Vijesti
13. 2. 2019.

Nepravedni izborni zakon mora se napokon promijeniti kako bi Hrvati u BiH mogli birati svoje predstavnike!

Voditeljica HDZ-ove delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica, koja je ujedno i potpredsjednica Odbora za vanjsku politiku i potpredsjednica Izaslanstva EP-a za odnose s BiH i Kosovom, na plenarnoj je sjednici u Strasbourgu sudjelovala u raspravi o Izvješću Europske komisije o Bosni i Hercegovini za 2018. godinu.

Riječ je o godišnjem izvješću kojim se prati napredak BiH prema Europskoj uniji s obzirom na to da ta zemlja ima status potencijalnog kandidata od 2003. godine, a u veljači 2016. godine službeno je podnesen i zahtjev za članstvom u EU.

Nužna promjena izbornog zakona

Eurozastupnica Šuica ovom prilikom je izjavila:

- Najprije želim zahvaliti Komisiji i povjereniku Hahnu na velikom zalaganju za BiH. Točno je da je 2015. bio uzlazni trend za BiH, a isto tako je točno da je 2017. taj trend nekako zaustavljen i to zaista smatram lošim. Isto tako je jako loše da 4 mjeseca nakon izbora nisu formirane sve razine vlasti. Jako nam je stalo da BiH krene najboljim putem. Ono što želim ovdje naglasiti jest da mi šaljemo uporno poruke političkim vođama u BiH da se moraju dogovoriti, posebice o izbornom zakonu i danas sam dužna to ovdje spomenuti. Dakle, izborni zakon se mora promijeniti i to je nešto što je osnova svih početaka reformi.

Velika odgovornost

Zastupnici u Europskom parlamentu izrazili su žaljenje što do izmjena izbornog zakonodavstva i usvajanja odluka Ustavnog suda nije došlo prije izbora.

- Moraju se izbjeći manipulacije s izborima koje se evidentno događaju, a ovdje se posebno referiram na članove hrvatskog naroda i hrvatski narod - koji nema jednaka prava u BiH kad su izbori u pitanju. Stoga smo dužni to napomenuti. Vjerujem kako bi sve - kad bi se oko toga postigao dogovor - krenulo boljim putem. Stoga novi vođe, politički vođe u BiH imaju veliku odgovornost, a na Komisiji i na nama svima iz Europske unije jest da im u tome pomognemo - zaključila je Šuica.

Dodatni materijali

13. 1. 2019.: Šuica, Zovko i Radoš o skandalu u BiH i posljedicama za RH

30. 8. 2018.: Izaslanstvo Europske pučke stranke u Sarajevu

20. 2. 2018.: Dubravka Šuica o sarajevskom i mostarskom dopisništvu HRT-a: Poruka svim Hrvatima u BiH da se njihov glas čuje, cijeni i prenosi

23. 10. 2017.: Reforma Izbornog zakona BiH i kandidatski status - preduvjeti za nastavak europskog puta Bosne i Hercegovine

11. 4. 2017.: Inzko i Crnadak pred Vanjskopolitičkim odborom EP-a

31. 1. 2017: Dubravka Šuica: Samo dogovorom do funkcionalne BiH

8. 11. 2016.: Dubravka Šuica na razmjeni mišljenja s Bakirom Izetbegovićem

19. 10. 2016.: Zastupnica Dubravka Šuica o Bosni i Hercegovini nakon zaključaka Vijeća Europske unije

27. 5. 2015.: Opet o Bosni i Hercegovini u Europskom parlamentu

28. 3. 2014: Dubravka Šuica i Andrej Plenković na 16. Međuparlamentarnom sastanaku EU i BiH: Ravnopravnost naroda u BiH uvjet je promjena, kao i promjena Daytonskog sporazuma

21. 10. 2013.: HDZ-ovi eurozastupnici na turneji po BiH: Mi smo vaši predstavnici u Bruxellesu!

16. 10. 2013.: Dubravka Šuica Komisiji: Osigurajte Hrvatima u BiH TV kanal na hrvatskom jeziku

A A A