Vijesti
18. 6. 2019.

Baštinici smo Tuđmanove vjere u hrvatski narod & njegova pouzdanja u europsku budućnost Lijepe naše!

Tijekom svoga nadahnutog obraćanja na svečanoj akademiji u povodu 30. godišnjice osnutka Hrvatske demokratske zajednice, održanoj jučer u KD Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković u više je navrata podizao dvoranu na noge i bio prekidan burnim pljeskom.

Plenkovićev govor možete pogledati u cijelosti, a u nastavku ga i pročitati:

Drage Hrvatice i Hrvati, hvala vam lijepa!

Poštovane stranačke prijateljice i prijatelji,

poštovani saborski zastupnici, europske zastupnice i zastupnici, poštovani predsjedniče Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Dragane Čoviću sa suradnicima.

Dragi utemeljitelji Hrvatske demokratske zajednice, posebno vas pozdravljam - zahvaljujući vama i imamo Hrvatsku demokratsku zajednicu!

Dragi hrvatski branitelji, hrvatski generali, hvala vam za sve što ste dali za Hrvatsku!

Pozdravljam sve članice naše Zajednice žena „Katarina Zrinski“, pozdravljam najbolju političku mladež u našoj Domovini - Mladež Hrvatske demokratske zajednice!

Pozdravljam sve članice i članove i naše Akademske zajednice i Zajednice poduzetnika i obrtnika, naše drage prijatelje iz Bosne i Hercegovine te sve naše Hrvate iz iseljeništva koji su danas ovdje - ni bez vas ne bi bilo HDZ-a!

Ključna snaga obnove Hrvatske kao suverene, samostalne i demokratske države

Drage Hrvatice i Hrvati,

Prije 30 godina, naši utemeljitelji, predvođeni prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, osnovali su Hrvatsku demokratsku zajednicu, kao politički pokret koji je bio ključna snaga obnove Hrvatske kao suverene, samostalne i demokratske države. To je bilo vrijeme nacionalne renesanse.

Već tri desetljeća, HDZ je najsnažnija, stožerna hrvatska državotvorna stranka. HDZ je predvodio Hrvatsku u vrijeme izgradnje demokratskih institucija, u obrani zemlje u Domovinskom ratu, u poratnoj obnovi, kroz pregovore za članstvo u NATO-u i Europskoj uniji, a danas vodimo Hrvatsku na putu njenog gospodarskog razvoja i socijalne uključenosti.

Naša 30. obljetnica prigoda je da se prisjetimo puta koji smo prošli, naših postignuća, da se osvrnemo na ostvarene rezultate, da pogledamo izazove koji su pred nama i zadaće koje trebamo rješavati za Hrvatsku u svijetu koji se mijenja brže nego ikada.

Tuđman i danas uporišna točka HDZ-a

Dragi prijatelji,

u godini u kojoj ćemo obilježiti i 20. obljetnicu smrti našega prvog predsjednika, želim podsjetiti da mu je točno prije dvadeset godina, u ovoj dvorani, uručena „Povelja zahvalnosti“! Stoga se pridružujem pozdravima njegovoj obitelji, posebno njegovoj supruzi, njegovoj djeci i sinu Miroslavu koji je večeras ovdje s nama. Hvala vam što ste tu!

Kao što ste vidjeli u filmu koji je režirao naš sjajni Dinko Čutura, molim vas jedan aplauz za Dinka, predsjednik Tuđman je i danas uporišna točka Hrvatske demokratske zajednice, naše politike i naše političke filozofije. HDZ je u sudbonosnom, prekretničkom i povijesnom trenutku za Europu i za Hrvatsku stvoren u interesu hrvatskoga naroda i radi stvaranja hrvatske države!

Baštinici Tuđmanove vjere u hrvatski narod

Danas smo mi baštinici Tuđmanove vjere u hrvatski narod i njegovu vlastitu snagu, njegova zalaganja za pomirbu unutar hrvatskog naroda, njegova neumornog poticanja zajedništva domovinske i iseljene Hrvatske te njegova pouzdanja u razvoj Hrvatske i njenu europsku budućnost.

On je čvrsto držao HDZ na desnom centru i nije dopustio odstupanja od te politike, jer je dobro znao što je hrvatski državni interes i gdje se na političkom spektru treba nalaziti najsnažnija hrvatska okupljajuća stranka.

Neodgovornost onih koji se hrane egoizmom i isključivošću

Drage HDZ-ovke i dragi HDZ-ovci,

U današnjem svijetu i Europi izrazito je važno kako će se narodi i države prilagoditi promijenjenim globalnim i kontinentalnim okolnostima. Jer oni narodi i one države koje se zatvore u uske okvire, koje se hrane vlastitim egoizmom i isključivošću, koje ne bi sjedile za velikim stolovima za kojima se razmatra budućnost Europe i svijeta, takve države i njihove politička vodstva bila bi nedorasla i neodgovorna pred svojim narodom.

A HDZ, dragi prijatelji, nije takav! Hrvatska koju mi vodimo nije takva! Pogotovo nije takva danas, kada o svojoj sudbini sami odlučujemo! A odlučujemo sami zato što smo odavno osigurali međunarodno priznanje, teritorijalni integritet i državni suverenitet, i to upravo zahvaljujući HDZ-ovim vladama!

Svoj suverenizam nikome ne trebamo dokazivati

Stoga su lažne dileme oko pitanja suvereniteta - koje danas neki samozvani i zakašnjeli suverenisti s kraja političkog spektra pokušavaju nametnuti - bespredmetne i promašene. Da budem sasvim jasan, pitanja hrvatskog suvereniteta za nas su riješena još za mandata prvog hrvatskog predsjednika, kao i europski put Hrvatske koji je tada zacrtan. I mi kao središnja i stožerna državotvorna stranka svoj suverenizam i domoljublje nikome ne trebamo dokazivati!

Može se takvim kvazi-suverenističkim lamentiranjem na pojedinim izborima možda i dobiti pokoji postotni bod, ali se Hrvatsku, dragi prijatelji, ne može voditi niti se državni interesi mogu osnažiti i zaštititi praznim riječima bez pokrića. Za to je potrebno odlučno, stručno i odvažno vodstvo, jer jedino to priliči narodu koji je pobijedio u Domovinskom ratu i koji je dokazao da nema tog cilja koji ne može postići kada je složan!

ZA jaku Hrvatsku u jakoj Europi

Godine 2019. mi hrvatski suverenitet svakim danom konkretno učvršćujemo zahvaljujući borbi za kvalitetniji život naših sugrađana, za sigurniju budućnost svih naših građana, a sve to na temelju našega ozbiljnoga i sustavnoga programa. Članstvom u Europskoj uniji Hrvatska je dobila dimenziju koju nikada prije nije imala u svojoj povijesti, čime smo dodatno osnažili našu državu. Stoga svaki istinski domoljub može samo biti za jaču Hrvatsku u takvoj Uniji koja nam daje dodatnu snagu i dodatnu vrijednost, jer to je danas, dragi prijatelji, najbolji način kako se štite hrvatski nacionalni interesi!

I naša je zadaća da takvu politiku rastumačimo hrvatskom narodu i hrvatskim biračima.

Poštujući prošlost, okrenuti smo budućnosti!

HDZ svoje domoljublje dokazuje time što ima političku volju, sposobne ljude, kvalitetan program kojim se bolje od svih drugih možete baviti temama koje su pred nama: zapošljavanjem, socijalnim pravima, životnim standardom, demografskom revitalizacijom, jačanjem vladavine prava, razvojem i izgradnjom svakog dijela Hrvatske. Tu, danas, dragi prijatelji, pokažimo što znamo i što možemo!

Poštujemo naše tradicije, običaje, našu povijest, našu vjeru, naše vrijednosti. Ali ne želimo Hrvatsku okovanu u prošlosti, nego Hrvatsku okrenutu budućnosti koju gradimo za nove generacije. Želimo Hrvatsku koja nije isključiva i polarizirana, nego Hrvatsku svjesnu svojih potencijala, zemlju samopouzdanih, radišnih, složnih i slobodnih ljudi! To nas okuplja, dragi prijatelji.

HDZ ondje gdje ga je postavio dr. Tuđman

Prije tri godine, kada sam izabran za predsjednika stranke, jasno sam rekao da želim HDZ pozicionirati ondje gdje ga je postavio predsjednik Tuđman. Ondje gdje - kao najveća državotvorna i stožerna hrvatska stranka - HDZ i treba biti.

Predstavio sam politiku HDZ-a koji se vratio svojim izvorišnim odrednicama, koji je usidren na europskom desnom centru, usmjeren prema budućnosti i predvodnik u pronalasku rješenja za gospodarska i socijalna pitanja. Uvjeren sam da je to ono što želi i većina naših birača.

Rezultati ubuduće samo bolji

Zato smo i pobijedili 2016. na parlamentarnim izborima! Zato smo pobijedili i 2017. na lokalnim izborima! Pobijedili smo i na nedavnim europskim izborima, ali ne u mjeri u kojoj smo to očekivali. Na te izbore smo zajedničkom odlukom konsenzualno izišli samostalno, i opet smo osvojili 4 zastupnika, kao i u prethodnom mandatu.

Zbog toga ne možemo biti zadovoljni, jer se naša Vlada snažno angažirala na europskim temama i pridonijela je razvoju Hrvatske kroz europske politike i korištenje fondova kao nijedna hrvatska Vlada do sada. Pažljivo ćemo razmotriti poruke birača, radimo analizu i kampanje i rezultata, i ocijenit ćemo angažman svih stranačkih tijela i organizacija. Izvući ćemo pouke i vidjeti što moramo popraviti da naši rezultati ubuduće budu bolji!

Vodimo Hrvatsku u pravom smjeru

Jer i danas, uvjeren sam, treću godinu zaredom, vodimo Hrvatsku u pravom smjeru. Uspjeli smo, unatoč svim izazovima i usprkos brojnim akterima koji se već tri godine na sve načine trude da politički, gospodarski i razvojno vrate Hrvatsku unatrag. Ali mi im to nismo i nećemo dopustiti!

U razvojnom smislu usmjereni smo na izgradnju konkurentnog socijalno-tržišnog gospodarstva temeljenog na znanju, kreativnim industrijama i novim tehnologijama. A u našem djelovanju vodimo se vrijednostima slobode i odgovornosti svakog pojedinca, demokracije, pravne države, poštovanja temeljnih ljudskih prava, obiteljskih vrijednosti, ravnopravnosti žena i muškaraca, solidarnosti.

Protiv revizije Vatikanskih ugovora

Važan nam je naš kršćanski identitet i kultura. Hrvatska povijest, kultura, vjera i jezik, koji su stoljećima očuvali naš identitet, nama su svetinja te ćemo te vrijednosti prenositi na našu djecu i naše mlade!

I želim jasno poručiti - HDZ je i demokršćanska stranka te se protivimo pokušajima revizije Vatikanskih ugovora između Hrvatske i Svete Stolice. Mi smo taj svoj stav jasno izrekli i u Vladi i u Saboru, dok su drugi o tome, čak i kada su se predstavljali kao desničari, hrabro i gromko šutjeli!

Jedinstveni Zakon o pravima hrvatskih branitelja

Kada su u pitanju Domovinski rat i nacionalna sigurnost, naša je Vlada pokazala koliko se brine o dignitetu hrvatskih branitelja i dignitetu Domovinskog rata, o obiteljima poginulih, kao i o hrvatskoj vojsci i policiji. Donijeli smo jedinstveni Zakon o pravima hrvatskih branitelja i povećali proračun za hrvatske branitelje.

Kroz nas živi i sjećanje na sve poginule i nestale hrvatske branitelje što nas trajno obvezuje da neumorno nastavimo raditi na procesuiranju svih ratnih zločina - do zadnjega! - i pronalasku nestalih, kako bi sve žrtve dobile svoj mir.

Vratili Hrvatsku vojsku u Vukovar

Znatno smo povećali proračun za obranu, što je poruka ne samo prema našim vojnicima, nego i našim saveznicima. Nakon 15 godina donijeli smo Strategiju o nacionalnoj sigurnosti. Donijeli smo i Zakon o sustavu domovinske sigurnosti i vratili Hrvatsku vojsku u Vukovar, Knin, Varaždin, Ploče, a uskoro i u Pulu.

Hrvatska vojska je u našem mandatu vraćena među hrvatski narod! I zato, hvala Damire, hvala Tomo, hvala Davore na svemu što radite!

Hrvatski stijeg na vukovarskom Vodotornju

Angažirano radimo na posebnom Zakonu o razvoju Grada Vukovara koji zaslužuje poseban status i skrb! A posebno mi je drago što smo pomogli da se do početka studenoga, do idućeg Dana sjećanja,  dovrše radovi na vukovarskom Vodotornju. I opet će se na vrhu tog najslavnijeg simbola Domovinskog rata zavijoriti hrvatski stijeg, tamo gdje je čitavo vrijeme prkosio agresoru za vrijeme junačke obrane Vukovara!

To je najmanje što možemo učiniti za one koji su dali sve za našu slobodu, i to nemojmo nikada zaboraviti!

ZA punu ravnopravnost Hrvata u BiH

Ustrajno se zalažemo i za ostvarenje pune ravnopravnosti hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini, kao jednog od tri konstitutivna naroda!

Mi ćemo to pitanje, poštovani predsjedniče HDZ-a Bosne i Hercegovine, ali i sve drage članice i članovi HDZ-a koji ste porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a živite u Hrvatskoj, držati na dnevnom redu međunarodnih institucija dok se to pitanje u potpunosti, na pravi način ne riješi!

Ponovno predvodimo promjene nabolje

Dragi prijatelji,

Prije tri godine uspjeli smo se zajedno, naglašavam zajedno, izdići iz situacije kada je HDZ-u prijetio silazak s vlasti i povratak u oporbu, dobili smo mandat za sastavljanje Vlade i otada ostvarili brojna postignuća. Modernizirali smo upravljanje strankom, usvojili smo novi Statut, i financijski smo konsolidirali stranku, pa više nismo u minusu, nego kao i proračun, ostvarujemo višak.

Iz naših redova su predsjednica Republike, iz naših redova je predsjednik Hrvatskog sabora, uz premijera, imamo 18 od 20 članica i članova Vlade. Vodimo 12 županija i polovicu svih hrvatskih gradova i općina. Sve to govori, dragi prijatelji, kolika je snaga zajedništva Hrvatske demokratske zajednice. Mi smo Hrvatsku vratili na pravi smjer i predvodimo promjene nabolje u hrvatskom društvu!

Prosječna plaća porasla za 730 kuna

Zamislite samo, i to ću namjerno reći na današnji dan, što bi bilo da je SDP došao u prigodu nastaviti provoditi svoju politiku s pozicije državne vlasti!? Imali bismo ponovno neodgovorno i golemo zaduživanje države, proračunski deficit, izostanak reformi, daljnji pad kreditnog rejtinga i gospodarsko urušavanje.

U razdoblju od 2012. do 2015. tadašnja je Vlada SDP-a zadužila sve nas za preko 70 milijardi kuna. To je 10 milijardi kuna više od ukupnog troška izgradnje svih naših autocesta zadnjih 25 godina! Dobro ste čuli: to je 17.500 kuna duga po stanovniku i to je u jednoj brojci rezultat njihovog mandata.

Mi smo taj mandat zaboravili, preokrenuli trend, odgovornom politikom i ostvarenim suficitima svakoga građanina razdužili za gotovo 900 kuna. Kad je SDP bio na vlasti izgubilo se 40.000 radnih mjesta, a mi smo u ni tri godine našeg mandata omogućili stvaranje ne 10, ne 50, nego 100 tisuća novih radnih mjesta u Hrvatskoj!

Prosječna plaća narasla je u mandatu prethodne tri Vlade za samo 230 kuna, dok je samo od početka mandata naše Vlade narasla za 730 kuna. Tu se, u konkretnim brojkama, vidi razlika u vođenju Hrvatske!

Ispunjena obećanja

Obećali smo smanjiti poreze i administrativne prepreke! I to smo učinili: rasteretili smo građane i gospodarstvo za 8,5 milijardi kuna i povećali dohodak brojnim hrvatskim obiteljima! Obećali smo uvesti red u javne financije! I to smo učinili: ne trošimo više nego što imamo i Hrvatska već dvije godine zaredom bilježi proračunski višak.

Obećali smo i smanjenje javnoga duga. U tri godine je njegov udio u BDP-u pao s 81 na 74 posto i nastavljamo u tom smjeru. Obećali smo vraćanje u investicijski kreditni rejting. I to smo ostvarili, i time otvorili vrata još većim stranim ulaganjima!

Obećali smo snažniji gospodarski rast, a danas Hrvatska ostvaruje zdravi rast bez zaduživanja i u prvom kvartalu rasli smo po stopi od gotovo 4%, što nas svrstava među članice Europske unije s najbržim gospodarskim rastom ove godine!

Spriječili kolaps hrvatskog gospodarstva

Obećali smo i transformaciju Hrvatske i mijenjanje onih poslovnih modela koji su gušili konkurenciju i zdrav gospodarski razvoj! Suočili smo se s teškim izazovima i neriješenim problemima hrvatske ekonomske tranzicije poput krize u Agrokoru, stanja u Petrokemiji, situacije u Uljaniku, ali i drugim društvima, a sve smo to radili kako bismo rješavali probleme koji su se nagomilali proteklih desetljeća. Naš je cilj bio sačuvati radna mjesta.

Ovdje ću izdvojiti i pitanje Agrokora, jer da brzom reakcijom nismo zaustavili tu krizu, Hrvatska bi se vratila u recesiju, bilo bi ugroženo 30.000 radnih mjesta u Hrvatskoj, a vrlo vjerojatno i još 30.000 u susjednim zemljama, propalo bi na tisuće OPG-ova i na stotine malih dobavljača. Pritom smo naišli na otpore onih koji su godinama gradili svoje poslovne pothvate na varijantama dogovorne ekonomije. Reagirali smo u općem interesu hrvatskog gospodarstva i uspješno priveli kraju najveće restrukturiranje takvoga tipa u Europi! To je, dragi prijatelji, postignuće HDZ-ove vlade.

Projekt Slavonija, Pelješki most i EU fondovi

Kada sam 2016. godine u Osijeku najavio da je upravo sada trenutak da mi, sa svojom odgovornošću i privrženošću Slavoniji, napravimo iskorak kakav do sada nijedna vlada nije napravila, dogovorio sam s današnjim županom Ivanom Anušićem da ćemo u našem mandatu pokrenuti projekt Slavonija, Baranja i Srijem. Danas on već donosi 10 milijardi kuna za razvoj pet slavonskih županija, koje su pretrpjele ogromne štete u Domovinskom ratu!

Istodobno, Pelješki most, LNG terminal na Krku, zračne luke, željeznice, ceste i luke, energetska obnova domova, preko 500 dječjih vrtića, potpore poljoprivrednicima, sve su to projekti koje radimo kombinirajući nacionalna sredstva i koristeći prednosti našeg članstva u Europskoj uniji. To, dragi prijatelji, može raditi samo ona vlada i ona stranka čije su članice i članovi bile identificirane s tim projektom zadnja tri desetljeća, a ne oni koji s tim nisu imali veze, koji o tome gotovo ništa ne znaju i koji, kad bi bili u prilici preuzeti odgovornost za Hrvatsku, ne bi pokazali znanje koje je nužno da iskoristimo ono za što smo se zalagali. Mi koristimo članstvo u Europskoj uniji da opremamo i jačamo kapacitete hrvatske policije koja danonoćno štiti našu granicu od nezakonitih migracija i time čuva sigurnost hrvatskih građana! Na tome smo zahvalni svim našim policajcima!

Još moramo poboljšati pravnu sigurnost

Zadali smo si tri temeljna cilja - Hrvatska je politički stabilnija, i nemojte imati iluzija kako bi se bilo što od ovih gospodarskih postignuća dogodilo, a da nismo imali snage i vještine zadržati prije svega političku stabilnost i većinu u Hrvatskom saboru. To vam je preduvjet svih reformskih napora. I zato je držimo. Ne držimo je zato kako bismo bili na vlasti, nego je držimo u interesu hrvatskog naroda i razvoja hrvatskog društva. To znači politička stabilnost, dragi prijatelji. Naše gospodarstvo raste, a društvena solidarnost je veća jer su se povećale plaće, povećale su se mirovine, brojne socijalne naknade porasle su puno više nego u mandatima ranijih vlada.

Ostaje nam poboljšati pravnu sigurnost. Ostvareni su pomaci, reformama koje smo poduzeli do sada, ali trebamo učiniti više. Pravna sigurnost nije sigurnost ako je nemaju svi naši građani. Pravda nije pravda ako je spora. Kazna nije kazna ako nije primjerena. Tu mislim i na borbu protiv kriminala i borbu protiv korupcije. To je ono na što su naši sugrađani s pravom posebno osjetljivi, i tome posvećujemo i posvetit ćemo još više posebnu pozornost. Zato pripremamo zakonske izmjene radi ubrzavanja kaznenog postupka i sprječavanja zlouporaba koje odugovlače i sprječavaju vođenje postupaka.

Nema mjesta huliganskim, nasilnim i primitivnim ispadima

Moramo se snažnije suprotstaviti nasilju i govoru mržnje, osobito prema nacionalnim manjinama. U modernoj Hrvatskoj ne smije biti mjesta huliganskim, nasilnim i primitivnim ispadima. Nasilje u obitelji i nasilje nad ženama je stvaran i ozbiljan problem u hrvatskom društvu, i naša je dužnost, kao najveće i najodgovornije stranke, da predvodimo borbu protiv te neprihvatljive pojave.

I zato ćemo učiniti znatno više i na preventivnom i na represivnom djelovanju. Kroz rad policije, pravosuđa, sustava socijalne skrbi i zaštite žrtava, kroz edukativne procese, a osobito obrazovanja mladih. Tu moramo raditi iskorake. To je, dragi prijatelji, naša politička tema, nije to tema lijevih stranaka.

Pritom nećemo dopustiti da robujemo nekim obmanama koje smo imali prigode čuti prošle godine, jer, kao što vidite, ništa od toga se nije ostvarilo. I reći ću to još jednom jasno i čvrsto, uvjeren da radimo dobro, kao što sam rekao lani, sva smo pitanja koja su se ticala nekakvih etičkih dilema oko Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji riješili našom Interpretativnom izjavom. Rekao sam tada da smo je dogovorili da pravno bude tako čista i tako dobra da nitko ne može nešto toj Izjavi zamjeriti. U međuvremenu, prošla je godina dana roka do kada su neke druge zemlje - čitajući Izjavu - mogle uložiti neku rezervu i prigovor. Znate što je rezultat za razliku od brojnih drugih slučajeva? Da baš nitko, niti jedna država nije našla prigovora našoj Izjavi, a to znači da smo osigurali da je naš pravni sustav u skladu s našim vrijednostima!

Novi odgovori na nove izazove

Dragi prijatelji,

1989. godine, nakon pada Berlinskog zida, svijet je bio na prekretnici, i HDZ je tada znao prepoznati trenutak i povesti Hrvatsku u ostvarenje samostalne države. Moramo vidjeti gdje smo i što je to pred nama, 30 godina poslije.

Živimo u vremenu 4. industrijske revolucije, digitalizacije, umjetne inteligencije, klimatskih promjena, sigurnosnih ugroza novoga tipa, suočavamo se s negativnim demografskim trendovima… Nismo jedini, 14 članica Europske unije ima negativni prirodni priraštaj, nažalost, kao i mi. I zbog toga imamo novu odgovornost. Danas više nismo suočeni s ratnim ugrozama, ali smo suočeni s izazovima za našu državu i naše društvo.

Suočeni smo s demografskim starenjem stanovništva, s nastavkom iseljavanja, što je dodatno olakšano zbog slobode kretanja unutar Europske unije. Međutim, kao članica Unije i NATO-a, danas imamo mnogo bolju ekonomsku perspektivu i sigurnost nego prije trideset godina.

Hvatamo korak s razvijenijom Europom

Prvi put imamo priliku da jaz koji je postojao između Hrvatske i zapadne Europe ubrzano smanjimo zahvaljujući razvojnim mogućnostima koje to članstvo daje. Koristeći milijarde eura, doslovno milijarde eura iz europskih fondova, mi ćemo Hrvatsku mijenjati i dalje nabolje i lovit ćemo korak s onim zemljama koje su imale sreću da nisu živjele s krive strane Željezne zavjese.

Velika šansa članstva u Europskoj uniji

Dokaz tome je ogroman skok u razvoju i životnom standardu koje je članstvo u Europskoj uniji donijelo svim zemljama srednje i istočne Europe, zemlje s kojima se najčešće uspoređujemo i s kojima nas mnogi analitičari uspoređuju. Vodite računa, one su ušle u Europsku uniju gotovo 10 godina prije nas. Ne znam koliko bih bio sretan da je sastanak na kojem sam bio 1. svibnja u Varšavi, gdje su bili svi premijeri tih država, umjesto da je bio zatvoren, bio otvoren za kamere i za javnost, pa da posebice naša javnost direktno čuje riječi kolega iz srednje i istočne Europe kada rezimiraju svojih prvih 15 godina članstva.

Znate što je njihova poruka? Da njihove zemlje do 2004. kada su ušle i nakon toga, pogotovo danas poslije 15 godina, apsolutno više nisu iste. Razvoj koji su doživjele, socijalne standarde, gospodarski rast, infrastrukturni napredak… ne može se usporediti s ičim što bi bile ostvarile same da nisu imale sredstva koja su dolazila iz zajedničkog europskog proračuna. To je naš cilj.

Mi smo sada pred šestu godinu članstva u Uniji. Kada dođe naših 15 godina, zahvaljujući angažmanu naše Vlade i HDZ-a siguran sam da ćemo i mi reći isto i da će se naši sugrađani osjećati zadovoljniji, i gospodarski i socijalno bogatiji nego što su to bili prije, a sigurno i bolje nego što je to danas!

Političke greške i grijesi pojedinaca

I zato, dragi prijatelji, kada gledamo HDZ sutra, moramo biti svjesni da je bilo i političkih pogrešaka, da je bilo grijeha pojedinaca koji su naštetili imidžu stranke, koji su umanjili naša postignuća, koji su narušili percepciju HDZ-a kod dijela hrvatskih birača. Toga moramo biti svjesni. Naša je zadaća da svjesni tih pogrešaka budemo osjetljivi na svaku pojavu nezakonitosti i korupcije, jer svatko je od nas lice HDZ-a. Prebogata je ova povijest koju smo vidjeli u filmu i naših 30 godina kako ne bismo učinili sve da radimo na toj percepciji onako kako istinski želimo, a to je da smo stranka ljudi koji ljube svoju domovinu, koji vole Hrvatsku i koji će za nju čestito i pošteno svakog dana raditi!

3 cilja za još jači HDZ i još jaču Hrvatsku

Na našem putu vidim tri cilja, kao naše unutarstranačke ciljeve. Sve to u cilju još jačeg HDZ-a i još jače Hrvatske.

Prvo je da jačamo desni centar. Na tom desnom centru se većina hrvatskih birača najbolje osjeća. To je mjesto gdje se okuplja hrvatski narod, oko prosperiteta države i društva, bez razjedinjenosti, a uz zajedništvo i želju za ostvarivanjem strateških prioriteta.

Želim da promišljamo javne politike kroz naše kvalitetne ljude, naše stručne odbore, naše zajednice, našu zakladu koja odgaja mlade, buduće političare, da njihove napore pretvorimo u rasadnike ideja, politika za kreativno, ambiciozno i kompetentno osmišljavanje budućeg razvoja Hrvatske i razvoja hrvatskog društva.

Želim poboljšati funkcioniranje stranke kroz veću uključenost svih članova, kroz privlačenje mladih, kroz praćenje učinka stranačkih organizacija, uspostavu dvosmjerne komunikacije s članstvom i jačanje jedinstva stranke - što ne znači da svi moramo isto misliti o svemu. Da i tu budem jasan.

Još pravednija, solidarnija i demografski vitalnija zemlja

Drage prijateljice i prijatelji, generacije Hrvata su kroz stoljeća sanjali uspostavu slobodne Hrvatske. Naše su generacije prve u tome uspjele. Na to moramo biti ponosni, ali istodobno i svjesni svoje odgovornosti.

15.000 hrvatskih života utkano je u našu slobodu. To nećemo nikada zaboraviti.

Mi koji smo doživjeli uspostavu slobodne Hrvatske danas imamo odgovornost da ona u budućnosti bude još razvijenija, uređenija i prosperitetnija. S jednakom odlučnošću, hrabrošću i jedinstvom, danas je na nama da svoje sposobnosti, svoj trud i svoje umijeće uložimo u razvoj Domovine!

Moramo poticati - jer to je u filozofiji naše političke obitelji - osobnu i društvenu odgovornost svakog pojedinca, poduzetnički duh svakog pojedinca, čime jačamo njegovu ulogu u društvu, čime jačamo ključni nukleus hrvatskog društva, a to je hrvatska obitelj, i moramo djelotvornije raditi reforme i u pravosuđu i u upravi, poboljšati konkurentnost našeg gospodarstva i stvoriti još uspješniji obrazovni sustav, jer bez tih kombinacija teško je loviti korak u 21. stoljeću s ekonomijama, društvima i obrazovnim sustavima gdje svatko želi biti brži i bolji nego što je bio prije. Samo na taj način, uz nadu i vjeru u naše mlade, ostvarit ćemo snove o boljitku naše Domovine.

HDZ-ovci čekaju predsjednicu raširenih ruku

Pred nama su, dragi prijatelji, predsjednički izbori. Kao predsjednik HDZ-a očekujem kandidaturu predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović. I siguran sam da ćemo je svi zajedno podržati. Na njoj je da pronađe pravi trenutak da objavi svoju kandidaturu, a ja vidim da je HDZ-ovke i HDZ-ovci čekaju širokih ruku!

Na jesen će biti tri godine od onih parlamentarnih izbora koje smo vidjeli ovdje na filmu, što znači da se od tog trenutka moramo spremati i za iduće parlamentarne izbore i u tom pogledu očekujem jedinstvo stranke, puni angažman svih vas koji ste ovdje danas, ali i svih naših članica i članova kako bismo zajedničkim snagama nastavili smjer kojim vodimo Hrvatsku, branili naše rezultate, promovirali našu viziju Hrvatske i hrvatskog društva!

Živjela nam jedina i vječna Hrvatska!

Svima vam zahvaljujem, dragi prijatelji, na vjernosti HDZ-u i Hrvatskoj, na svemu što radite za Hrvatsku i čestitam vam od srca naših prvih 30 godina.

Živjela nam jedina i vječna Hrvatska!

A A A