Vijesti
6. 2. 2019.

Dok je naše Vlade, nema revizije Vatikanskih ugovora!

Nakon sjednice Kluba zastupnika HDZ-a, na kojoj smo se temeljito pripremili za nove saborske rasprave te argumentirane odgovore na manipulacije i podmetanja udružene oporbe, predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković u Hrvatskom je saboru odgovarao na pitanja okupljenih novinara.

Protiv revizije Vatikanskih ugovora

Na pitanje o prijedlogu Glasa i HSU-a o pokretanju postupka revizije Vatikanskih ugovora, predsjednik Plenković kratko je odgovorio: „Vlada je protiv“.

- Prigodom mog posjeta Svetoj Stolici i susreta s papom Franjom postavili su mi slično pitanje: I bili smo rezolutni: kada je riječ o našoj Vladi, neće doći do revizije.

Predsjednik Plenković s papom Franjom: tête-á-tête susret i s obitelji na audijenciji kod Svetog Oca

Privrženost Vlade RH provedbi Vatikanskih ugovora & vrlo dobra suradnja sa Svetom Stolicom!

Odgovor na SDP-ovu interpelaciju

Osvrnuo se i na SDP-ovu interpelaciju o postupku nabavke borbenih zrakoplova.

- Vlada će sutra odgovoriti oporbi na tekst interpelacije. U dogovoru s predsjednikom Sabora odredit će se termin kako bi se ta tema raspravila u najskorije vrijeme. Čvrsto stojim iza potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića.

Sloboda medija

Istaknuo je i da je Hrvatska slobodna zemlja sa slobodnim medijima - komentirajući današnje navode Hrvatskog novinarskog društva da se u našoj zemlji vodi više od tisuću predmeta protiv novinara i medijatu. Prema podacima koje je dobio od ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića, 85 posto slučajeva vezanih za klevetu završi oslobađajućim presudama.

- Tvrditi da u Hrvatskoj danas nema slobode medija mogu samo oni koji niti gledaju niti slušaju niti čitaju. Idemo stvari malo primiriti. Hrvatska je i po Freedom Houseu zemlja medijskih sloboda. Ne vidim baš, a dosta sam informiran i po dužnosti i osobno, da se kod nas ne piše što se želi, da netko radi pritisak na urednike ili novinare. Ne znam na temelju čega se donose takve evaluacije, tko im servira informacije. To je klasična priča, koju smo već prošli u procesu pregovora. Ne treba mi međunarodna analiza kako bih vidio ima li ili nema slobode medija u Hrvatskoj. Garantiram da je ima. Više se dramatizira nego što problem postoji.

A A A