Vijesti
19. 11. 2019.

Medved: Imamo dokaze da je tzv. JNA u Vukovaru premještala posmrtne ostatke hrvatskih žrtava u druge grobnice!

Komemorativnim skupom "Žrtva Borovo naselja za domovinu" obilježena je obljetnica velikosrpske okupacije te vukovarske četvrti, uz apel svima koji išta znaju o nestalim hrvatskim braniteljima i civilima da pomognu u njihovom pronalasku.

Nakon okupacije Borovo naselja 19. studenog 1991. godine, iz podruma danas srušene zgrade Borovo commercea, u kojem su se tijekom obrane nalazili civilno sklonište i ratna bolnica, srpski agresori nasilno su odveli i likvidirali 115 hrvatskih branitelja i civila. Još je nepoznata sudbina 63 osobe iz toga vukovarskog naselja.

Prikrivanje zločina

Nakon što je položio vijenac u ime naše Vlade i odao počast nevinim žrtvama, ministar hrvatskih branitelja (i član Središnjeg odbora HDZ-a) Tomo Medved u izjavi za medije je istaknuo da je Hrvatska u posjedu dokumenata da je nakon srpske okupacije tzv. JNA provodila ekshumacije u Vukovaru kako bi posmrtne ostatke hrvatskih žrtava premjestila u druge grobnice, nama još uvijek nepoznate.

Donosimo sažetak Medvedove izjave i njegovih odgovora na pitanja novinara:

Rasvijetliti sudbinu 1.872 nestale osobe - apsolutni prioritet

Pitanje nestalih naš je apsolutni prioritet. Prvi put u povijesti donijet je Zakon o osobama nestalima u Domovinskom ratu, kojim smo precizno definirali nadležnosti svih tijela i službi u ovom procesu. Uspostavili smo snažne mehanizme u svrhu prikupljanja i analize informacija, provedbe ekshumacija i identifikacije posmrtnih ostataka.

Također, na prošloj sjednici Vlade donijeli smo odluku o kupnji najsuvremenije laboratorijske opreme za Zavod za sudsku medicinu kako bi identifikacije išle još brže. Sustavno i odgovorno pristupamo tome prvorazrednom humanitarnom pitanju kako bi se rasvijetlila sudbina 1.872 osobe, hrvatskih branitelja i civila, za kojima još uvijek tragamo. Kako reče u Vukovaru i predsjednik Andrej Plenković - Nećemo stati sve dok se ne pronađe i posljednja nestala osoba!

Nećemo stati sve dok se ne pronađe i posljednja nestala osoba & ne rasvijetli i posljednji zločin u velikosrpskoj agresiji!

U mjesec dana identificirano više od 20 posmrtnih ostataka

Hrvatsku javnost želim izvijestiti da smo zahvaljujući takvome ozbiljnom pristupu zadnjih 30-ak dana identificirali više od 20 posmrtnih ostataka. Uvjeren sam da će rezultati u idućem razdoblju biti još bolji nego do sada.

U posjedu smo dokumenata, s konkretnim datumima i imenima, da je tzv. JNA nakon velikosrpske okupacije provodila ekshumacije u Vukovaru & posmrtne ostatke naših žrtava premještala iz primarnih u nama nepoznate sekundarne grobnice. I to nisu bile paravojne formacije, bio je to djelatni sastav srpske vojske.

Protokoli o iskapanjima i tzv. sanaciji terena

Srbiji smo podnijeli niz zahtjeva da nam dostavi protokole o iskapanjima i tzv. sanaciji terena kako bi se napokon rasvijetlila sudbina hrvatskih branitelja i civila za kojima još uvijek tragamo. Od ukupno 1.872 nestale osobe u Domovinskom ratu, 386 ih je s vukovarskog područja.

U svakom kontaktu sa Srbijom, koja očito zna gdje su posmrtni ostaci Vukovaraca, neizostavno otvaramo to pitanje i, ponavljam, inzistiramo na tzv. protokolima. Suradnja na rješavanju pitanja nestalih i ratnih zločina - što smo više puta naglasili - preduvjet je europskog puta Srbije.

A A A