Vijesti
2. 7. 2024.

NASTAVLJA SE PAD INFLACIJE. Stopa od 2,4% najniža je u zadnje 3 godine!

Premijer Andrej Plenković: Već 19. mjesec za redom nastavlja se trend smanjenja stope inflacije. Tome su uvelike pridonijele kontinuirane mjere Vlade. Politikom limitiranja cijena energenata i 30 proizvoda iz potrošačke košarice, kao i drugim mjerama koje smo poduzimali, uspjeli smo okrenuti trendove. Provodimo politike u interesu hrvatskih građana i očekujemo od svih aktera da budu odgovorni oko cijena.

Lijepo je vidjeti da je u našem mandatu broj obrta porastao za čak 43.000, s novih 7.000 obrta u prvih 6 mjeseci 2024. Brojnim mjerama Vlade pomogli smo obrtnicima da ostanu na nogama! - poručio je predsjednik Vlade i HDZ-a nakon sudjelovanja na svečanoj akademiji u povodu Dana Hrvatske obrtničke komore.

Donijet ćemo novi Zakon o obrtu koji će najboljim rješenjima osuvremeniti zakonski okvir

U razgovoru s novinarima osvrnuo se na niz aktualnih političkih i gospodarskih tema:

Gospodarski rast među najbržima u EU

Uz smanjenje inflacije, posebno je važno i to što je rast hrvatskoga gospodarstva jedan od najvećih unutar Europske unije.

Vodimo računa o politici cijena jer je ona itekako bitna i za naše građane i za naše gospodarstvo. Kako izlazimo iz krize dolazi vrijeme kada moramo razmisliti o trajanju mjera, ali i voditi računa o najranjivijima, posebno o umirovljenicima i građanima s manjim primanjima.

Pomoć stradalim područjima

Što se tiče olujnog nevremena koje je jučer zahvatilo Vukovarsko-srijemsku županiju i pojedine dijelove Hrvatske, nadležne lokalne vlasti trenutno rade procjenu štete, nakon čega će Vlada, kao i u svim dosadašnjim neprilikama, pomoći u sanaciji. Izražavam žaljenje zbog zaista velikih razmjera štete.

Od sinoć smo u kontaktu s načelnikom općine Bošnjaci Andrijom Juzbašićem te vodstvom Vukovarsko-srijemske županije i grada Vinkovaca. Stižu i informacije iz drugih dijelova Slavonije i Hrvatske - Zagrebačke, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Osječko-baranjske i Dubrovačko-neretvanske županije.

Rezolucija Crne Gore izrazito loš, štetan i nepotreban potez

Vlada je vrlo jasno komunicirala crnogorskim vlastima da je donošenje takve rezolucije štetno za bilateralne odnose. Izrazito loš i nepotreban potez, osobito stoga što je Hrvatska bila u najvećoj mjeri vrlo konstruktivna kada je riječ i o rješavanju otvorenih bilateralnih pitanja i kada je riječ o europskom putu Crne Gore.

Možda je to trebalo biti nekakvo interno „pranje“ od nedavnog glasovanja za UN-ovu Rezoluciju o genocidu u Srebrenici? U svakom slučaju, to sigurno neće raditi nauštrb Hrvatske! Znamo što treba raditi.

Dogovor o čelniku SOA-e

U komunikaciji s Uredom predsjednika, postignut je dogovor da se za još dva mjeseca produži mandat Danielu Markiću na čelu SOA-e, kada će preuzeti Obavještajno analitički centar EU.

Hrvoja Omrčanina imenujemo zamjenikom ravnatelja Agencije, a nakon toga ćemo dalje odlučivati.

Hrvatska ne pristaje na ucjene kriminalaca

Što se tiče hakerskog napada na KBC Zagreb, trenutno sve nadležne službe analiziraju tu situaciju. Sve u ovom trenutku funkcionira normalno i sve baze podataka su dostupne liječnicima i medicinskom osoblju.

Objavljivati osobne podatke, a još pritom anamneze pacijenata, izrazito je neetički, bezobzirno i nepristojno. Hrvatska ne pristaje na ucjene kriminalaca, da budem sasvim jasan.

A A A