Vijesti
23. 1. 2019.

Šuica: Za kanabis, ali isključivo u medicinske svrhe!

Aktivnosti u borbi protiv raka intenzivno se nastavljaju i u Bruxellesu gdje je u organizaciji Centra za upravljanje zdravstvenom skrbi pri Columbia University održana konferencija pod nazivom „It’s about the future in patient care - how cannabis will change medical care“, a na kojoj je voditeljica delegacije HDZ-a u Europskom parlamentu Dubravka Šuica sudjelovala kao panelistica.

Ova konferencija nastavak je brojnih aktivnosti naše eurozastupnice u čijem su fokusu javno zdravlje, borba protiv raka te poboljšani pristup medicinskoj skrbi za pacijente. Dubravka Šuica ujedno je u ime Europske pučke stranke (EPP) supotpisnica rezolucije i usmenog pitanja Europskog parlamenta o upotrebi kanabisa u medicinske svrhe. Poznato je da je EPP borbu protiv raka stavio na vrh svojih prioriteta.

„Fake news“ o uporabi konoplje

Tim povodom zastupnica Šuica je istaknula:

- Države članice Europske unije poprilično se razlikuju u pristupu prema legalizaciji kanabisa, uključujući i prema njegovoj upotrebi u medicinske svrhe. I u onim državama članicama u kojima je medicinski kanabis legalan postoje bitne razlike po pitanju pristupa tim lijekovima za pacijente, načinu dobivanja recepta, kupnji, cijeni, ali i po pitanju znanja među doktorima i medicinskog osoblja. Stoga smo u EP-u pozvali Europsku komisiju i nacionalna tijela da zajedničkim radom osmisle pravnu definiciju medicinskog kanabisa i jasno razluče između lijekova na bazi kanabisa koji su potvrđeni od Europske medicinske agencije te onih koji nisu potvrđeni kliničkim ispitivanjima. Ne smijemo zanemariti „fake news“ koji se plasiraju u vezi s uporabom konoplje u medicinske svrhe, već moramo dovoljno informirati javnost i to isključivo na temelju znanstvenih istraživanja.

Pomoć pacijentima

Pacijenti koji se liječe lijekovima na bazi kanabisa prijavili su da su im takvi lijekovi pomogli pri smanjenju mnogih problema poput nesanice, anksioznosti, ali i pri liječenju opasnih stanja poput epilepsije. Također, zabilježeni su mnogi slučajevi u kojima je medicinski kanabis pomogao oboljelima od multiple skleroze ili Parkinsonove bolesti, a posebice među oboljelima od različitih vrsta karcinoma, poput raka dojke ili raka jetre, što je potvrđeno i u pregledu znanstvene literature u rezoluciji Europskog parlamenta.

- Rad europskih institucija i agencija u podizanju svijesti o važnosti istraživanja i pravnog definiranja medicinskog kanabisa od iznimnog je značaja i može samo pomoći pacijentima kojima su takvi lijekovi potrebni. Naravno, potrebna je sveobuhvatna analiza i stroga primjena pravila kako ne bi došlo do zloupotrebe. No, mi političari, ali i znanstvenici, aktivisti, pacijenti i svi drugi moramo biti ujedinjeni u borbi za jačanje zdravlja naših građana, kao i poboljšanom pristupu medicinskoj skrbi.

Završna „Fight&Win“ konferencija

Šuica je najavila i završnu „Fight&Win“ konferenciju koja će se održati 29. siječnja u Bruxellesu uz sudjelovanje predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija.

Fight & Win: Donosimo Nacionalni plan borbe protiv raka kojim ćemo poboljšati i prevenciju i zdravstvenu skrb!

Dodatni materijali:

(ENVI) Dubravka Šuica: Činimo sve da konoplja bude dostupna svima koji ju trebaju iz zdravstveno opravdanih razloga

(ENVI) U mjesecu borbe protiv raka dojke dobre vijesti iz Europskog parlamenta

U Strasbourgu obilježen Europski dan borbe protiv raka prostate

Ususret Europskom danu borbe protiv raka prostate, u Europskom je parlamentu održana konferencija „European Prostate Cancer Awareness Day“ - kojom je predsjedavala naša zastupnica Dubravka Šuica, članice neformalne skupine eurozastupnika „Members Against Cancer“.

Najčešće dijagnosticirani rak kod muškaraca

Cilj konferencije bio je potaknuti EU na veći angažman u borbi protiv raka prostate, pogotovo zbog činjenice da je to najčešće dijagnosticirani rak kod muškaraca - s više od 417.000 novih slučajeva i 92.000 smrtnih slučajeva u Europi svake godine. A studije pokazuju da se programom ranog otkrivanja raka prostate može smanjiti smrtnost za čak 21%.

- Statistike su loše, pogotovo po pitanju Europske unije. Sjedinjene Američke Države ulažu više novca u istraživanje i liječenje raka, vode više računa o tome nego što to trenutno radi EU. Ali, borba protiv raka je jedan od prioriteta našeg spitzenkandidata Manfreda Webera, pa očekujem da se i to uskoro promijeni! - poručila je Šuica.

Programi ranog otkrivanja

Sudionici su pozvali građane da se odazovu na postojeće programe ranog otkrivanja kako bi uvelike povećali svoje šanse za primjerenim liječenjem i pobjedu nad karcinomom.

Podsjetimo, zbog podizanja svijesti o važnosti prevencije i borbe protiv raka putem „Fight & Win“ konferencija, zastupnicu Šuicu su tri vodeće organizacija iz tog područja - i to Europska liga protiv raka (ECL), Hrvatska liga protiv raka (HLPR) te udruga „Nismo same“ - nominirale za najbolju zastupnicu Europskog parlamenta (kategorija Zdravlje) u sklopu nagrade „MEP Awards“!

A A A