će poduzeti mjere koje smatra primjerenima

Istaknuo je da će Hrvatska poduzeti mjere koje smatra primjerenima za ovakve poteze instrumentalizacije parlamentarne većine s ciljem narušavanja odnosa Zagreba i Podgorice, podsjetivši kako je upravo Dubrovnik doživio velike strahote u vremenu agresije Miloševićevog režima, u kojima je, nažalost, tada sudjelovala i Crna Gora:

- Oni koji žele ići prema članstvu u Europskoj uniji moraju voditi računa o dobrosusjedskim odnosima i međusobnom poštovanju.

BILATERALNI SUSRETI: Tajani, O'Brien...

Tijekom konferencije, predsjednik Vlade Plenković održao je i niz bilateralnih susreta.

Sastao se potpredsjednikom Vijeća ministara Italije Antonijom Tajanijem, poručivši da Hrvatska i Italija u dobrosusjedskom ozračju pristupaju bilateralnim i europskim pitanjima, na dobrobit obiju zemalja:

- Raspravili smo i o daljnjem smjeru EU nakon europskih izbora, migracijama i stanju na jugoistoku Europe.

Premijer Plenković održao je sastanak i s pomoćnikom državnog tajnika SAD-a Jamesom O’Brienom:

- Potvrdili smo odlične bilateralne odnose Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država. Nastavljamo stratešku suradnju u obrani i energetici te kvalitetan dijalog u nizu međunarodnih pitanja, uključujući snažnu podršku Ukrajini.

... Ghebreyesus, Czerwińska...

Izrazio je zadovoljstvo susretima s Tedrosom Adhanomom Ghebreyesusom, generalnim direktorom Svjetske zdravstvene organizacije...

... i Teresom Czerwińskom, potpredsjednicom Europske investicijske banke:

- Nastavljamo kvalitetnu suradnju u realizaciji brojnih projekata i aktivnosti. Hrvatska je, podsjećam, pokazala otpornost na sve globalne krize. 

... Schmidt, Lajčak, Fidan

Na sastanku s visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom, hrvatski premijer potvrdio je nastavak kvalitetne suradnje, naglasivši da se Hrvatska snažno zalaže za europski put BiH, kao i za postizanje političkog dogovora u toj zemlji o izmjeni izbornog zakonodavstva s ciljem postizanja ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda.

Na sastanku s predstavnikom Europske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom teme su bile proces dijaloga Srbije i Kosova i općenito situacija na jugoistoku Europe.

Tijekom Dubrovnik Foruma, premijer Plenković sastao se s turskim ministrom vanjskih poslova Hakinom Fidanom:

- Izvijestio sam o statusu hrvatskog kapetana Marka Bekavca koji se nalazi u istražnom zatvoru u Turskoj. Očekujemo da turska nadležna tijela postupe pravedno u njegovom slučaju, uvažavajući sve okolnosti, te da Marku Bekavcu zajamče pravnu sigurnost. Vlada RH nastavit će pružati hrvatskom državljaninu diplomatsku, konzularnu, pravnu i svaku moguću pomoć.

A A A