Vijesti
15. 4. 2019.

Nakon Pelješkog mosta & Rotora Remetinec, EU novcem gradimo i Nacionalnu dječju bolnicu!

Naša, HDZ-ova Vlada predstavila je plan izgradnje Nacionalne dječje bolnice te s Gradom Zagrebom potpisala 42,3 mil. kn vrijedan Sporazum o izradi studije izvodljivosti koja će omogućiti daljnje financiranje tog projekta EU novcem. Kao kod Pelješkog mosta i ZG Rotora, 85% troškova trebalo bi se „pokriti“ iz fondova EU-a!

NDB - ponajvažnija točka Izbornog programa HDZ-a

Za one „zaboravne“, dobro je podsjetiti da je Nacionalna dječja bolnica u Blatu (Gradska četvrt Novi Zagreb - zapad) bila je jedna od najvažnijih točki Programa zagrebačkog HDZ-a za lokalne izbore, kao što je i Rotor bio HDZ-ov amandman kojim smo uvjetovali usvajanje proračuna u Gradskoj skupštini!

- Izgradnja NDB-a strateški je projekt za unaprjeđenje našeg zdravstvenog sustava koji mora biti dostupan i održiv te građanima pružati usluge na najvišoj mogućoj razini! - istaknuo je predsjednik Vlade RH i HDZ Andrej Plenković u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, na svečanom predstavljanju projekta izgradnje Nacionalne dječje bolnice u Zagrebu.

Zdravstvo - projekt za generacije!

Pitanje zdravstva je uistinu projekt za generacije! - dodao je:

- Na visokom mjestu prioriteta jest i posebna briga o malim pacijentima. Uz poštovanje koje svi dijelimo prema brojnim liječnicima koji u Klaićevoj i drugim bolnicama svakodnevno skrbe o njima, ključno je vrijeme da napravimo iskorake koji će unaprijediti zdravstvenu skrb o najmlađima!

Podsjetio je na povijest bolnice u Blatu, starog projekta koji se krenuo financirati samodoprinosima, ali koji je i zaustavljen prije gotovo 30 godina. No ova je Vlada to odlučila promijeniti. I promijenit će!

- S ovim važnim projektom „ciljamo“ na novu financijsku perspektivu EU-a (do 2027.), što ćemo riješiti tijekom našeg predsjedanja Europskom unijom.

Naglasio je da je hrvatski zdravstveni sustav kontinuirani prioritet ove Vlade.

- Naša je Vlada dosad potpisala 52 ugovora u području zdravstva, vrijednih 2 mlrd. kn, od čega je 1,7 mlrd. bespovratnih EU sredstava! Tim je projektima poboljšan pristup dnevnim bolnicama i kirurgijama te primarnoj i hitnoj zdravstvenoj zaštiti u skoro svim županijama. Tako ćemo i nastaviti!

Članstvo u EU - dodatna financijska snaga!

Istaknuo je da je korist od europskih sredstava i u Zagrebu itekako konkretna i „opipljiva“.

- Ukupno smo za područje Zagreba potpisali 47 ugovora, sve zajedno 2,3 milijarde kuna za projekte koji se financiraju iz europskih fondova!

Naveo je i primjer zagrebačkog rotora (Rotor Remetinec), za čiju smo rekonstrukciju dobili 273 milijuna kuna iz EU fondova, a ostatak dolazi iz državnog proračuna (40 milijuna kuna) i iz gradskog (oko 10 milijuna).

85% rekonstrukcije ZG rotora, vrijedne 331 milijun kuna, financira se bespovratnim EU sredstvima!

- I ovo su odlični primjeri da je članstvo u Europskoj uniji za Lijepu Našu dodatna vrijednost i financijska snaga. Ta redistribucijska moć EU proračuna vidljiva je i u činjenici da čak 80% javnih investicija u Hrvatskoj u ovom trenutku dolazi iz europskih fondova! - zaključio je predsjednik Plenković.

Hrvatska u znatnom plusu! Iz EU proračuna primili smo 14,4 milijardi kuna više nego što smo u nj uplatili!

A A A