Vijesti
5. 7. 2019.

24. godišnjica genocida u Srebrenici: Žrtve velikosrpske agresije moraju ostati u našem kolektivnom sjećanju

Na komemoraciji u saborskoj Maloj vijećnici odana je počast žrtvama genocida u Srebrenici u povodu 24. godišnjice te velike tragedije.

Trajni podsjetnik na nečovječnost i nemilosrdnost

U svom obraćanju potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner naglasio je da je srebrenička tragedija jedno od najstrašnijih poglavlja europske povijesti 20. stoljeća:

- Žrtve velikosrpske agresije u Hrvatskoj i BiH, kao i svaki zločin i rat, moraju ostati u našoj kolektivnoj memoriji kao trajni podsjetnik na surovost, nečovječnost i nemilosrdnost pojedinaca, koji su rođeni pod istim nebom kao i njihove žrtve, ali su svojim nedjelima pokazali srozavanje ljudskosti, a to je oduzimanje prava na život.

Priznanje zločina - preduvjet istinske suradnje

O svim genocidima kroz povijest mora se govoriti i na njih neprestano podsjećati, jer je istina važna zbog žrtava, za preživjele i njihove obitelji - dodao je Reiner:

- U svakom negiranju i prikrivanju istine ili relativiziranju zločina leži klica budućih mržnji i nasilja, novih i još krvavijih ratova zločina. Bijeg od istine, ma kako ona porazna i zastrašujuća bila, ne predstavlja samo kukavičluk, već otvara mogućnost ponavljanja zla i itekako poziva na uzbunu. Jedino istinom, priznanjem zločina i prihvaćanjem odgovornosti otvara se put prema katarzi, bez koje istinska pomirba, suradnja i dijalog nisu mogući.

 

A A A