Vijesti
1. 7. 2019.

6 godina članstva u Europskoj uniji: Iz EU proračuna povukli smo 15 mlrd. kuna više nego što smo u nj uplatili!

Iz Bruxellesa, gdje sudjeluje na izvanrednom sastanku Europskog vijeća o raspodjeli ključnih dužnosti u Europskoj uniji, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković čestitao je hrvatskim građanima šestu obljetnicu članstva RH u EU-u.

- Bio je to veliki dan, Hrvatska je poslije više od dvadeset godina nastojanja, mukotrpnih i zahtjevnih pregovora, ali i transformativnog učinka na naš pravni sustav i gospodarstvo ušla u Uniju - izdvojio je Plenković.

Hrvatska u plusu 15 milijardi kuna

Naglasio je da je Hrvatska u prvih šest godina članstva iz EU proračuna povukla oko 15 milijardi kuna više nego što je nj uplatila te da se sredstvima iz europskih fondova realiziraju brojni projekti, osobito infrastrukturni:
 
- Članstvo nam donosi velike pluseve: financiraju se i sufinanciraju ceste, željeznice, mostovi, zračne luke, luke, LNG terminal... Sigurno je da je naša Vlada tome pridonijela s obzirom da smo krenuli s 9% ugovorenih sredstava, a sada smo na - 70! No taj tempo ubrzavamo i očekujemo da ćemo u ovoj financijskoj omotnici iskoristiti sva raspoloživa sredstva.

Krunski događaj - predsjedanje EU-om

Dodao je da je za Hrvatsku posebno važno to što će za šest mjeseci imati krunski događaj svog članstva u Uniji, a to je predsjedanje Vijećem EU-a:
 
- Brojni dossieri su na stolu. Prema vrlo izvjesnim procjenama, na stolu će biti i kapitalni dokument proračuna Unije - Višegodišnji financijski okvir EU-a za razdoblje 2021.-2027. - o kojem razgovaramo sa svim partnerima. Nastojat ćemo opet profilirati i međunarodno pozicionirati Hrvatsku u interesu jačanja našeg vanjskopolitičkog položaja.

Za glasovanje se još nisu stekli uvjeti

Upitan o rezultatima prekinutog sastanka Europskog vijeća na kojem tijekom cijele noći s nedjelje na ponedjeljak nije postignut dogovor o imenima za ključne funkcije u institucijama Europske unije, izjavio je da se nije glasovalo ni o jednom prijedlogu te da je Vijeće uzelo stanku do sutra u 11 sati:

- Pregovori su, kao što sam i najavljivao, teški i komplicirani. U ovom trenutku još nema konsenzusa. No to je zahtjevan posao s više pristupa: koncepcijskim - jeste li za ili protiv modela spitzenkandidata - kao i onim geografskim, te pitanjem spolne zastupljenosti i balansa političkih stranaka. Nije bilo glasovanja jer se za to nisu stekli uvjeti.

Svako bi glasovanje, naime, značilo kraj za neku od opcija, a kako svi u konačnici žele dogovor o paketu, odlučeno je da se nakon trideset sati napravi pauza.

Ništa osobno

Novinare je zanimalo kakva je bila pozicija Hrvatske prema prijedlogu da socijalist Frans Timmermans zauzme poziciju čelnog čovjeka Europske komisije:
 
- Izrazili smo rezervu. Gledali smo na to s kuta šire političke optike, kao i s nacionalnog stajališta. Ništa osobno, nije to nikakav negativni signal prema Timmermansu, puno puta s njim razgovarao zadnjih godina. Jednostavno je EPP smatrao da je to u ovom trenutku bio ispravan korak, stvar je to načelne pozicije naše političke grupe. Naravno, razgovori se nastavljaju, morat ćemo na kraju postići svojevrsni sporazum.

Sve su opcije otvorene

Na upit što se sutra može promijeniti, predsjednik Plenković je kazao da je upozorio predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska da donose bitnu odluku za budućnost Europe te da ne bi bilo baš najprimjerenije da nakon 30 sati nespavanja donose odluku gotovo ex abrupto, na prijedloge koji se iznjedre u nekim kuloarima:
 
- Svima je potreban kratki odmor kako bi smo sutra mogli pokušati postići dogovor. Sve su opcije otvorene. Priča o spitzenkandidatima nije prošla kako smo se u EPP-u nadali. Naš je kandidat imao sve kvalifikacije, bili smo relativni pobjednici izbora te je bilo puno razloga da slijedimo taj izbor, ali nitko ne može znati što će se sutra dogoditi. Za iduće europske izbore morat ćemo malo pažljivije razmisliti o ovom konceptu, jer jedni smatraju da relativni pobjednik postaje predsjednik Komisije, a drugi da su nakon izbora mogući savezi koji omogućuju formiranje koalicije i onima s manje glasova.

Pozicija EPP-a jasna i čvrsta

Na upit je li EPP prebrzo odustao od borbe za načelo spitzenkandidata, kazao je da se uopće ne radi o odustajanju.
 
- Da smo odustali od borbe, sve bi se dogovorilo još jučer poslijepodne. Naša pozicija je vrlo jasna i čvrsta. Da se nismo postavili onako kako sam najavio, razgovori bi bili već gotovi - zaključio je predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković.

A A A