Vijesti
5. 3. 2019.

EU članstvom do višeg standarda i boljeg života! U idućoj omotnici više od 20 mlrd. € za razvojno-socijalne projekte!

Mladež HDZ-a Varaždinske županije organizirala je u Županijskoj palači tribinu s potpredsjednicom Vlade te ministricom vanjskih i europskih poslova Marijom Pejčinović Burić, voditeljicom Delegacije HDZ-a u Europskom parlamentu Dubravkom Šuicom, nacionalnim predsjednikom Mladeži HDZ-a Ivanom Vidišem i potpredsjednikom Mladeži Europske pučke stranke Karlom Resslerom.

Prednosti EU članstva

Na tribini se raspravljalo o Vijeću Europe, institucijama Europske unije i njihovom utjecaju na građane Hrvatske, pa tako i Varaždina. Ministrica Pejčinović Burić istaknula je da je Vijeće Europe Hrvatskoj i našim građanima donijelo puno napredniji sustav zaštite ljudskih prava, zaštite demokracije i vladavine prava.

- Hrvatska kao članica EU-a ima mogućnost odlučivati i surađivati na raznim temama - od kulture do gospodarstva. Kroz članstvo možemo postići brži razvoj, prosperitet i bolje prilike za sve. Vjerujem da će se u pokazati koliko je članstvo u EU-u uistinu vrijedno u sljedećem razdoblju, u novom višegodišnjem proračunu u kojem će RH još bolje koristiti EU fondove. I fondovi su svakako put do prosperiteta, ali za Hrvatsku je iznimno važna i suradnja jer najveći dio vanjske trgovinske razmjene imamo upravo s EU državama.

Nova prilika za sredstva iz EU fondova

Dubravka Šuica naglasila je da naši građani možda još uvijek nisu svjesni da se važne odluke za njihov život donose u Europskom parlamentu i da već žive po usvojenim direktivama.

- Hrvatska je u omotnici od 2013. do 2020. raspolagala s 10,7 milijardi eura iz EU proračuna, a upravo sada teku velike rasprave o novom višegodišnjem financijskom okviru od 2021. do 2027. - u kojem bismo imali više od 20 milijardi eura za europske projekte! Koji god se veći projekt u Hrvatskoj realizira, on se financira ili sufinancira iz EU fondova.

Na pitanje kako građani mogu osjetiti djelovanje europskih institucija, predsjednik Mladeži HDZ-a Ivan Vidiš kazao je da upravo kroz tribinu nastoje kod mladih osvijestiti činjenicu da je iznimno važno izabrati što kvalitetnije predstavnike kako bismo imali glas u EU institucijama i utjecali na legislativu.

ZA bolji standard naših sugrađana!

Potpredsjednik Mladeži EPP-a Karlo Ressler obrazložio je pak da je važno znati da je Europski parlament zapravo i hrvatski parlament, u kojem se donose propisi i odluke koje izravno utječu na život naših građana i ovdje u Varaždinu.

- Za mladu generaciju je posebno važno da im bude jasno da se u EP-u štite nacionalni interesi. Želimo predočiti povezanost lokalne, nacionalne i europske razine kako bi se zajedničkim djelovanjem poboljšao životni standard naših građana. Zabrinjavajuće je da je prije 5 godina izlaznost mladih na EU izbore bila samo 13 posto. Upravo ovakvim tribinama to želimo promijeniti.

Zajedno po još jednu pobjedu!

Na kraju, sudionici tribine uglas su poručili da HDZ očekuje pobjedu na nadolazećim izborima za članove Europskog parlamenta - kao, uostalom, i na izborima 2013. i 2014. godine!

A A A