Vijesti
28. 11. 2019.

Tisuće naših sunarodnjaka iz središnje Bosne priredile veličanstveni doček hrvatskoj predsjednici! Jedan je hrvatski narod!

(PHOTO) Naša kandidatkinja, sadašnja i buduća predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je Hrvate u središnjoj Bosni. „Zalažem se čvrsto za europsku budućnost BiH jer ćemo onda opet živjeti zajedno bez granica među nama“, poručila je u Skopaljskoj Gračanici i Vitezu, praćena gromoglasnim pljeskom i ovacijama.

Mjesto nedaleko od Bugojna, Skopaljska Gračanica - iz koje su Hrvati prognani tijekom rata - bila je prva postaja predsjedničina posjeta središnjoj Bosni. Ondje su joj veličanstveni doček priredile tisuće Hrvata, većinom iz Bugojna i Uskoplja. Tamošnji župnik i dekan Bugojanskog dekanata Tadija Ivoš pozvao je Kolindu Grabar-Kitarović da se okupljenima obrati i u crkvi.

Za stvarnu ravnopravnost Hrvata!

Naša kandidatkinja izrazila je uvjerenje da će Hrvati u BiH opstati uz potporu Hrvatske te da će BiH uskoro postati članica Europske unije. Podsjetila je da je u svom dosadašnjem mandatu u svim razgovorima s međunarodnim dužnosnicima lobirala za ravnopravnost bosansko-hercegovačkih Hrvata.

- Nema toga razgovora s međunarodnim dužnosnicima u kojima ne govorim o vama Hrvatima, i u kojima ne govorim o potrebi da Hrvati moraju birati svoje političke predstavnike i biti ravnopravni u svakom pogledu s druga dva naroda. Dolazim danas s čvrstom porukom da je Hrvatska uz vas, da će Hrvatska stajati uz vas i da će se Hrvatska boriti za vaša prava kao ravnopravnog konstitutivnog naroda u BiH!

Nastavak potpore našim sunarodnjacima

Izrazila je zadovoljstvo što ju je dočekao i veliki broj djece i mladih u središnjoj Bosni te je najavila nastavak potpore bosansko-hercegovačkim Hrvatima.

- Hrvati središnje Bosne kroz stoljeća su čuvali i očuvali svoje hrvatsko ime i svoju kršćansku vjeru, prkosni i ponosni! Neopisivo sam sretna što vidim ovoliko djece i mladih, naši ljudi opstaju na svojoj rodnoj grudi.

Župnik Tadija Ivoš rekao je da je Hrvatska pomogla u očuvanju dostojanstva hrvatskog čovjeka u BiH te izrazio očekivanje da će se ta potpora nastaviti.

Oduševljenje i u Vitezu

Nakon Skopaljske Gračanice, Grabar-Kitarović posjetila je Vitez, gdje je gledala predstavu „Šmizle“ u izvedbi Gradskog kazališta mladih „Vitez“ te se družila s građanima i tamošnjim hrvatskim predstavnicima.

Prije dolaska u središnju Bosnu, hrvatska predsjednica sudjelovala je u Mostaru na svečanoj akademiji u povodu 1. obljetnice Udruge bosansko-hercegovačkih Hrvata „Prsten“. „Varaju se oni koji misle da će Hrvati nestati, da će pokleknuti!“.

Briga za Hrvate u BiH - neodvojivi dio moje državne politike!

A A A