Vijesti
5. 7. 2024.

Kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem ugovoreno je gotovo 3 milijarde €. I u trećem mandatu razvoj istoka Hrvatske ostaje prioritet naše Vlade!

Zadnji uspješni primjer je Regionalni distribucijski centar za voće i povrće u Požegi, vrijedan 15,6 milijuna €, za koji smo uručili odluku o sufinanciranju iz NPOO-a. Danas je u 5 slavonskih županija 28.000 osiguranika više nego 2016. godine, udvostručen je izvoz za 2,5 milijarde €, a vrijednost investicija u dugotrajnu imovinu povećana je za 54%. U sinergiji sa županijama nastavit ćemo podržavati projekte diljem istoka Lijepe Naše! - poručio je premijer Andrej Plenković predsjedajući 17. sjednicom Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u Jakšiću.

„Na području Osječko-baranjska županija ugovoreno je 1,05 milijardi eura, Vukovarsko-srijemska županija 642 milijuna eura, Brodsko-posavska županija 344 milijuna eura, Virovitičko-podravska županija 312 milijuna eura te Požeško-slavonska županija 249 milijuna eura“ - naveo je još predsjednik Vlade i HDZ-a, napomenuvši da je ugovoreno i 310 milijuna eura zajedničkih projekata.

Glavne teme redovitog sastanka bile su razvojna tranzicija, ulaganja u poljoprivredu, socijalna politika te informacije o aktivaciji državne imovine i prostornom razvoju.

Donosimo još ključnih poruka predsjednika Plenkovića:

Ulaganje u rast i razvoj

U Slavoniju, Baranju i Srijem kroz sedam godina uloženo je gotovo tri milijarde eura u razvojne projekte. Kao što i mi kao država lovimo korak s onima koji su razvijeniji i napredniji u Europskoj uniji, tako se kroz ovo prioritetno ispunjavanje velikih investicija u slavonske županije nastoji učiniti taj iskorak, da ih što više dižemo u pogledu razvijenosti.

I u trećem mandatu naša Vlada jednako važnim drži prioritet Slavonije, Baranje i Srijema, uz druge krajeve Hrvatske kojima je potrebna dodatna angažiranost središnje razine. Važno je napraviti te razvojne iskorake do 2030. i stvoriti preduvjete za jednake šanse svim hrvatskim građanima, gdje god živjeli.

Kvalitetna suradnja daje rezultate

Dobar su primjer i ciljevi u obrazovanju, da sva djeca u Hrvatskoj do 2027. imaju jednosmjensku nastavu u osnovnim školama, a da do 2030. svako dijete ima svoje mjesto u vrtiću.

Ovi naši tradicionalni susreti sjajna su mogućnost izravne razmjene mišljenja za ono što radimo dobro i ono što možemo popraviti. To je nešto što kao Vlada izrazito cijenimo.

Pomoć u obnovi nakon nevremena

U proteklom vremenu Slavoniju je pogodio niz vremenskih nepogoda, a Vlada je u svim tim situacijama pomagala slavonskim županijama - što će činiti i dalje.

U kontekstu najnovijeg nevremena, danas ću i osobno posjetiti Bošnjake, mjesto koje je najviše stradalo. Čim se utvrdi popis šteta, Vlada će posebnim odlukama financijski intervenirati i pomoći u obnovi.

Uspješno suočavanje s ASK-om

Iza nas je, podsjećam, i afrička svinjska kuga. Ona je prošle godine bila veliki problem u Slavoniji. Iako se radilo o ozbiljnom problemu, epidemija je riješena metodološki, baš onako kako je trebalo, koristeći sve znanstvene metode i najbolju praksu koja postoji unutar Europske unije.

Nakon što je jenjala bolest, Hrvatska je u prosincu prošle godine dobila sve potrebne odluke Europske komisije i Vijeća za nastavak proizvodnje i dizanja nivoa bio-sigurnosti, a kompenzacijskim mjerama je obeštetila svinjogojce.

DUGOTRAJAN & USPJEŠAN PROJEKT

Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem osnovan je 8. ožujka 2017. godine kao savjetodavno tijelo na području koordinacije provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI), instrumenata i programa Europske unije, Europskoga gospodarskog prostora i nacionalnih izvora u okviru „Projekta Slavonija, Baranja i Srijem“.

Do sada su sjednice Savjeta SBS održane u Osijeku, Požegi, Slavonskom Brodu, Virovitici, Vinkovcima, Belom Manastiru, Pakracu, Novoj Gradiški, Orahovici, Vukovaru, Našicama, Pleternici, Okučanima, Pitomači, Otoku i Đakovu.

A A A