Vijesti
13. 4. 2019.

Kineskim partnerima ponudili smo ulaganja u hrvatske luke, brodogradnju i željezničku infrastrukturu

Gostujući na RTL-u, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković rezimirao je rezultate 4-dnevnoga službenog posjeta predsjednika Državnog vijeća Narodne Republike Kine Li Keqianga i 8. summita šefova vlada zemalja srednje i istočne Europe i Kine.

Prenosimo intervju koji je vodio kolega Boris Mišević:

Prema svim usporedivim dimenzijama, jedan od najvećih skupova u novijoj hrvatskoj povijesti. Što će građani najkonkretnije osjetiti od ovog što se danas razgovaralo?

Ovim današnjim događajem poslana je poruka ne samo Kini, nego i poruka Hrvatskoj. Oni su spremni dignuti razinu naših odnosa na novu razinu. Ponudili smo dva projekta - ulaganje u luke i željezničku infrastrukturu.

Pruga Rijeka - Zagreb. Na koji način Kinezi tu mogu sudjelovati?

Tu je sve moguće. Mi ćemo nastojati da u financiranje nizinske pruge idemo na dva modela - ili financiranje iz EU ili koncesija.

Za što su oni više zainteresirani?

Mi smo sada potpisali dva sporazuma. Da se napravi radna skupina da se vidi koji bi bili najbolji modeli za njeno financiranje.

Mogu li Kinezi napraviti ono što Hrvatska i privatni investitor nisu napravili s Uljanikom? Je li za Kineze Uljanik ulaz u Europu?

Vlada je već platila 420 milijuna eura državnih jamstava koje su nažalost išle bankama. Mi smo u godinu i nešto napravili sve što smo mogli.

Što mogu oni?

Iskoristio sam sastanak da pojasnim kontekst hrvatske brodogradnje. Ono što im treba je ozbiljan konsolidator koji zna te procese voditi. Kinezi danas grade 40 posto svjetskih brodova. Želim biti vrlo realan. Ovo je jedna prilika koju smo željeli staviti na stol. Zamolio sam kineskog premijera da predstavnici ključne kineske kompanije koja se bavi brodogradnjom posjete Hrvatsku, da posjete Uljanik i 3. maj i vide bi li oni mogli biti taj partner koji bi pomogao restrukturiranje.

Kada dolaze?

Vrlo brzo.

Srpska premijerka je rekla da će vas skoro pozvati u Srbiju. Jeste dobili službeni poziv?

Danas sam razgovarao s nekim kolegama kraće, s nekima sam imao bilateralne sastanke. Hrvatska dogodine predsjeda EU-om. Ja ću u pripremi toga posjetiti sve susjedne zemlje. Želimo se dobro pripremiti.

Jeste zadovoljni kako je sve to izgledalo?

Mislim da je bilo jako dobro. To bolje vide naši sugrađani. Uspješan posjet za pozicioniranje Hrvatske. Mislim da mogu zahvaliti svima u različitim resorima koji su pridonijeli. Mislim da smo napravili veliki međunarodni skup.

A A A