Vijesti
19. 6. 2019.

Komemoracija u čast Anđelka Gabrića, ratnog predsjednika splitskog HDZ-a

U prostorijama splitskog HDZ-a održana je komemoracija u čast Anđelka Gabrića, ratnog predsjednika naše stranke u Splitu, profesora strojarstva, saborskog zastupnika, dugogodišnjega gradskog vijećnika te predsjednika Hrvatskoga nogometnog kluba Hajduk.

Sućut predsjednika Plenkovića obitelji Anđelka Gabrića

Na komemoraciji su se od pokojnika prigodnim govorima oprostili predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Grada Splita i saborski zastupnik Petar Škorić, potpredsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ Splitsko-dalmatinske županije Živko Nenadić i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Uzor mladima

Škorić se prisjetio ranih devedesetih godina prošlog stoljeća kada je obnašao dužnost predsjednika Mladeži HDZ-a u Splitu, a Anđelko Gabrić preuzeo dužnost predsjednika splitskog HDZ-a. Naglasio je da je pokojni Anđelko bio neupitni autoritet za tadašnje članove Mladeži, ali taj autoritet nije bio zasnovan na snazi hijerarhije, nego na punini međusobnog poštivanja:

- Mi mladi gledali smo ga kao svog uzora. Anđelko je preuzeo dužnost predsjednika u najtežim vremenima, kada se crni oblak velikosrpske agresije nadvio nad mladom hrvatskom državom. Aktivno se uključio u organizaciju obrane i dragovoljačkih postrojbi na području Splita, nabavku naoružanja i prikupljanje sredstava za obranu Domovine, a potom i zbrinjavanja prognanika iz Knina, Kijeva i Vukovara. Bio je duboko svjestan koliko je zla komunistički sustav nanio hrvatskom narodu, a istodobno i veliki humanist i demokrat.

Odlučni u borbi za slobodu i demokraciju

Svoga nekadašnjeg predsjednika prisjetio se i Nenadić, koji je u Gabrićevu mandatu obnašao dužnost tajnika splitske organizacije HDZ-a. Istaknuo je da poštovani pokojnik nije pasivno čekao rasplet kako bi se nakon toga uključio u povijesne procese, nego se aktivno pridružio borbi za slobodu kako početkom 70-ih, kada mu je komunistički režim tri godine zabranio predavati u srednjoj školi, tako i 90-ih:

- Zajedno smo išli u Knin nakon što su prve srpske barikade bile postavljene na cestama kako bismo pomogli u osnivanju HDZ-a u Zvonimirovu Gradu, a na putu smo zaustavljeni i pretreseni. Možda smo i bili politički neiskusni, ali nas je krasila odlučnost. Nismo kalkulirali. U tim teškim vremenima država nije funkcionirala na svim poljima, ali je zato HDZ tu bio i brana i štit: zadaće smo, predvođeni Anđelkom, uspješno ispunjavali.

Prva riječ uvijek mu je bila - Split!

Svoja sjećanja na pokojnog Anđelka iznio je i gradonačelnik Krstulović Opara, u to doba saborski zastupnik:

- Kao mladi čovjek imao sam čast biti u 1. sazivu Hrvatskog sabora, a u sljedećem je sazivu iz Splita izabran pokojni Anđelko. Nakon mog mandata, a dok sam radio u Zagrebu, nije bilo tjedna a da se nismo sastali Anđelko i ja. Prva riječ uvijek mu je bila - Split! Prostorija bi uvijek bila kao ispunjena njegovom blagošću, skromnošću, mirnoćom, dostojanstvenošću, ali i upornošću i odlučnošću.

Nakon komemoracije, nazočni su se upisali u knjigu žalosti u spomen na pokojnog Anđelka Gabrića.

A A A