Vijesti
12. 4. 2019.

(17+1) Plenković o još intenzivnijoj suradnji s Kinom: Nove investicije, infrastrukturni projekti & gospodarski rast!

Otvarajući plenarnu sjednicu 8. sastanka na vrhu zemalja srednje i istočne Europe i Kine u Dubrovniku, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo sve većim interesom za platformu '16+1' što pokazuje da je ta suradnja aktivna i produktivna te da daje rezultate.

Dodao je da postoji niz zemalja koje su zainteresirane kako za status promatrača tako i za punopravno članstvo, a Hrvatska, naglasio je, vjeruje da ova suradnja treba biti otvorena i uključiva.

Novi član - Grčka

- U tom smislu, drago nam je da ovdje s nama u Dubrovniku možemo pozdraviti i Grčku koja će nam se pridružiti kao punopravni član, zbog čega će na kraju ovog sastanka '16+1' postati suradnja '17+1'!

Predsjednik Plenković također je istaknuo da je zbog suradnje koja raste i bilateralno i kroz odnos Kine s Europskom unijom značaj i opseg formata '16+1' sve veći na svim poljima, ustvrdivši da Vlada RH u potpunosti podržava generiranje još konkretnijih projekata.

- Mislim da se svi možemo složiti da su težina i rast kineskog gospodarska vrlo važni u stvaranju zamaha svjetske ekonomije. Svi mi okupljeni za ovim stolom tražimo bolje modalitete kako integrirati gospodarstvo dviju strana što bi stvorilo više prilika za otvaranje radnih mjesta.

Platforma sustavnog političkog dijaloga

- Premda brojke uvijek mogu biti bolje, moramo uzeti u obzir da je u relativno kratkom vremenu, od 2012. godine, suradnja '16+1' otvorila nove veze i stvorila mnoge konkretne poslovne projekte, ali isto tako postala platforma za intenzivan i sustavan politički dijalog.

Plenković je izrazio uvjerenje da EU, srednjoistočne europske zemlje, Kina, pa i čitava Azija, mogu imati i više koristi od infrastrukturnih veza između Europe i Kine.

- Zbog tog razloga Hrvatska podržava intenzivniji dijalog na platformi povezanosti između EU i Kine - kazao je Plenković dodavši da će se time povećati trgovinska razmjena, osnažiti turizam i gospodarstvo i uspostaviti kontakti među pojedincima.

Predsjednik Plenković najavio je da će Hrvatska 2020. godine biti domaćin i organizator konferencije za ministre prometa zemalja srednje i istočne Europe i Kine.

Mostovi suradnje - stvarni i simbolični

U tom je kontekstu spomenuo i glavni infrastrukturni projekt u Hrvatskoj - izgradnju Pelješkog mosta.

- Kineska tvrtka China Road and Bridge Company osvojila je prvo mjesto na međunarodnom natječaju za izgradnju ovog za nas vitalno važnog projekta. Taj javni natječaj je bio u skladu sa svim pravilima EU koji se na to odnose. Most u nastajanju ključan je za povezivanje ovog dijela Hrvatske u kojem se sada nalazimo. Dubrovnik, najprivlačniji biser hrvatskog turizma i Sredozemlja, tim će mostom biti bolje povezan s ostatkom zemlje.

Plenković je dodao da se novi most gradi i na simboličan način, upravo kroz suradnju '16+1', kroz otvorenost, partnerstvo i inovacije, što je i tema ovog skupa šefova vlada.

- Očekujemo da međusobni kontakti pojedinaca postanu sve jači.

U svom se obraćanju osvrnuo i na turizam koji je sve važniji u odnosu između europskih zemalja i Kine, kao i na danas pokrenut mehanizam koordinacije za mala i srednja poduzeća koji će omogućiti još više kontakata između tvrtki.

Rast trgovinske razmjene

Predsjednik Plenković je izrazio zadovoljstvo velikim brojem sudionika na današnjem poslovnom forumu.

- Uvjeren sam da će razgovori koji će se održavati paralelno s našim sastankom na vrhu pridonijeti porastu trgovinske razmjene.

Prema posljednjim podacima, trgovinska razmjena između država srednje i istočne Europe i Kine porasla je za 21% i dosegnula 82 milijarde američkih dolara u 2018. godini.

Sljedeći summit u Kini

Na kraju sastanka na vrhu, predsjednik Vlade zahvalio je na dolasku grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu čija se zemlja pridružila inicijativi '16+1'.

- Sretni smo što je Hrvatska imala priliku ugostiti i organizirati summit. Smjernice koje sada usvajamo doista su i putokazi za buduću suradnju; one se odnose na sva pitanja - povezanost, trgovinsku razmjenu i investicije, financijsku suradnju, znanstvene i tehnološke inovacije, obrazovanje, mlade, sport, poljoprivredu, šumarstvo i zaštitu okoliša kao i međusobnu razmjenu i suradnju.

The Dubrovnik Guidelines for Cooperation between China and Central and Eastern European Countries (PDF)

Kazao je da je posebna vrijednost ovog summita što sada postaje format 17+1, proširenjem na Grčku.

- Zahvaljujem premijeru Liju na spremnosti Kine da nas pozove sljedeće godine u Kinu na 9. sastanak na vrhu, zahvaljujem svim mojim kolegama, svim ministarstvima, osobito Ministarstvu gospodarstva na organiziranju Poslovnoga foruma.

9. Poslovni forum zemalja srednje i istočne Europe i Kine

U Dubrovniku je održan i 9. Poslovni forum zemalja Srednje i Istočne Europe i Kine, na kojemu se okupilo rekordnih više od 1.000 sudionika, od kojih oko 400 iz Kine. Tom je prilikom predsjednik Plenković - uz kineskog premijera Lija Keqianga, ministra gospodarstva RH Darka Horvata i ministra trgovine Kine Zhonga Shana - održao i prigodni govor:

- Hrvatska je možda mala zemlja po broju stanovnika, ali velika po povijesti i potencijalima! Dubrovnik, grad pod zaštitom UNESCO-a, stoljećima je predvodio svjetsku trgovinu i jačao veze zapada i istoka. U blizini je Korčula, rodno mjesto Marka Pola, koji je duboki trag ostavio u Kini. Hrvatska je i zemlja u kojoj je nastala kravata, a danas smo među 25 najpoželjnijih turističkih destinacija na svijetu i gradimo Pelješki most! Danas, najbrži električni automobil u svijetu i najbolji električni bicikl napravljeni su u tvrtki „Rimac Automobili“ u Hrvatskoj. Zbog svoje geografske pozicije, Hrvatska je u prilici biti ključni faktor u trgovinskoj razmjeni 16+1 zemalja!

Otvoren 9. Poslovni forum zemalja srednje i istočne Europe i Kine

Novi stadion u rijeci, željeznička pruga Zg-Ri & kineski pacijenti u RH!

„Želimo još intenzivniju suradnju EU-a i Kine, kojom ćemo osigurati nove investicije i gospodarski rast!“ - poručio je predsjednik Plenković, koji se bilateralno susreo s nizom kolega Viktor Orban, Jüri Ratas, Zoran Zaev, Alxis Tsipras…

Tijekom ili po završetku summita potpisan je niz ugovora i sporazuma između Kine i europskih država. Među ostalim, za projekte izgradnje novog nogometnog stadiona u Rijeci i željezničke pruge ZG-RI! Ministarstvo zdravstva potpisalo je pak pismo namjere s farmaceutskim divom Sinopharm o dolasku kineskih i pacijenata i liječnika u Hrvatsku te ulaganjima u medicinski turizam!

Vrijeme da se sva suradnja, planovi i mogućnosti u području poduzetništva dignu na višu razinu, da se pokrenu i ostvare

A A A