Vijesti
18. 8. 2019.

Plenković: MVEP dobro reagirao što je natrag povukao prvu tajnicu Veleposlanstva RH u Berlinu

Ako se utvrdi da je riječ o povredi službene dužnosti, a sve mi se čini da jest tako, i ako njezin FB profil nije hakiran, to je katastrofa - kazao je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković komentirajući, na upit novinara u Barbanu, istupe prve tajnice hrvatskog veleposlanstva u Berlinu Elizabete Mađarević putem društvenih mreža.

Krajnje neprihvatljive objave

Naglasio je da su apostrofirane objave krajnje neprihvatljive, podsjetivši da je i sam bio diplomat:

- Takvo što se ne radi ako ste na dužnosti i na mandatu u zemlji primateljici. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova te ministar Grlić Radman dobro su reagirali što su je povukli natrag kako bi se stvar ispitala i utvrdile sve činjenice.  

Na pitanje zašto Mađarević odmah nije dobila otkaz, odgovorio je da za to postoji pravna procedura.

Kandidat za EU povjerenika sljedeći tjedan

Upitan kada će Hrvatska dobiti veleposlanika u Njemačkoj, predsjednik Vlade RH i HDZ-a rekao je da će se odabrati u dogovoru s ministrom Gordanom Grlićem Radmanom i predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović.

A na upit kada će predložiti kandidata za europskog povjerenika, kazao je da će se sve znati idućeg tjedna:

- Potrebna je sjednica i Vlade i saborskog Odbora za europske poslove. Sve će biti riješeno u roku do kraja sljedećeg tjedna, u kontaktu smo s predsjednicom Europske komisije.

Hrvatska će dati doprinos u realizaciji programa Europske komisije - Članstvom u EU nastavljamo jačati gospodarski rast!

A A A