Vijesti
27. 8. 2019.

Usporedba suvremene Hrvatske s NDH je neprimjerena i nedopustiva

Vlada RH je priopćila da usporedbu suvremene Hrvatske s NDH i tezu o Hrvatskoj kao faktoru nestabilnosti u susjedstvu, koje je iznio predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, smatra krajnje neprimjerenom i nedopustivom.

Očekujemo da se Pupovac suzdrži

Moderna hrvatska država nastala je žrtvom hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu te nije sljednica NDH ni politički, ni ideološki, ni pravno - ističe se iz Vlade RH:

- S obzirom na dugogodišnje političko iskustvo g. Pupovca, očekuje se da se suzdrži od izjava koje će podizati tenzije i društvenu polarizaciju te služiti kao povod akterima na krajnjem spektru da nameću još radikalniju retoriku.

Svi hrvatski građani moraju se osjećati sigurno

Podsjeća se da su i Vlada i premijer Andrej Plenković najoštrije osudili napade na pripadnike srpske manjine koji su se nedavno dogodili kod Knina, u Đevrskama, Viškovu, Splitu i Supetru:

- Vlada u svim takvim slučajevima od nadležnih tijela očekuje utvrđivanje svih relevantnih činjenica i odgovarajuće sankcioniranje počinitelja. Radi se o nedjelima koja su nedopustiva u današnjoj Hrvatskoj. Hrvatska je dom svih svojih građana i u njoj se svi moraju osjećati sigurno i zaštićeno.

Jeftini politički bodovi & podizanje napetosti

Nasilju nema mjesta u Hrvatskoj i s njim ne može biti kompromisa, naglašava se i dodaje da je Vlada svjesna svoje odgovornosti te da je predana jačanju društvene uključivosti i poštivanju prava svih manjina u Hrvatskoj u skladu s najvišim europskim i svjetskim standardima, osobito u kontekstu rastućeg populizma i ksenofobije diljem Europe:

- U trenutku formiranja Vlade upravo je premijer Plenković inzistirao da svi zastupnici manjina budu dio parlamentarne većine, dok istodobno od svih političkih stranaka i aktera očekuje odgovorno ponašanje kako se ovakvi nemili događaji ne bi zlorabili za jeftine političke bodove i podizanje napetosti među hrvatskim građanima.

A A A