Vijesti
22. 9. 2019.

Plenković: Predano radimo na prevenciji i sankcioniranju nasilja!

U suradnji s udrugama, šaljemo poruku nulte tolerancije na nasilje nad ženama, djecom i u obitelji te poruku ohrabrenja žrtvama da bez straha prijave svaki oblik nasilja! - poručio je predsjednik Vlade i HDZ-a u povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Svi resori Vlade, u partnerstvu s udrugama i inicijativama za žrtve nasilja, predano rade na jačanju mehanizama koji će prevenirati i sankcionirati nasilje u našem društvu, a izmjenama kaznenog zakonodavstva nasilje će se oštrije kažnjavati - dodao je Andrej Plenković.

Naša Vlada podigla je borbu protiv nasilja na višu razinu, a iz Hrvatske su upravo žene stupile na ključne EU dužnosti!

Trostruko ubojstvo 22. rujna 1999.

Toga 22. rujna 1999. u maloj sudnici Općinskog građanskog suda u Zagrebu Mato Oraškić je prije ročišta u predmetu razvoda braka počinio strašan zločin - ubio je sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu Hajru Prohić i svoju suprugu Gordanu Oraškić, dok je teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

U spomen na to trostruko ubojstvo i obilježava se 22. rujna Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a svake godine na taj datum predstavnici sudova i nadležnih ustanova okupljaju se ispred vrata sudnice kako bi se sjetili tih žrtava i poslali jasnu poruku da se nasilje u bilo kakvom obliku neće tolerirati.

Set zakona s oštrijim kaznama

Tako je ove nedjelje na komemoraciji na Općinskom sudu u Zagrebu ministar pravosuđa i član Središnjeg odbora HDZ-a Dražen Bošnjaković napomenuo da je u proceduru upućen set zakona koji predviđaju oštrije kazne za one koji pokušaju ili učine takva kaznena djela:

Pooštravanje kazni za nasilje nad ženama, djecom i u obitelji! Do kraja godine sigurne kuće u svim županijama!

- Svjedočili smo ove godine u Centru za socijalnu skrb u Đakovu jednom također manijakalnom zločinu. Na nama je da gradimo bolji sustav u kojem takvih zločina neće biti, da što učinkovitije preveniramo nasilje, da su kazne odvraćajuće, a uloga je pravosuđa, ako se nažalost tako nešto ipak dogodi, da pravodobno reagiramo i budemo što brži u postupku.

Bedeković: Do kraja rujna tehnička zaštita za sve ustanove socijalne skrbi

A A A