Vijesti
8. 4. 2019.

Udruge & ustanove koje brinu o žrtvama: Prvi put vidimo stvarnu volju da se osnaži borba protiv obiteljskog nasilja!

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković sastao se danas s predstavnicama udruga, ustanova i organizacija koje brinu o žrtvama obiteljskog nasilja. Poruke sastanka: jačanje institucija, edukacija o neprihvatljivosti nasilja od najmlađih dana, strože sankcioniranje nasilnika, učinkovitija suradnja svih resora…

Fokus uvijek treba biti na žrtvi

Nakon sastanka, u obraćanju medijima, predsjednik Plenković zahvalio je svim organizacija na dijalogu i dugogodišnjem doprinosu rješavanju negativnog fenomena nasilja nad ženama, djecom i u obitelji.

- Danas smo imali prigodu saslušati ideje i prijedloge predstavnica koje se ovim problemom bave dugi niz godina. Taj vrijedni doprinos omogućit će hrvatskoj Vladi i nadležnim resorima da, prije svega, unaprjeđenjem zakonskog i institucionalnog okvira, povećanjem financijskih sredstava te adekvatnim obrazovanjem i snažnijim senzibiliziranjem javnosti učinimo boljim konačne rezultate u borbi protiv nasilja.

Kazao je da je ključna poruka da se cijeli proces svih nadležnih institucija, kao i zakonskog okvira, treba fokusirati na žrtvu.

Želimo podići kapacitete svih institucija!

- Ratificirali smo međunarodne konvencije i unaprjeđujemo naše zakonodavstvo. Želimo podići kapacitete svih institucija u rješavanju pitanja nasilja u obitelji. Svjesni smo da u suradnji sa županijama i gradovima moramo osigurati bolje smještajne kapacitete, kao i naći odgovarajuće načine financiranja. Predstavnici udruga sudjelovat će u radu različitih radnih skupina Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstva pravosuđa i Ministarstva unutarnjih poslova.

Naglasio je da Vlada želi da ovaj veliki pothvat unaprjeđenja zaštite žrtve, sankcioniranja počinitelja i potpore žrtvi bude zajednički napor koji će smanjiti nasilje Hrvatskoj.

Prvi put konkretna politička volja za promjenama

Potom je Maja Mamula, iz Ženske sobe-Centra za seksualna prava zahvalila na sastanku, ističući da nakon 26 godina rada u ovom području, prvi put vidi konkretnu političku volju da se dogode promjene. Kazala je da su prvi put organizacije civilnog društva tretirane kao ravnopravni partneri, a njihove su sugestije shvaćene vrlo ozbiljno.

- Ne kao dosad, kad smo nešto tražile i zahtijevale i nailazile na zidove, nego se stvarno čini da ćemo zajedno osnažiti suzbijanje svih oblika nasilja nad ženama i u obitelji te seksualnog nasilja. Vjerujem da je današnji sastanak ozbiljan korak da se svi ujedinimo i napravimo nešto konkretno.

Zapuhali su novi vjetrovi!

Ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije Jelena Lončar također je izrazila zadovoljstvo današnjim sastankom. Kazala je da su predsjednika Vlade upoznali sa svim problemima, od neujednačenog financiranja, provedbe zakona, različitih interpretacija sudova i centara za socijalnu skrb, do porasta broja starijih osoba - žrtava obiteljskog nasilja.

- Vjerujemo da će zaključci koje smo rezimirali uroditi plodom, na dobrobit svih žrtava.

I predsjednica Autonomne ženske kuće Zagreb Neva Tölle kazala je da je ugodno iznenađena vremenom koje im je predsjednik Vlade posvetio.

- To je premašilo sve rekorde, to dosad nismo doživjele. Vrlo je aktivno sudjelovao, slušao, bilježio i sve rezimirao tražeći potvrdu je li dobro razumio. Čini mi se da su po pitanju nulte tolerancije na nasilje krenuli puhati neki novi vjetrovi - poručila je i dodala da vjeruje da će se na tom tragu i ostati.

Eliminacija nelogične & neujednačene prakse

Ravnateljica Doma za djecu i odrasle - žrtve obiteljskoga nasilja „Duga Zagreb“ Željka Barić, navela je da svi imamo isti cilj.

- Dotaknuli smo niz važnih tema; prvi put imam osjećaj da nas se dobro čulo i nadam se napretku u tom smjeru, da se sve što smo naznačili doista i popravi, na dobrobit svih žrtava, bez obzira na spol i dob, jer žrtva je uvijek u pravu i treba joj pomoći.

Na novinarski upit o novom protokolu u postupanju u slučaju nasilja u obitelji i eventualnim spornim detaljima, predsjednik Plenković kazao je da javno savjetovanje i postoji da se nacrt dokumenta popravi.

Dodao je da je Vlada otvorena za dijalog, pojasnivši da sve organizacije i udruge i ljudi koji godinama u njima predano rade imaju možda više iskustva od pojedinaca koji su pripremili protokol.

- Bitna poruka jest da moramo eliminirati nelogične i neujednačene prakse do kojih dolazi u različitim fazama tretiranja nasilja, odnosa prema počiniteljima, prava djece i zaštite žrtve, pri čemu ne smije dolaziti do sekundarne viktimizacije.

Važnost senzibilizacije javnosti

Dodao je da je fenomen nasilja još gori nego što to službene statistike govore te da se društvo u svim segmentima mora s njim suočiti.

- Što bude više rasprave o tome, što javnost bude senzibiliziranija, to će biti manje takvih djela, kaznenih ili prekršajnih. Intencija je da većina tih djela bude kaznene naravi - sankcije ćemo pooštriti! Međutim, ni to nije dovoljno, odvraćajuća uloga penalne politike samo je jedan aspekt. To je kompleksan društveni problem koji zahtjeva angažman svih resora. Stoga se ovaj protokol odnosi na desetak institucija te će svaka od njih morati dati svoj doprinos i više nego što je to bilo do sada.

A A A