Vijesti
17. 7. 2019.

Od novih članova Vlade očekujem maksimalan angažman u ispunjavanju ciljeva važnih za dobrobit hrvatskog društva!

Predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković obratio se javnosti na temu rekonstrukcije Vlade nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a te sastanka s koalicijskim partnerima.

Istaknuo je da su njegovim prijedlozima vezanim za rekonstrukciju potporu dali Predsjedništvo i Nacionalno vijeće, kao i predstavnici stranaka parlamentarne većine.

- Rekonstrukcija je veća nego što su bila nagađanja u medijima. Uobičajeno je da se na kraju treće i početkom četvrte godine naprave promjene koje će omogućiti Vladi da bez opterećenja nastavi svoj rad.

Imena novih članova Vlade

Predsjednik Vlade i HDZ-a objavio je imena novih potpredsjednika Vlade, ministara i državnih tajnika.

Novi će potpredsjednici Vlade biti ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović te ministar financija dr. sc. Zdravko Marić. Novi ministar vanjskih i europskih poslova bit će Gordan Grlić Radman koji trenutno obnaša funkciju veleposlanika u Njemačkoj. Nova ministrica poljoprivrede bit će dosadašnja državna tajnica Marija Vučković, novi ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, ravnatelj HZMO-a i predsjednik HDZ-ova Odbora za financije, dok će dekan Visokog učilišta u Šibeniku Ivan Malenica postati novi ministar uprave.

Vesna Bedeković bit će nova ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a Mario Banožić novi ministar državne imovine. Aktualni ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić preuzet će dužnost ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Novi državni tajnici

Plenković je dodao da će Vlada na sutrašnjoj sjednici imenovati i troje novih državnih tajnika: Nikolinu Brnjac (Ministarstvo vanjskih i europskih poslova), Sanju Puticu (Ministarstvo znanosti i obrazovanja) i Josipa Bilavera (Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture).

- Od svih ministara i ministrica očekujem maksimalan angažman u ispunjavanju ciljeva i realizaciji programa Vlade Republike Hrvatske. Pred nama je još dosta rada. Cilj ove rekonstrukcije je da neopterećeni krenemo realizirati one ciljeve koji su važni za dobrobit hrvatskog društva i građana - poručio je Plenković.

Zahvala dosadašnjim ministrima

Predsjednik Plenković ovom je prilikom zahvalio i dosadašnjim ministrima Mariji Pejčinović Burić, Tomislavu Tolušiću, Nadi Murganić, Gabrijeli Žalac, Goranu Mariću i Lovri Kuščeviću na dosadašnjem angažmanu u Vladi.

Izrazio je uvjerenje da će novi ministri dobiti čvrstu potporu i u Hrvatskom saboru.

- U danima koji su pred nama imat ćete prigodu upoznati nove ministre. Bit će predstavljeni Saboru i nadležnim odborima u petak.

Odgovarajući na pitanja novinara, kazao je su radi općih političkih okolnosti te opterećujuće slike za Vladu u medijskom, komunikacijskom i političkom radu, osvježenja bila nužna.

- Cijeneći što su dosadašnji ministri napravili, potreban je bitan i važan zaokret da bi u fokus javnosti došla sva ona pozitivna postignuća u njihovim resorima.

A A A