Vijesti
8. 2. 2019.

Bez obzira tko joj bude protukandidat, predsjednica Grabar-Kitarović obranit će svoj mandat!

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uvjerljivo vodi u svim anketama. Siguran sam da će pobijediti na izborima i obraniti svoj mandat bez obzira tko joj bude protukandidat! - istaknuo je glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković odgovarajući na pitanja novinara.

Bez daljnjeg troška za porezne obveznike

Što se tiče Uljanika i 3. maja, izrazio je nadu da će u pregovorima Vlada RH i DIV Tomislava Debeljaka s partnerima uspjeti iznaći rješenje za spas i dugoročnu održivost brodogradilišta - koja više neće generirati gubitke - te konkurentnost na međunarodnom tržištu:

- I što je također važno, da za naše porezne obveznike, osim jamstava koje je država preuzela u prošlom razdoblju, više nema nikakvog troška. Vlada i resorno ministarstvo uložili su velike napore da se taj proces povede u pozitivnom smjeru. Pritom mi je razumljivo Debeljakovo stajalište da nije spreman financijski pokrivati ono što se ranije događalo, nego samo ono u budućnosti. Država je dala jamstva, iza njih stoji i mora ih pokriti, a kakav će biti konačni aranžman - riješit će se kroz pregovore.

Postoji razlog za optimizam

Očito je da za hrvatska brodogradilišta postoji interes - nastavio je Jandroković - jer se javilo više kompanija koje vide perspektivu u njima:

- Dakle, postoji razlog za optimizam. Nije realno, kako to pitate, da porezni obvezni obveznici plate trošak restrukturiranja od deset milijardi kuna jer su kroz jamstva koje je država izdavala u proteklih više od 20 godina već preuzeli znatne obaveze.

U četvrtak SDP-ova interpelacija o avionima

Najavio je da će o SDP-ovoj interpelaciji o nabavi borbenih zrakoplova Sabor raspravljati u četvrtak 14. veljače:

- Rasprava će pokazati prave činjenice: da je Hrvatska sa svoje strane učinila sve kako bi po najpovoljnijoj mogućoj cijeni dobila najbolji proizvod. Bio je to pokušaj da se dobiju zaista kvalitetni avioni po puno nižoj cijeni nego što bi se dobili novi. No posao nije uspio jer SAD nije dao Izraelu da proda avione u takvom formatu. Izrael je preuzeo obavezu da ishodi tu dozvolu, nije uspio i transakcija nije realizirana. Hrvatske porezne obveznike to nije ništa koštalo.

Nažalost, izgubili smo godinu dana, međutim, legitimno je bilo pokušati dobiti vrhunsku tehnologiju za solidnu cijenu od 500 milijuna dolara. Sada idemo prema novom natječaju - zaključio je glavni tajnik HDZ-a.

A A A