Vijesti
6. 6. 2019.

Plenković & Juncker u Zračnoj luci Dubrovnik koja se proširuje & modernizira sa 158 milijuna € iz EU fondova!

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković te predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker sastali su se danas u Zračnoj luci Dubrovnik gdje se obavljaju radovi druge faze projekta „Razvoj Zračne luke Dubrovnik“, koji se sufinancira bespovratnim europskim sredstvima putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Uz predsjednika Plenkovića bili su župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Grada Dubrovnik Mato Franković i direktor Zračne luke Dubrovnik Frano Luetić.

Važan EU projekt

U izjavi medijima, Plenković je kazao da su predsjedniku Europske komisije Junckeru predstavili tijek i realizaciju jačanja i izgradnje cijele infrastrukture dubrovačke Zračne luke, istaknuvši da je riječ o važnom projektu koji se sufinancira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 158 milijuna eura.

- Projekt je znatno povećao kapacitete prometa u Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a samim time i podigao kvalitetu turizma u najjužnijem dijelu Lijepe Naše.

Obnova dubrovačkog aerodroma vrijedna je ukupno 225 milijuna eura. U prvoj je fazi, završenoj krajem 2016. godine, za 64 milijuna eura izgrađena zgrada terminala. Druga, koja bi trebala završiti do kraja 2020. godine, obuhvaća obnovu 3.300 metara duge piste i izgradnju novog spremišta za gorivo.

Izgradnja Pelješkog mosta

Izvijestili smo Junckera, dodao je predsjednik Plenković, i o tijeku izgradnje Pelješkog mosta, koji je strateški važan za povezivanje juga Hrvatske s ostalim dijelovima zemlje.

Ocijenio je da projekt jako dobro napreduje, podsjetivši da se i on sufinancira europskim sredstvima u ukupnom iznosu od 357 milijuna eura.

Kazao je da se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji europskim sredstvima obnavljaju i vodno-komunalna infrastruktura, kulturna baština, studentski domovi te brojni drugi projekti, istaknuvši da se ova županija ubraja u najuspješnije u apsorpciji europskih sredstava.

Pripreme za predsjedanje Vijećem EU-a

Predsjednik Vlade i HDZ-a najavio je da sutra u Zagrebu slijedi glavni sastanak s predsjednikom Europske komisije Junckerom o nizu aktualnih tema, od strateškog programa EU-a koji je okvir rada budućeg Vijeća i Komisije, a Europsko vijeće bi ga trebalo usvojiti 21. lipnja, do politike proširenja.

- Nakon što je Europska komisija izašla s redovitim izvješćem želimo dati našu ocjenu spremnosti i podrške pojedinim državama iz jugoistoka Europe u svijetlu naše pripreme za sastanak na vrhu u svibnju 2020. godine, koji će se održati u Zagrebu za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem EU.

Najavio je da će biti riječi i o prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije te o budućem Višegodišnjem financijskom okviru EU-a (2021.-2027.).

A A A