Vijesti
17. 4. 2019.

Povećana potpora projektima hrvatskog naroda u BiH! Do 15. svibnja otvoren je natječaj

Nastavljajući sa snažnom podrškom Hrvatima u BiH, na ovotjednoj je sjednici Vlada RH osnovala - punim nazivom - Povjerenstvo za koordinaciju potpore te financiranje kulturnih, obrazovanih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2019. godinu.

- Naša odgovorna politika prema BiH kao susjednoj i prijateljskoj državi ogleda se i kroz potporu projektima za hrvatski narod - istaknuo je predstojnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i član Predsjedništva HDZ-a Zvonko Milas, rekavši da je u tu svrhu iz državnog proračuna izdvojeno 25,8 milijuna kuna, što je povećanje od 7,5 posto, odnosno od 1,8 milijuna kuna u odnosu na 2018. godinu.

Zaštita identiteta Hrvata u BiH

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković naglasio je da se projektima i programima koji će se financirati iz proračuna pomaže zaštiti identiteta Hrvata u BiH kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda:

- Čvrsta povezanost s našim sunarodnjacima u Bosni i Hercegovini, potpora njihovu povratku i ostanku te njihova stvarna ravnopravnost strateški je interes Republike Hrvatske.

Otvoren Javni natječaj

Novoosnovano Povjerenstvo razmotrit će sve programe i projekte koji budu pristigli na Javni natječaj – koji je upravo objavio Središnji državni ured za Hrvate izvan RH - te Vladi podnijeti prijedlog temeljem kojeg će donijeti odluku o raspodjeli sredstava

Na Javni natječaj se mogu prijaviti pravne osobe koje su registrirane i djeluju najmanje dvije godine u BiH, zaključno s danom njegove objave. Natječajem su obuhvaćeni sljedeći programi:

Izgradnja, obnova i opremanje ustanova kulture te zaštita i obnova spomenika kulture, kao i podrška najvažnijim kulturnim manifestacijama; Potpora javnim glasilima na hrvatskom jeziku koja osiguravaju pravo na informiranje; Nabava knjiga i časopisa hrvatskih nakladnika za škole (od osnovne škole do sveučilišta) i narodne knjižnice te potpora nakladničkoj djelatnosti u izdavanju djela od temeljne vrijednosti za nacionalnu kulturu i časopisa od kulturološkog značenja; Izgradnja, obnova i opremanje obrazovnih ustanova (od predškolskih ustanova do sveučilišta) te izrada programa i projekata za izvođenje nastave na hrvatskom jeziku; Izgradnja, obnova i opremanje zdravstvenih ustanova te nabava opreme za liječenje, zaštitu i očuvanje zdravlja; Infrastrukturni projekti i drugi projekti usmjereni na stvaranje preduvjeta za održivi povratak i opstanak Hrvata u BiH.

Rok za podnošenje prijava je 15. svibnja 2019. godine. Dodatne informacije mogu se dobiti radnim danom u vremenu od 10:00 do 15:00 sati na brojevima telefona: +385 (0)1/6444-668,691,681 ili na e-mail adresu: hrvati-bih-projekti@hrvatiizvanrh.hr

S kardinalon Vinkom Puljićem

Državni tajnik Zvonko Milas ovih je dana posjetio Sarajevo te se sastao s kardinalom Vinkom Puljićem, vrhbosanskim nadbiskupom. Razgovarali su o problemima i poteškoćama s kojima se susreću Hrvati u ovoj nadbiskupiji, ali i cijeloj BiH. Nadbiskup je državnom tajniku predstavio najnovije podatke o iseljavanju Hrvata te mu darovao nedavno objavljenu trilogiju „Kronika kardinala Puljića“.

- Katolička Crkva u BiH provodi mnoge projekte na dobrobit čovjeka, od odgoja najmlađih do skrbi o osobama starije životne dobi. Vlada RH i Središnji državni ured za Hrvate izvan RH i dalje će podržavati projekte i programe koji su od strateške važnosti za ostanak Hrvata u BiH i koji će pridonositi cjelokupnom razvoju zemlje - poručio je Milas, koji je potom u Sarajevu posjetio Dječji vrtić „Sveta obitelj“, koji djeluje pri Caritasu Vrhbosanske nadbiskupije.

A A A