Nakon niza napada Nikole Grmoje da „Vlada RH radi u interesu Srbije“, a potom i optužbi da se premijer želio s njim u Hrvatskom saboru „fizički obračunati“, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković dao je izjavu za medije:

- Na raspravama o izvješćima Europskog vijeća dio saborskih zastupnika, a tu prednjače oni Mostovi, unose govor mržnje i teme koje nisu povezane s njima. Danas je zastupnik Grmoja iznio najteže klevetničke optužbe na račun potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih poslova Marije Pejćinović Burić, a potom i mene kao predsjednika Vlade, praktično za veleizdaju. Kad netko ustvrdi da sustavno radite za interese druge države, u ovom slučaju Srbije, to je nedopustivo!

Prijeđena je granica

Naglasio je da je krenuo prema Grmoji kako bi ga upitao na koga je on to točno mislio da je veleizdajnik, ali da je on izašao iz sabornice:

- Otprije svjedočimo brojnim uvredama, difamacijama i klevetama, osobito od nekoliko zastupnika Mosta, no kada se optuži Vlada RH za rad u interesu druge države, za veleizdaju, onda je prijeđena granica onog što je normalno u Hrvatskom saboru i onog što se može nazvati stav ili političko mišljenje. To je previše - i zato sam mu i rekao da su ti komentari jadni!

Grmoja pokreće spiralu govora mržnje

Dobro je da imamo i dinamičnije i živahnije tonove - dodao je Plenković - ali ovakve vrste klevetničkih izjava ne mogu proći:

- Neću dopusti da netko - uz sve ovo što radimo u interesu RH i hrvatskog naroda, i u interesu suživota u Hrvatskoj - pokreće spiralu govora mržnje. To neću dopustiti! A da pritom mene, koji činim sve kako bih smirio tenzije, optuži za veleizdaju, to ne dolazi u obzir! To je to, to vam je Most, vidite i sami tko su i što su - zaključio je predsjednik Plenković.