Vijesti
4. 7. 2019.

Potpora Odbora za obranu pokretanju procesa nabave višenamjenskih borbenih zrakoplova

Odbor za obranu Hrvatskog sabora - na sjednici na kojoj je sudjelovao ministar obrane i član Predsjedništva HDZ-a Damir Krstičević - jednoglasno je dao potporu Vladi RH za pokretanje procesa nabave višenamjenskih borbenih zrakoplova.

Strateški projekt cijele države

U svom izlaganju, Krstičević je istaknuo da je nabava borbenog aviona strateški projekt cijele države, koji se može realizirati samo uz zajedništvo i podršku svih institucija Republike Hrvatske:

- S borbenim zrakoplovstvom jača je i Hrvatska vojska i hrvatska država. Želimo eskadrilu od 12 aviona, no do tog broja možemo doći i postupno, tako da u prvom koraku nabavimo manje letjelica. Morat ćemo imati u vidu i potrebne sposobnosti i financijske mogućnosti. S obzirom na mali broj operativno raspoloživih borbenih aviona i sve ograničenije mogućnosti obuke pilota, situacija zahtijeva pametno, pažljivo, ali i žurno djelovanje.

Međuresorno Povjerenstvo

Naglasio je pritom važnost formiranja međuresornog Povjerenstva koje će - paralelno s traženjem najbolje opcije borbenog aviona - istražiti i mogućnosti za obuku pilota te predložiti Vladi i ostalim nadležnim tijelima donošenje odgovarajućih odluka.

Smatra kako bi u Povjerenstvu trebali biti predsjednik i potpredsjednik saborskog Odbora za obranu ''s obzirom da je riječ o projektu visoke financijske vrijednosti, koji mora biti transparentan i zakonit'':

- Obrana i nabava borbenog aviona nadstranačka su pitanja koja zahtijevaju potporu i pozicije i opozicije. Zato bi bilo vrlo važno da se Hrvatski sabor, prvi put uključi u operativni dio procesa.

Hrvatska ne smije biti razoružana

Srbija je našla načina kako modernizirati svoje borbeno zrakoplovstvo, uvjeren sam da će to moći i Hrvatska. Nismo se predali, kao što se nije predao ni Rudolf Perešin: ne smijemo dopustiti da Hrvatska bude razoružana te da nema borbene avione kao jamce mira! - dodao je Krstičević.

Osvrnuvši se na prethodnu nabavu izraelskih borbenih aviona F-16 Barak, ponovio je da je taj proces vođen zakonito i odgovorno, u skladu s hrvatskim nacionalnim interesima, a nastala situacija nije bila plod krivih procjena ili nestručnog i nesavjesnog rada bilo koga u Hrvatskoj.

A A A