Vijesti
27. 3. 2019.

85% rekonstrukcije ZG rotora, vrijedne 331 milijun kuna, financira se bespovratnim EU sredstvima!

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković sudjelovao je na potpisivanju Ugovora za bespovratno sufinanciranje projekta, punim nazivom, „Rekonstrukcija raskrižja Jadranske avenije i Avenije Dubrovnik - Rotor Remetinec“. Rekonstrukcija novozagrebačkog rotora

U svom govoru predsjednik Plenković, nakon izlaganja zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, zahvalio je svima koji su godinama radili na realizaciji jednog od ključnih infrastrukturnih projekta za Zagreb, istaknuvši suradnju Grada, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

85 posto sredstava iz EU

Napomenuo je da rekonstrukcija Rotora vrijedi 331 milijun kuna, od čega se čak 85 posto financira bespovratnim europskim sredstvima.

- Ovo je vrlo važna poruka koja najbolje potvrđuje koliko članstvo u Europskoj uniji donosi i Gradu Zagrebu!

Plenković je i ovom prilikom naglasio da je Vlada napravila goleme iskorake u dijalogu s jedinicama lokalne i područne samouprave.

Sa Zagrebom 47 ugovora vrijednih 2,3 mlrd. kuna

Dodao je da je do sada, u suradnji s Gradom Zagrebom, potpisano 47 ugovora vrijednih 2,3 milijarde kuna iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija.

Naveo je da je Rotor nastavak na drugi veliki infrastrukturni projekt koji je realiziran prije dvije godine - na novi putnički terminal Međunarodne zračne luke „Franjo Tuđman“, što je u kratkom vremenu poboljšalo status Zagreba u smislu modernizacije prometne infrastrukture.

- Posebno je važno što će Rotor biti završen u siječnju 2020. godine, upravo kada će Hrvatska predsjedati Europskom unijom i kada će Zagreb biti središte cijele Unije!

Izdvojio je i da su novi gradski autobusi ZET-a sufinancirani sredstvima Europske unije u iznosu od 98 milijuna kuna, što je također podiglo kvalitetu prometa u Zagrebu.

350 milijuna kuna za zdravstvenu infrastrukturu

Govoreći o projektima koji se europskim sredstvima još realiziraju u Zagrebu, Plenković je naveo i rekonstrukciju Studentskog doma Cvjetno naselje.

Što se tiče pak unaprjeđenja zdravstvene infrastrukture, 350 milijuna kuna osigurano za je obnovu i opremanje KBC Zagreb, bolnice Sveti duh, Sestre milosrdnice, Merkur, Dubrava i Vrapče.

Spomenuo je i znatna ulaganja u projekt Dječji dom u Nazorovoj te sredstva osigurana za obnovu kulturne baštine, prirodnih područja, turizma, među kojima su Tehnički muzej Nikola Tesla, Etnografski muzej, Prirodoslovni muzej, Park Maksimir, krajobraz Savice te Park prirode Medvednica.

- Sve su to projekti koji se sada u naše vrijeme odvijaju, realiziraju i unaprjeđuju Zagreb u svim područjima.

Sinergija & dijalog

Najavio je da će uslijediti i novi natječaji koji se tiču nabave i modernizacije tramvajskog voznog parka te provedbe tzv. Integriranih teritorijalnih ulaganja za što Zagreb ima 161 milijun kuna.

- Sve je to samo dio zajedničkih napora Vlade, Grada Zagreba i svih resornih ministarstva uz česte kontakte, dijalog, međusobnu potporu, sinergiju i apsorpciju europskih sredstva. Potrebno je da svi skupa osvijestimo dodanu vrijednost koju razvoju glavnog grada donosi članstvo u Europskoj uniji.

A A A