Vijesti
9. 7. 2019.

Kuščevićeva ostavka je autonomna odluka, a ne plod bilo kakve ucjene - Vlada će mandat odraditi do kraja!

Svi su suglasni da Vlada svoj mandat odradi do kraja. Moramo biti fer i korektni jedni prema drugima i vjerujem da će tako biti - izjavio je predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković nakon sastanka koalicijskih partnera u Banskim dvorima.

Kuščevićeva ostavka - autonomna odluka

Dodao je kako je HNS svojim postupanjem otežao cijelu situaciju jer je u dijelu javnosti njegov zahtjev za ostavkom protumačen kao ultimatum.

- HNS nas nije ucijenio, odluka je autonomna. Da smo smatrali da je Kuščević trebao ostati u Vladi - on bi ostao bez obzira što govore koalicijski partneri. Ali mi smo procijenili da je ta odluka nužna i potrebna i za Vladu i za HDZ. Ono što je učinio HNS nije bilo fer, to se mogu složiti, međutim njihovo postupanje nije utjecalo na našu odluku.

Odraditi mandat do kraja

Dodao je da su na sastanku svi koalicijski partneri iznijeli svoje viđenje aktualne situacije.

- Zaključili smo da mandat treba odraditi do kraja, da budemo fer i korektni jedni prema drugima, vjerujem da će biti takvo ponašanje. Istodobno, idu predsjednički izbori i parlamentarni izbori iduće godine, i svako će od stranaka u vladajućoj koaliciji pokušavati iskazati svoje specifičnosti, svoj svjetonazor i programe. To će se događati, ali postoje okviri unutar koji se to može raditi. Ako se iziđe iz tih okvira onda će sigurno HDZ odgovoriti.

Uskoro novi ministri

Istaknuo je da će se takvo ponašanje procjenjivati od situacije do situacije.

- Pritom HDZ kao stožerna stranka koalicije neće podnositi korake koji nisu korektni i fer. To smo već pokazali u određenim situacijama.

Jandroković je kazao da se u Vladi razgovara o novim ministrima.

- Vjerujem da ćemo do petka imati barem jedno rješenje, jer ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić ostaje u Hrvatskoj do sredine rujna.

A A A