(VIDEO) Na početku današnje sjednice Vlade RH, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković osvrnuo se na pokušaj kompromitacije potpredsjednika Vlade i HDZ-a Tomislava Tolušića krivotvorenim fotografijama - najoštrije osudivši taj perfidni čin.

- Suočili smo se s novom vrstom pokušaja kompromitacije i destabilizacije, moram priznati da se radi o najpodmuklijem pokušaju do sada! Otkrivamo nove dimenzije kreacije onih koji se bave, bit ću sasvim jasan, kaznenim djelima - naglasio je predsjednik Plenković, podsjetivši da je i sam bio „meta“ fabricirane SMS korespondencije.

Za najoštriju osudu!

Izrazio je čuđenje dijelom komentara da se radi o „PR pokušaju“ skretanja pozornosti s drugih tema.

- Odlučno otklanjam takve spekulacije. Time se ne bavimo. Ogorčeni smo ovim podmetanjem potpredsjedniku Tolušiću. To je za najoštriju osudu! Očekujem da će nadležna tijela utvrditi tko je i zašto to napravio! Bez obzira na sve te pokušaje destabilizacije, kao ozbiljna Vlada nastavit ćemo raditi ozbiljan posao, odgovorno prema hrvatskim građanima, a nosit ćemo se i s ovakvim pokušajima podmetanja.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/vlada-rh-ocekujemo-da-nadlezna-tijela-otkriju-pocinitelje-koji-krivotvorinama-zele

Rekordno smanjenje javnog duga

Od ostalih aktualnih tema izdvojio je zadnje izvješće Eurostata prema kojem je Hrvatska među zemljama s najvećim padom udjela javnog duga u BDP-u - i na kvartalnoj i na godišnjoj razini.

- Na kraju trećeg tromjesečja javni dug je iznosio 281,8 milijardi kuna, a njegov udio u BDP-u 74,5 posto. Time je smanjen za 1,6 postotnih bodova u odnosu na prethodno tromjesečje i za 4 postotna boda u odnosu na isto razdoblje u godini prije, što govori o uspjesima Vlade u procesu fiskalne konsolidacije i ispunjavanja važnih preostalih kriterija za ulazak u Europodručje.

https://vlada.gov.hr/vijesti/hrvatska-medju-zemljama-s-najvecim-padom-udjela-javnog-duga-u-bdp-u/25160

Sabor i Vlada postupali zakonito

Osvrnuo se i na odluku Ustavnog suda o odbacivanju zahtjeva referendumskih inicijativa, kazavši da je time utvrđeno da je poštivana procedura provjere potpisa te da su i Hrvatski sabor i Vlada i Ministarstvo uprave postupali u skladu sa svojim ovlastima.

- Nikakve povrede Ustavnosti i zakonitosti nije bilo.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/novim-zakonom-ucinit-cemo-referendume-transparentnima-kako-bi-ih-gradani-mogli

Također, početkom tjedna obilježena je obljetnica Vojno-redarstvene operacije Maslenica, prekretničke operacije u Domovinskom ratu. Predsjednik Vlade još je jednom izrazio zahvalnost pripadnicima Hrvatske vojske, hrvatskim policajcima i svim hrvatskim braniteljima koji su sudjelovali u toj operaciji.

Kontinuirana potpora hrvatskoj manjini u Srbiji

Jučer je u Hrvatskoj boravio predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srbije Tomislav Žigmanov, zajedno s novoizabranom predsjednicom Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasnom Vojnić.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/nasa-vlada-povecava-ulaganja-u-projekte-vazne-za-polozaj-i-zastitu-identiteta

- Intenzitet kontakata koje naša Vlada ima s predstavnicima hrvatske manjine u Srbiji jako je visok. Na taj način bolje razumijemo njihovu konkretnu situaciju, njihova prava i položaj. Razgovaramo s njima kako bismo mogli kroz bilateralni dijalog s vlastima Srbije rješavati pitanja od interesa za hrvatsku manjinu, poput obrazovanja, školstva, kulture, jezika, identiteta, ali i zastupljenosti u predstavničkim tijelima na svim razinama.

e-Hrvatska

Predsjednik Plenković izrazio je zadovoljstvo radionicom koja se ovih dana održava u okviru suradnje Državne škole za javnu upravu s Harvard Kennedy School of Govrenment i obitelji Lukšić, koja je u cijelosti financirala program koji se bavi digitalizacijom javnih usluga u sektoru zdravstva.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/broj-korisnika-i-usluga-kroz-e-gradani-stalno-raste-s-27-mlrd-kuna-unaprjedujemo

Četrdesetak polaznika iz državnih institucija steći će nova znanja o upravljanju projektima i provođenju reformskih zahvata, komuniciranju i proračunskom planiranju na temelju najboljih metoda i praksi.

Svjetski gospodarski forum

Predsjednik Plenković najavio je da će sutra i prekosutra u Davosu sudjelovati na Godišnjem sastanku Svjetskoga gospodarskog foruma.

Tom će prigodom, uz sudjelovanje u raspravama, održati i niz sastanaka s političkim liderima i gospodarstvenicima koji su utjecajni na globalnoj razini, a važni i na hrvatskom tržištu.

Plenković od tih susreta očekuje konkretne rezultate, kao što je bilo lani nakon sastanka s predsjednikom zdravstvene korporacije F. Hoffmann - La Roche u vezi rješavanja dijela problema oboljelih od spinalne mišićne atrofije.