Vijesti
12. 3. 2019.

Jandroković s hrvatskim biskupima o dostojanstvenom obilježavanju sjećanja na žrtve Bleiburške tragedije

Predsjednik Hrvatskog sabora (i glavni tajnik HDZ-a) Gordan Jandroković, sukladno najavi da će zbog novonastale situacije razgovarati s organizatorima obilježavanja komemoracije žrtava Bleiburške tragedije, održao je radni sastanak s predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije nadbiskupom Želimirom Puljićem i generalnim tajnikom HBK biskupom Petrom Palićem.

Puna podrška pismu hrvatskih biskupa

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković iskazao je punu potporu pismu kojim je Hrvatska biskupska konferencija izrazila duboko neslaganje s odlukom Katoličke crkve u Koruškoj te ocijenila da uskraćivanje mogućnosti molitve za žrtve te velike tragedije hrvatskog naroda znači nepoštivanje žrtve i gubitak osjećaja za patnju nedužnih.

Na zajedničkom sastanku stoga je zaključeno da će se nastaviti s daljnjim dogovorima kako bi se dostojanstveno obilježilo sjećanje na žrtve Bleiburške tragedije.

U cijelosti podržavamo pismo hrvatskih biskupa dok Hasanbegović pridonosi zabrani služenja mise na Bleiburgu!

Iskazivanje pijeteta žrtvama - ljudska i civilizacijska obveza

U svom govoru prošle godine u Bleiburgu, Gordan Jandroković je istaknuo da će se pokroviteljstvo Hrvatskog sabora nad komemoracijom nastaviti i u budućnosti:

- I te odluke ću se čvrsto držati. Prije svega, zbog naše moralne, ljudske i civilizacijske obveze da iskažemo pijetet žrtvama zločina počinjenih iz osvete, mržnje, nesnošljivosti ili ideologije. Stoga smo se i danas okupili na ovom mjestu - da se poklonimo žrtvama strašnih zločina i članovima njihovih obitelji, da im izrazimo naše suosjećanje i razumijevanje njihovih patnji. Jer, na Bleiburškom polju i kolonama smrti, na križnim putovima, dogodila su se bešćutna, dugo godina prešućivana stradanja. Bez da su počinitelji zločina ikada bili izvedeni pred sud pravde.

Komemoracija na Bleiburgu - obilježena 73. godišnjica stradanja hrvatskog naroda

A A A