Vijesti
18. 11. 2019.

Nećemo stati sve dok se ne pronađe i posljednja nestala osoba & ne rasvijetli i posljednji zločin u velikosrpskoj agresiji!

(PHOTO) U Koloni sjećanja, u mislima i molitvama sa žrtvama Vukovara i svim žrtvama velikosrpske agresije, rame uz rame koračali su predsjednik Vlade i HDZ-a, predsjednica Republike, predsjednik Hrvatskog sabora, vukovarski gradonačelnik…

ANDREJ PLENKOVIĆ: Nestali - striktni uvjet Srbiji na putu prema EU

Odajemo počast hrvatskim herojima, svima koji su dali život za slobodu Domovine. Državne institucije neće stati sve dok se ne pronađe i posljednja osoba nestala u Domovinskom ratu i sve dok se ne istraži i posljednji ratni zločin, a počinitelj ne kazni. Naša Vlada jako puno radi na tim pitanjima, i MUP i Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Svi mi, i ministar Tomo Medved i njegovi pomoćnici, i mjerodavno državno povjerenstvo, i predsjednica RH, vodimo dijalog s drugim državama i s međunarodnim organizacijama te se svake godine postigne napredak. Pitanje nestalih striktni je uvjet Srbiji na putu prema EU, putu koji će trajati jako dugo. Potrebna je politička volja Beograda da se Hrvatskoj dostave zatraženi podaci - kako bismo napokon rasvijetlili sudbine svih naših ljudi.

Privrženi Gradu Heroju

Istodobno, kontinuirano ulažemo napore u razvoj Grada Vukovara u svim aspektima, u mandatu naše Vlade bilo je uistinu puno ulaganja. Želimo osigurati kvalitetnu budućnost i bolji život za sve Vukovarke i Vukovarce.

1. sjednica naše Vlade izvan Zagreba održana je upravo u Vukovaru. Sve što smo tada najavili, to smo i ispunili!

Donijeli smo - što je jedna od najvažnijih poruka - i novi zakon o Vukovaru kao mjestu posebnoga domovinskog pijeteta, a vukovarska će županijska bolnica postati Nacionalna memorijalna bolnica.

Vukovar postaje mjesto posebnog domovinskog pijeteta, a županijska bolnica u Gradu Heroju - Nacionalna memorijalna bolnica!

Lex specialis o razvoju Vukovara

Također, nastavljamo voditi razgovore s Europskom komisijom o još jednom lex specialis koji bi - omogućivši odstupanja od pravila unutarnjeg tržišta EU-a - dodatno privukao investitore u Vukovar i potaknuo njegov gospodarski razvoj.

https://www.hdz.hr/article/1135/donosimo-posebni-zakon-o-vukovaru-za-sto-i-sadasnja-i-buduca-europska-komisija-ima-visoki-stupanj-razumijevanja-

Poštujući prošlost, okrenuti smo budućnosti

Dvadeset i osam godina poslije rata mislim da moramo gledati u budućnost i Grada Heroja i cijele Domovine, koja je u međuvremenu, od vukovarske tragedije, zahvaljujući državničkoj mudrosti predsjednika Franje Tuđmana riješila svoje nacionalne zadaće, uključujući i mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja.

Stoga ćemo mi i dalje činiti sve ono što smo proteklih godina činili da RH bude gospodarski snažna, socijalno uključiva i međunarodno pozicionirana, ali i nastaviti s utvrđivanjem istine i procesuiranjem ratnih zločina.

GORDAN JANDROKOVIĆ: Srbija će morati otvoriti arhive kako bismo rasvijetlili sudbine svih nestalih

Vukovar je simbol i žrtve i slobode. Njegova tragedija neizbrisivo je urezana u naše nacionalno biće, hrvatski ljudi duboko osjećaju tu ranu, ali i neizmjerni ponos i zahvalnost jer je herojstvo Vukovara dovelo Hrvatsku do pobjede u Domovinskom ratu.

Nikada se ne smijemo umoriti u ponavljanju povijesne istine - da je Lijepa Naša bila žrtva velikosrpske agresije. To je činjenica od koje nitko, što god pokušavao, ne može pobjeći.

Politika koju vodi Srbija nije dobra

Politika koju vodi Srbija nije dobra i ne koristi pomirenju, no ona će morati - ako želi u EU - ispuniti sve svoje obveze, a među njima i otvoriti arhive kako bismo došli do podataka o svima nestalima tijekom agresije. Pred Srbijom je vrlo dugi pregovarački put, a Hrvatskoj su kao članici EU-a na raspolaganju mehanizmi kako bi Beograd u potpunosti ispoštovao zadane kriterije.

VUKOVARSKA BOLNICA - KOLONA SJEĆANJA - MEMORIJALNO GROBLJE - OVČARA

Prije Kolone sjećanja, hrvatski državni vrh pratio je komemorativni program "Vukovar - mjesto posebnog pijeteta" u dvorištu Opće županijske bolnice, a po dolasku na Memorijalno groblje položio zajednički vijenac u ime Republike Hrvatske i zapalio svijeće kod Spomenika žrtvama iz Domovinskog rata.

Molitvu za žrtve velikosrpske agresije predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić, a svetu misu za sve pokojne i nestale u Domovinskom ratu mostarsko-duvanjski biskup mons. Ratko Perić.

Predsjednika Vlade i HDZ-a Andrej Plenković, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković zaključili su obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2019. polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika na mjestu masovne grobnice na Ovčari.

A A A