Vijesti
21. 6. 2019.

Veliko postignuće predsjednika Plenkovića: EU sredstva i za demografsku revitalizaciju!

Čelnici zemalja članica Europske unije usvojili su na summitu u Bruxellesu Strateški program (za razdoblje 2019-2024) u koji je prvi put - i to na inicijativu predsjednika Vlade RH i HDZ-a Andreja Plenkovića - uvršteno pitanje demografskih izazova!

- Snažna ekonomska osnova od ključne je važnosti za europsku konkurentnost, prosperitet i ulogu na globalnoj sceni te za stvaranje radnih mjesta. (…) To zahtijeva postizanje veće konvergencije naših ekonomija i rješavanje demografskih izazova - stoji u Strateškom programu koje je usvojilo Europsko vijeće.

Temelj za povlačenje EU novca

Predsjednik Plenković izrazio je zadovoljstvo što je upravo na njegovu intervenciju ubačen dio o demografskim izazovima u taj važni dokument koji će služiti kao okvir za radni program buduće Europske komisije:

- Još od početka svibnja na svim EU sastancima ustrajno otvaram problem demografske revitalizacije jer polovica od 28 država članica, među kojima je i Hrvatska, ima negativni prirodni priraštaj. Činjenica da je pitanje demografskih izazova uvršteno u ključni dokument daje nam temelj da zatražimo da se sredstvima iz EU proračuna pomogne rješavanje demografskih problema. Mislim da je to jako važno postignuće.

Inicijativu pokrenuo 8. svibnja u Sibiuu

Kao što se sjećate, Plenković je na summitu u Sibiuu 8. svibnja najavio da će insistirati na tome da se u pregovorima o Višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje 2021-2027. (EU proračunu) uzme u obzir demografska revitalizacija u europskim politikama koje se odnose na ravnomjerni razvoj svih članica.

Za nas je bitno da EU podrži demografsku revitalizaciju & brže smanjivanje nejednakosti među članicama!

Juncker: ZA demografsku renesansu Hrvatske!

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a svoj je apel ponovio i tijekom posjeta Jean-Claudea Junckera Zagrebu 7. lipnja. Predsjednik Europske komisije pružio je podršku Plenkovićevoj inicijativi:

- Europski fondovi moraju biti iskorišteni da pomognu Hrvatskoj u demografskoj renesansi. Pripremamo dodatne programe koji će služiti upravo za rješavanje demografskog problema u državama članicama.

Europska podrška Vukovaru, demografskoj obnovi & ulasku u Schengen!

ŽALJENJE ZBOG ZASTOJA U PROCESU PROŠIRENJA

Čelnici EU-a na summitu u Bruxellesu kratko su raspravljali i o proširenju. Plenković je izrazio žaljenje što nije postignut dogovor da se Sjevernoj Makedoniji i Albaniji odredi datum za početak pregovora.

Napredak BiH na europskom putu - naš posebni prioritet! Vrijeme je za pozitivne signale!

A A A