Vijesti
2. 7. 2019.

Željana Zovko & Mate Bulić i ove godine u žiriju izbora najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan RH

Udruga za očuvanje i promociju hrvatske tradicionalne kulture u Bosni i Hercegovini “Stećak” organizirala je u Tomislavgradu - u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika - 6. reviju tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske.

Kao i svake godine, a u znak priznanja njezinome dugogodišnjem radu s UNESCO-om na zaštiti nematerijalne baštine, zajednička zastupnica HDZ-a i sestrinskog nam HDZ-a BiH u Europskom parlamentu Željana Zovko bila je i ove godine članica Prosudbenog vijeća - uz popularnog pjevača i našega istaknutog člana Matu Bulića (predsjednik žirija), poduzetnicu iz Tomislavgrada Mariju Perić, urednika Večernjeg lista za BiH Jozu Pavkovića te Petra Galića, ministra znanosti, prosvjete, kulture i sporta Hercegbosanske županije.

Najljepša Hrvatica - iz Rumunjske

Prema ocjenama žirija, titula najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan RH pripala je Ivani Ani Vlasici iz Rumunjske. Prvom pratiljom proglašena je Kinga Deniza Dancze iz Mađarske, a drugom Leslie Marjory Samokic Quiquia iz Perua. Prema internetskom glasovanju, za najfotogeničniju djevojku odabrana je Eva Tadić iz Austrije.

Cilj ove već tradicionalne manifestacije - koja je održana pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskoga narodnog sabora BiH prof. dr. sc. Dragana Čovića, Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan RH, Vlade Hercegbosanske županije i Općine Tomislavgrad - susret je i povezivanje Hrvata iz cijelog svijeta u svrhu promicanja zajedničke tradicijske kulture te upoznavanja i pružanja potpore Hrvatima u BiH, posebice u jačanju i očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta.

A A A