Vijesti
31. 7. 2019.

Hrvatska će dati doprinos u realizaciji programa Europske komisije - Članstvom u EU nastavljamo jačati gospodarski rast!

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković jučer je u Banskim dvorima primio novoizabranu predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen. Razgovarali su o predsjedanju Hrvatske Europskom unijom, ulasku Hrvatske u Schengenski prostor i europodručje, Višegodišnjem financijskom okviru EU-a te o drugim aktualnim temama.

Predsjednik Plenković je u izjavi za medije izrazio zadovoljstvo izborom Ursule von der Leyen novom predsjednicom Europske komisije.

- Pred Europskom unijom stoji izrazito mnogo izazova, a Europska pučka stranka, kao najveća europska obitelj, u programskim odrednicama nudi rješenja za sve stanovnike našeg kontinenta.

Podsjetio je da je Hrvatska najmlađa članica te obitelji, ali da je već iduće godine čeka dosad najzahtjevniji međunarodni angažman, predsjedanje Vijećem EU.

- Hrvatska će dati doprinos u realizaciji programa buduće Europske komisije i strateškog programa koji je usvojilo Europsko vijeće, kao i usvajanju Višegodišnjeg financijskog okvira, proračuna u razdoblju 2021.-2027., koji će odrediti političke prioritete te razvoj i djelovanje Unije i njenih institucija u godinama koje slijede.

Kroz konvergenciju podići stupanj razvoja i investicija

- Današnji susret iskoristit ćemo kako bismo predstavili specifičnosti koje su za nas u ovom trenutku jako važne. Hrvatska je zemlja koja još uvijek lovi korak u razvojnom smislu, ne samo sa starim članicama, već i onima koje su ušle u Uniju 2004., odnosno 2007. - kazao je Plenković i dodao da je misao vodilja hrvatske politike da kroz konvergenciju polako diže stupanj razvoja zemlje, investicija, jačanja gospodarstva, socijalne uključenosti i kvalitete života hrvatskih građana.

Također, predsjednik Vlade i HDZ-a rekao je da će razgovarati o ispunjavanju kriterija za Schengenski prostor, kao i strategiji za uvođenje eura.

- To su dva okvira koja su nam izrazito važna uz konvergenciju, što znači bolju apsorpciju europskih fondova, više ulaganja u Hrvatsku kroz redistributivnu snagu europskoga proračuna. Predsjednik Plenković rekao je i da je pitanje demografskog izazova izrazito važno ne samo za Hrvatsku, već i brojne europske zemlje, koje isto tako imaju negativan prirodni prirast.

- Na kraju, predstavit ćemo ideju da se za vrijeme hrvatskog predsjedanja Europskom unijom, u svibnju, u europskom tjednu, održi sastanak na vrhu između članica Europske unije i država jugoistoka Europe, sastanak koji će biti referentan za europski put naših susjeda.

Von der Leyen: Hrvatska ima moju punu potporu za ulazak u Schengen i eurozonu

Predsjednica Europske komisije Von der Leyen istaknula je da smo najmlađa članica Europske unije, a ipak ćemo početkom 2020. predsjedati Vijećem Europske unije, što pokazuje da je „Hrvatska izuzetno uspješna priča i model za mnoge druge zemlje“.

Također, izrazila je divljenje hrvatskim postignućima te zahvalila na potpori Hrvatskoj, osobito predsjedniku Plenkoviću koji je bio i jedan od pregovarača EPP-a u odabiru novih čelnika institucija EU-a.

Istaknula je da imaju mnogo tema za razgovor, pa osim o smjernicama svog predsjedanja Europskom unijom, važne teme su inovacija, digitalizacija i demografija. Isto tako, rekla je da iznimno cijeni hrvatska nastojanja u procesima ulaska u eurozonu i Schengen te da u tome Hrvatska ima njenu punu potporu.

Dodala je da su njezini politički ciljevi uravnotežiti istok i zapad, sjever i jug te manje i veće članice, ali u tomu je moguće uspjeti samo kroz jedinstvo.

- Ako smo ujedinjeni, napredni, snažni, ako govorimo snažnim europskim glasom, možemo uspjeti - zaključila je.

A A A