Vijesti
31. 1. 2019.

Pelješki most gradi se i brže od planiranog! Do 31. siječnja 2022. povezat ćemo jug s ostatkom Lijepe Naše!

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković boravi u četverodnevnom posjetu Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Danas je bio u Pločama, Metkoviću i Opuzenu te je obišao gradilište Pelješkog mosta u Komarni.

Nastavljamo suradnju sa SAD-om & Izraelom

U Pločama je, tijekom posjeta vojarni 116. brigade Hrvatske vojske, dao izjavu za medije te odgovarao na pitanja novinara. Istaknuo je da je Vlada u fazi izrade analize vezane uz nabavu višenamjenskih borbenih zrakoplova te najavio da će biti prigode o tome raspravljati i u Hrvatskom saboru.

Želimo modernizirati ratno zrakoplovstvo - Novi postupci nakon što dovršimo analizu!

- Bitno je da nisu narušeni odnosi ni sa SAD-om ni s Izraelom, s kojima ćemo nastaviti obrambenu i gospodarsku suradnju. Važno je da smo u procesu nabave zrakoplova imali dobre namjere, a kad to pitanje dođe u Sabor, prenijet ćemo naše zaključke zašto taj posao nije realiziran. Puno se informacija i „informacija“ pušta u eter, a jedino je relevantno to da je Izrael službeno preuzeo odgovornost da ishodi odobrenje za transfer aviona trećoj strani, tj. Hrvatskoj, prema ponudi koji smo prihvatili na natječaju. No do toga nije došlo.

Iz ovoga slučaja ćemo izvući pouke i krenuti dalje. Razlozi SAD-a zašto na kraju posao nije odobren jasniji su njima, nego nama ili Izraelu - dodao je Plenković.

Vojarna 116 brigade

Plenković je izrazio i zadovoljstvo što je posjetio vojarnu 116. brigade u Pločama.

- Drago mi je što je na inicijativu ministra obrane Damira Krstičevića Hrvatska vojska razmještena u Ploče i na taj način spuštena dalje prema jugu Hrvatske. To je dobro i u sigurnosnom smislu za zemlju, ali isto tako za komplementarni doprinos koji Hrvatska vojska daje civilnim institucijama u sprječavanju elementarnih nepogoda.

Sjednica Vlade

Osvrnuo se i na sjednicu Vlade RH koja će se održati sutra u Dubrovniku.

- Imat ćemo više od 40 točaka. Bit će potpisani brojni ugovori s dvadesetak jedinica lokalne samouprave. Dakle, gotovo sa svima. Veselimo se da se sjednica Vlade održava istodobno s obilježavanjem Dana Grada i Festom svetog Vlaha.

4 dana u DNŽ-u: Pelješki most, sjednica Vlade u Dubrovniku, ugovori & projekti, biskup Uzinić, Festa sv. Vlaha…

Pelješki most - sve ide jako dobro!

Danas je predsjednik Plenković, u dolini Neretve, bio i u Metkoviću i u Opuzenu, a obišao je i Komarnu kako bi se osobno osvjedočio o radovima na Pelješkom mostu.

- Sve ide jako dobro. Radovi se odvijaju predviđenom dinamikom, čak i brže od plana. Krajnji rok završetka svih radova jest 31. siječnja 2022. godine, nakon čega ćemo ostvariti strateški cilj povezivanja juga s ostatkom Hrvatske! Most, koji Europska unija sufinancira s 357 milijuna eura, ostat će trajni simbol naših prvih sedam godina članstva u EU-u.

Zapošljavanje & prometna povezanost

Zaključno, predsjednik Plenković iznio je ciljeve svog boravka u najjužnijoj hrvatskoj županiji.

- Tijekom posjeta Dubrovačko-neretvanskoj županiji želimo se upoznati s bitnim aspektima za sve naše sugrađane u ovom dijelu Lijepe Naše. Vidjet ćemo što možemo učiniti na boljoj prometnoj povezanosti, zapošljavanju, gospodarenju otpadom, zaštiti okoliša i na gospodarskim poticajima kroz sredstva iz državnog proračuna i EU fondova.

A A A