Vijesti
4. 7. 2019.

RH i Poljska prijateljske su zemlje - ZA demografsku obnovu & koheziju uz pomoć EU sredstava!

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković radni posjet Poljskoj započeo je sastankom u Varšavi s predsjednikom Vlade Republike Poljske Mateuszom Morawieckim. Razgovarali su o jačanju političke i gospodarske suradnje Hrvatske i Poljske, pregovorima o Višegodišnjem akcijskom okviru EU-a, sigurnosnoj suradnji te demografskim izazovima.

Drugi posjet u dva mjeseca

Nakon sastanka s poljskim premijerom, u izjavi za medije, predsjednik Plenković istaknuo je da je ovaj posjet prigoda za jačanje odnosa između dvije zemlje. Podsjetio je da se radi o njegovom drugom posjetu toj zemlji u samo dva mjeseca, s obzirom da je u Poljskoj boravio i tijekom obilježavanja 15. obljetnice velikoga proširenja Europske unije iz 2004.

Kazao je da je to obilježavanje bila prigoda da se istaknu sve prednosti članstva u Europskoj uniji te dodao da je i Hrvatska prvoga srpnja obilježila šest godina svoga članstva i već sada osjeća koliko joj taj snažniji međunarodni položaj pomaže u praćenju pozitivnih trendova.

Predsjednik Plenković poručio je da su Hrvatska i Poljska dvije izrazito prijateljske zemlje koje veže, između ostaloga, i poštovanje prema papi Ivanu Pavlu II., koji je za međunarodno priznanje Hrvatske bio vrlo važan.

Rast trgovinske razmjene & gospodarske suradnje

S obzirom da se radi o prvom posjetu Poljskoj na premijerskoj razini nakon 8 godina, premijer Plenković kazao je da je za njega bilo krajnje vrijeme te istaknuo važnost međusobnog podupiranja u jačanju gospodarske suradnje. Trenutna razmjena iznosi više od 1,1 milijarde eura, a mnoge hrvatske tvrtke, poput Podravke, Belupa, Orbica i Kompasa, imaju dobar položaj na poljskome tržištu.

Također, Hrvatska je kao turistička destinacija vrlo poznata i prepoznata u Poljskoj, čemu svjedoči veliki broj turista iz Poljske koji je posjećuju svake godine.

Predsjednik Plenković naglasio je da Hrvatska i Poljska suradnju kontinuirano razvijaju i na razini Europske unije i NATO-a. U tom je kontekstu najavio da će, s ministrom Krstičevićem, posjetiti pripadnike 4. hrvatskog kontingenta (HRVCON), koji su smješteni na vojnom poligonu Bemowo Piskie u sklopu NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (eFP).

Govoreći u suradnji u okviru Europske unije, kao i o hrvatskom predsjedanju od 1. siječnja 2020., kazao je da će na dnevnome redu, sada kada je dogovoreno pitanje čelnika najvažnijih europskih institucija, biti pregovori o novom višegodišnjem financijskom okviru, nastavak Brexita, pitanja sigurnosti i pitanje gospodarstva.

Suradnja na pitanjima demografske obnove

Izrazio je uvjerenje da će Hrvatska i Poljska surađivati i na provedbi Strateškoga programa Europske unije 2019.-2024., u koji su zajedničkim snagama uvrstili pitanje demografske obnove, koje je vrlo relevantno za obje zemlje.

Veliko postignuće predsjednika Plenkovića: EU sredstva i za demografsku revitalizaciju!

Plenković je kazao da je Poljska, sa svojim reformama, u pogledu regionalnoga ustroja i u pogledu apsorpcije europskih sredstava bila jedna od najuspješnijih država srednje i istočne Europe te da se rezultati tih uspjeha itekako vide i u gospodarskom rastu i u socijalnoj uključenosti i u nizu drugih aspekata života. Za Hrvatsku je, dodao je, korisno učiti iz tih iskustava, ali također i iz grešaka nekih drugih članica.

- Zato sam ponosan na rad naše Vlade koja je, kada smo preuzeli odgovornost 2016. bila samo na 9 posto ugovorenih sredstava u ovoj financijskoj perspektivi. Ovoga tjedna, u kojem smo obilježili 6. godišnjicu članstva i 2 godine i 9 mjeseci rada Vlade, mi smo na 70 posto - rekao je Plenković i dodao da ta činjenica svjedoči o tome koliko je Vlada angažirana u želji da građani osjete konkretnu dodanu vrijednost članstva u Europskoj uniji. 

Hrvatska i Poljska protiv smanjenja sredstava za kohezijsku politiku

Oba premijera dijele slična stajališta u pogledu pregovora o proračunu EU-a i zauzimaju se da se ne smanjuju sredstva za kohezijsku politiku.

- Razgovarali smo o potrebi solidarnosti u pregovorima o višegodišnjem financijskom okviru. Moramo uvjeriti naše zapadne partnere da je dobar proračun za srednju i istočnu Europa također dobar i za njih i cijelu Uniju - rekao je poljski premijer Morawiecki.

Sredstva za kohezijsku politiku su ključna kako bi Hrvatska brže ulovila korak s razvijenijim EU državama!

Morawiecki je istaknuo važnost cestovnih, željezničkih i plinskih koridora sjever-jug, istaknuvši važnost Inicijative triju mora.

- Podržavamo tu dimenziju suradnje na prostoru između Jadrana, Baltika i Crnog mora. To je drugo plućno krilo Europske unije - rekao je Morawiecki.

Berlinski proces potpora jugoistoku Europe na europskom putu

Tijekom boravka u Poljskoj predsjednik Vlade Plenković sudjelovat će i na sastanku na vrhu Berlinskoga procesa, na temu „Čvrsti temelji za rast“, na kojem će biti riječi i o dosadašnjim postignućima te budućnosti ove inicijative. Stoga su dvojica predsjednika vlada razgovarala i  o europskoj perspektivi zemalja jugoistoka Europe. Zauzimaju se da se proces proširenja nastavi kada te zemlje ispune potrebne kriterije.

Predsjednik Plenković smatra da se radi o izvrsnoj inicijativi koju je pokrenula Angela Merkel kao pomoć zemljama jugoistoka Europe na njihovom putu prema Europskoj uniji. Najavio je da će Hrvatska iduće godine u svibnju u  Zagrebu, tijekom predsjedanja Europskom unijom,  biti domaćin sastanka na vrhu koji će se baviti upravo europskom perspektivom jugoistoka Europe.

U kontekstu proširenja Europske unije na zemlje jugoistoka Europe, predsjednik Plenković smatra da je ono dobro i da ga podržava, a upozorio je da što više članice EU oklijevaju po tom pitanju, to će se pojaviti drugi akteri koji će sve snažnije, angažiranije i sve više raditi na svom utjecaju u tom prostoru Europe koji je, praktički, omeđen članicama Europske unije.

- Proces proširenja ima svoj ritam. Znamo kakvo je realno raspoloženja u starijim članicama EU-a, ali taj se proces treba održati. Nama je bitno da te zemlje idu prema EU-u i ispunjavanju kriterija, a nitko nema iluzija da će to ići preko noći - rekao je Plenković.

Posjet hrvatskim vojnicima na vojnom poligonu Bemowo Piskie

Predsjednik Vlade Andrej Plenkovića s ministrom obrane Damirom Krstičevićem posjetio pripadnike 4. hrvatskog kontingenta (HRVCON), koji su smješteni na vojnom poligonu Bemowo Piskie u sklopu NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti.

- Hrvatska i Poljska su prijatelji i saveznici, imamo odličnu obrambenu suradnju. Hrvatski vojnici kroz ovu operaciju jačaju vlastitu sposobnost, razmjenjujemo iskustva sa svim partnerima i saveznicima i, najvažnije, jačamo interoperabilnost da bi naša Hrvatska vojska bila još bolja i jača. Hrvatski su vojnici ambasadori Hrvatske i rade sjajan posao - zaključio je ministar obrane Krstičević.

- Sudjelovanjem u ovoj operaciji u Poljskoj pripadnici 4. hrvatskog kontingenta (HRVCON) stječu vrijedna iskustva i razvijaju profesionalne sposobnosti te istovremenu razvijaju suradnju s važnim partnerima u području obrane i sigurnosti - poručio je Plenković 

A A A