Vijesti
19. 4. 2019.

Jandroković & Čović: Hrvatski narod u BiH treba imati svoje legitimno izabrane predstavnike!

Predsjednik Hrvatskoga sabora (i glavni tajnik HDZ-a) Gordan Jandroković primio je prvog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (i predsjednika HDZ-a BiH) prof. dr. sc. Dragana Čovića.

Ravnopravnost konstitutivnih naroda

Jandroković i Čović suglasni su da Hrvatska i BiH kao susjedne zemlje imaju široki spektar zajedničkih tema te bilateralnih političkih i gospodarskih interesa.

Predsjednik Sabora naglasio je da je stabilnost i prosperitet BiH hrvatski prioritet te da je podržava kao jedinstvenu i suverenu državu u kojoj sva tri konstitutivna naroda imaju jednaki i ravnopravni status.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH izvijestio je pak Jandrokovića o aktualnoj političkoj situaciji u BiH, posebno o situaciji u kojoj se nalaze naši sunarodnjaci, te su se složili da Hrvate kao konstitutivni narod trebaju predstavljati njihovi legitimno izabrani predstavnici.

Prvi EU i NATO susjed

Jandroković je potvrdio da Hrvatska, kao prvi EU i NATO susjed BiH, želi kontinuirano održavati intenzivne i sadržajne bilateralne odnose.

Hrvatska je spremna, osim političke podrške na međunarodnom planu, nastaviti pružati tehničku i stručnu pomoć putem bilateralne suradnje ili suradnje s međunarodnim partnerima kroz twinning projekte. Dokaz tome je i novi projekt „Jačanje uloge parlamenata u BiH u kontekstu europskih integracija“ u kojem će Hrvatski sabor, zajedno s parlamentima Mađarske i Austrije, provoditi u BiH.

Euroatlantski put BiH

Hrvatska je jedna od najsnažnijih zagovornica ubrzanja euroatlantskog puta BiH te podržava što brže podnošenje prvog Godišnjeg nacionalnog programa. Također, predsjednik Sabora naglasio je da će uspostava funkcionalnih institucija na svim razinama vlasti biti značajan element za daljnji napredak u procesu euroatlantskih integracija. U tom smislu, pozdravljen je jučerašnji sastanak političkih lidera BiH.

Zaključno, predsjednik Sabora Jandroković istaknuo je da Hrvatska želi kontinuirano unaprjeđivati odnose i suradnju s BiH te raditi na izgradnji međusobnog povjerenja.

A A A