Vijesti
8. 4. 2019.

Dostojanstveno odavanje počasti žrtvama jedini je smisao komemoracije na Bleiburgu

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković sastao se u Beču s predsjednikom Nacionalnog vijeća Austrijskog parlamenta Wolfgangom Sobotkom na marginama konferencije predsjednika parlamenata Europske unije.

Stroga zabrana fašističkog znakovlja

Osim o odličnim bilateralnim odnosima, tradicionalno prijateljskim i vrlo sadržajnima na svim razinama vlasti, dvojica predsjednika razgovarala su i o komemoraciji bleiburške tragedije. Potvrdili su da će komemoracija ove godine biti održana kako je i planirano, ali su zajedno upozorili da se moraju strogo poštovati austrijski zakoni i zabrana isticanja fašističkog i ustaškog znakovlja.

Iz Beča: Nakon što i ako ispune sve uvjete, spremni smo podržati EU perspektivu susjednih zemalja

Sobotka je iskazao razumijevanje za važnost održavanja komemoracije za hrvatski narod. Dvojica predsjednika suglasna su da odavanje pijeteta žrtvama totalitarnoga komunističkog režima nakon II. svjetskog rata mora biti u središtu komemoracije te da ona ne smije biti instrumentalizirana u političke svrhe.

Stop ekstremističkim zloporabama

- Želimo dostojanstveno odati počast žrtvama i to je jedini smisao komemoracije na Bleiburgu. Dogovorili smo se da posebna pozornost bude posvećena tome da se izbjegne bilo kakva politizacija i bilo kakva zloporaba od strane ekstremnih političkih skupina - istaknuo je

A A A