Pet zahtjeva Milana Bandića, Grmojin diletantizam ili njegova zluradost, reakcija predsjednika Plenkovića na klevetničke uvrede o „veleizdaji“, napad u Vukovaru, Mostove prljave igre… predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković odgovorio je na niz novinarskih pitanja.

Donosimo njegove ključne poruke:

O BANDIĆEVIM ZAHTJEVIMA

Nisam vidio pet zahtjeva koje je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić uputio Vladi. Ucjena nema. Nećemo pristajati ni na kakve ucjene. Tko će ucjenjivati, ne može biti dio vladajuće koalicije. Ako bude bilo kakvih ucjena, onda ćemo ići na prijevremene izbore.

O GRMOJINIM KLEVETNIČKIM UVREDAMA

Grmoja je optužio Vladu da je veleizdajnička. Je li normalno da se koriste takvi izrazi? Postoji crta iznad koje se ne smije ići. Kad nekoga optužite da je veleizdajnik, onda ste ga optužili za teško kazneno djelo. A Grmoja je optužio Vladu zato što nije blokirala Srbiju u pregovorima s Europskom unijom. Znaju li on i njemu slični da Srbija već pet godina pregovara s EU i da je od 34 poglavlja do sada otvorila samo 16? i da u više od pet godina nije zatvorila nijedno? Pregovarat će, dakle, još godinama.

O GRMOJINOJ POLITIČKOJ PRIGLUPOSTI

Tražiti da se Hrvatska dovede u međunarodnu situaciju koja bi joj naštetila, tražiti da se izlažemo i navlačimo kritike i moguće sankcije, kao nekoć Slovenija - a Srbija pritom ionako ne napreduje prema EU! - to mogu samo oni koji su politički priglupi, koji ništa ne razumiju, nemaju pojma o procesu pristupnih pregovora ili su jako zlonamjerni i zluradi! Uglavnom, riječ je o političkom diletantizmu, populizmu i demagogiji koji Hrvatskoj mogu nanijeti veliku štetu.

O MOST-ovoj PRLJAVOJ IGRI

Mostovi zastupnici namjerno izazivaju tenzije između hrvatskog naroda i srpske nacionalne manjine. To je osmišljeno, oni to namjerno čine kako bi sakupljali jeftine političke bodove. Riječ je o prljavoj političkoj igri.

O POVODU PLENKOVIĆEVE REAKCIJE

Nismo svi isti, postoji reakcija, ali postoji i povod, a to je ono što je izrekao Grmoja. Pozivam medije da utvrde korijene meteža i tko je taj koji provocira, tko je u Saboru izazvao incident koristeći neprimjerene riječi. Napravite kronologiju onog što se događalo. Molio bih vas da prepoznate one koji se bore za vrijednosti na kojima počiva Hrvatska i da, s druge strane, ukažete na one koji kontinuirano provociraju i koriste govor mržnje te narušavaju zajedništvo koje je Hrvatskoj potrebno. Plenković je reagirao na optužbe za „veleizdaju“ - želio je Grmoji objasniti da to što je izjavio nije prihvatljivo.

O NAPADU U VUKOVARU

Dok ne završi istraga, ne mogu govoriti o tome je li napad na vukovarskog učenika koji pohađa nastavu na srpskom jeziku povezan s tim što je gradonačelnik Penava objavio video snimku djece koja nisu ustala na hrvatsku himnu. Ne mogu spekulirati što je moglo proizvesti određeni efekt. Osuđujem svako nasilje, ali isto tako bih upitao je li u redu da se za vrijeme hrvatske himne netko ne digne. Radi se o djeci, treba ih štititi i poštivati pravo privatnosti, ali isto bi tako bilo dobro poručiti svima da trebaju ustati kada svira hrvatska himna jer je to iskazivanje poštovanja prema hrvatskoj državi.