Vijesti
20. 6. 2019.

Napredak BiH na europskom putu - naš posebni prioritet! Vrijeme je za pozitivne signale!

Uoči sastanka Europskog vijeća u Bruxellesu, na kojem će se razgovarati i o politici proširenja te preporukama za pojedine zemlje, predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković napomenuo je kako bi EU trebala čvrsto raspraviti kojom dinamikom vidimo europsku budućnost zemalja koje to žele.

Neki, nažalost, smatraju da još nije vrijeme

Odgovarajući na pitanje novinara o mogućem datumu početka pregovora za Makedoniju i Albaniju, naglasio je da je pozicija Hrvatske bila jasna kroz cijeli ovaj proces:

- Vrijeme je da se i Makedoniji i Albaniji daju pozitivni signali za nastavak reformi, daljnju stabilizaciju, a kasnije i integraciju. Nažalost, nekoliko važnih država smatra da za to još nije vrijeme. Mislim da to nije dobro jer bi bilo puno bolje da smo poslali pozitivni signal.

Na ZG summitu u svibnju želimo iskorak

Poručio je da će se Hrvatska i dalje zalagati za njihov napredak na europskom putu, kao i svakako napredak Bosne i Hercegovine, što je za nas posebni prioritet s obzirom da su toj zemlji Hrvati konstitutivan narod:

- Pritom naše susjedne zemlje, naravno, trebaju ispuniti sve kriterije. Nastojat ćemo da na sastanku na vrhu između EU-a i država jugoistoka Europe, koji će se održati u svibnju u Zagrebu, učinimo korak dalje.

U jednom trenutku moramo na razini EU-a čvrsto raspraviti kojom dinamikom vidimo europsku budućnost zemalja koje to žele - poručio je na kraju Andrej Plenković.

A A A