Vijesti
25. 7. 2019.

Sjednica Vlade u Čakovcu: Gotovo tri i pol milijarde za razvojne projekte snažna je poruka Međimurju!

Prije uobičajenoga početka sjednice Vlade, predsjednik Andrej Plenković sve je nazočne zamolio za minutu šutnje za poginuloga skupnika Hrvatske vojske Josipa Briškog, pripadnika hrvatskoga kontingenta u NATO-misiji potpore miru u Afganistanu, stradalog u terorističkom napadu u Kabulu.

Još jednom je iskazao žaljenje zbog tragične pogibije mladog hrvatskog vojnika, izrazio sućut njegovoj obitelji i nadu da će se druga dva pripadnika Hrvatske vojske uskoro oporaviti od zadobivenih ozljeda.  

Sjednica Vlade u Čakovcu nakon 14 godina

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković sjednicu Vlade otvorio je zahvalom domaćinima, županu Matiji Posavcu i gradonačelniku Stjepanu Kovaču.

U uvodnom govoru, predsjednik Plenković podsjetio je da se sjednica u Čakovcu održava nakon 14 godina.

- Došli smo u Čakovec, grad Zrinskih, jedne od najmoćnijih i najutjecajnijih hrvatskih velikaških obitelji iz Srednjega vijeka, čijih je pet generacija vladalo Međimurjem. Oni su cijelo Međimurje sigurno obilježili u povijesnom, razvojnom i gospodarskom smislu.

Izrazio je zadovoljstvo što se i danas ovdje baštini i pažljivo njeguje njihovo nasljeđe, a osobito mu je drago zbog obnove Staroga grada Čakovca, simbola grada.

- Dvorac Stari grad jedan je od najvrjednijih spomenika bogate prošlosti Međimurja koji će po realizaciji projekta fortifikacije postati i dijelom muzeja nematerijalne baštine.

U kontekstu kulture spomenuo je da je međimurska popevka, prepoznatljiv, tradicijski napjev ovoga kraja upravo u mandatu ove Vlade upisana na popis nematerijalne baštine čovječanstva UNESCO-a, što je također sjajan uspjeh.

- To je rezultat dobre suradnje i Ministarstva kulture i hrvatskoga povjerenstva za UNESCO, Grada Čakovca, stručnjaka, svih lokalnih razina, znanstvenih i stručnih institucija koje su se uključile u ovaj važan projekt.

Među 10 najuspješnijih regija u svijetu

Naglasio je da je Međimurje jedna od razvijenijih hrvatskih regija, te je u 2018. u svrstano u Top 10 regija prema Financial Timesu, kad se radi o privlačenju stranih ulaganja.

- Nije slučajno da i u 2019. želite stvoriti povoljniju i bolju poduzetničku klimu, pojačati učinkovitost uprave na lokalnoj razini i dodatno iskoristiti blagodati članstva u Europskoj uniji.

- Činjenica da se danas nalazimo u ovom prostoru kojeg ste nazvali Centrom znanja, a da je to prije bila vojarna Hrvatske vojske, dobar je primjer kako su u funkciju stavljene nekretnine koje je Ministarstvo obrane ustupilo, u ovom konkretnom slučaju razini županije i grada, pa je u njemu i Međimursko veleučilište i Tehnološko-inovacijski centar, Razvojno-edukacijski centar za metalsku industriju, Regionalna razvojna agencija te brojni predstavnici maloga gospodarstva koje obilježava poduzetnički duh ovoga kraja - naveo je Plenković te dodao da je dobro što je prepoznata i važnost kvalitetnih uvjeta za zdravstvenu skrb kao faktora koji sigurno pridonose natprosječnoj konkurentnosti i kvaliteti poslovnog okruženja.

Suradnja obrazovnog sektora & gospodarstva

- Činjenica da su u Međimurju prisutne brojne poduzetničke zone, da postoji vrlo jasna i učinkovita suradnja između obrazovnoga sustava i gospodarstva, te magične formule za uspjeh svih naših strukturnih reformi, a to je da reformom obrazovnoga sustava, stvaramo kvalitetne obrazovne, fleksibilne i dobromisleće mlade ljude koji će se znati prilagoditi ogromnim promjenama na tržištu rada kakve nam donosi IV. industrijska revolucija. Samo oni koji su brzi u prilagodbi, bit će i nacionalno i europski i globalno konkurentni - kazao je Plenković.

Primjer poduzetničkoga duha

Kazao je da je već na primjeru Preloga vidljivo kako u jednom gradu, s malo više od 7 i pol tisuća ljudi, postoje 244 tvrtke. 

- To pokazuje kakav poduzetnički duh vlada ovdje, kao i angažiranost koju također pokazuju OPG-ovi i obrtnici.

Naveo je Prelog kao primjer za cijelo Međimurje, te izrazio zadovoljstvo što je i u Murskom Središću vidio i dio UNESCO-voga rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, kraja koji uz važnu hrvatsku rijeku, ima i turistički i gastronomski i enološki potencijal.

Podsjetivši da je Čakovec imao željeznicu već sredinom 19. stoljeća, istaknuo je važnost ovoga kraja i u pogledu prometne infrastrukture.

- Vidjeli smo iskustva na sjeveru koja se odnose i na naftovod koji ste imali, rudarsku industriju koja je zamrla prije otprilike pola stoljeća, ali ostala je tradicija i zaista se veselim da će ova današnja sjednica Vlade, sa brojnim projektima biti referentna za daljnji razvoj Međimurja i Međimurske županije.

Izdvojeno pet ključnih projekata

Predsjednik Plenković izdvojio je pet projekata koji mu se u ovome trenutku čine posebno važnim. Prvi je ulaganje u izgradnju i rekonstrukciju cestovne prometne infrastrukture bitne za svaki dio Međimurja, u iznosu od približno 450 milijuna kuna. Također se rješava izgradnja nove dnevne bolnice i kirurgije, s ukupno 53 milijuna kuna, 35 milijuna kuna ulaže se u Stari Grad Zrinskih. Zatim, izgradnja poduzetničke infrastrukture s iznosom od 65 milijuna kuna te izgradnja i dogradnja dječjih vrtića kojih je trenutno desetak u Međimurskoj županiji, što je dio naše demografske politike.

- Vi ste, u ovoj financijskoj perspektivi, do sada u okviru EU sredstava, ugovorili 145 milijuna eura, odnosno više od 1,1 milijardu kuna, To znači da ste uvijek željni dodatne vrijednosti investicijskih napora - ocijenio je predsjednik Vlade i HDZ-a.

Najavio je da će se tijekom prve točke vidjeti po resorima, koliko su pojedina ministarstva u suradnji s lokalnom razinom, već napravila za Međimurje i za Čakovec.

Naglasio je da je najveći i najvoluminozniji projekt u smislu sredstava u nadležnosti Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Hrvatskih voda, a radi se o poboljšanju vodno-komunalne infrastrukture samo primjer onoga što se odvija diljem Hrvatske odvija.

3 milijarde i 400 milijuna kuna

- Ukupan iznos sredstava koja su predviđena danas, bilo po točkama same sjednice, bilo po ugovorima koji će se potpisivati i uručivati nakon sjednice iznosi tri milijarde i skoro 400 milijuna kuna.

- Mislim da je to vrlo snažna poruka - ocijenio je Plenković, dodajući na kraju da će i potpredsjednik Vlade, ministar Božinović posebno izvijestiti o aktivnostima tijela državne uprave koje se odnose na poboljšanje uvjeta života romske nacionalne manjine u Međimurskoj županiji, što također smatra jednim od bitnih aspekata unaprjeđenja kvalitete života u ovome kraju. 

A A A