Vijesti
9. 10. 2019.

Kreće izgradnja pristupnih cesta Pelješkom mostu - potpisani su ugovori vrijedni gotovo milijardu kuna!

(VIDEO) Radovi na samom mostu dobro napreduju, u predviđenom roku bit će dovršen infrastrukturni projekt naše generacije - „Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom“. Kako reče Andrej Plenković: EU novcem ostvarit ćemo san o teritorijalnom spajanju dubrovačkog kraja s ostatkom Lijepe Naše! Pelješki most ostat će trajni spomenik našeg članstva u Europskoj uniji!

U Banskim dvorima danas su potpisani ugovori za izgradnju pristupnih cesta Pelješkom mostu i stonske obilaznice, vrijedni gotovo milijardu kuna.

Ugovor o izgradnji pristupnih cesta mostu Pelješac / izgradnja dionice: Duboka - Sparagovići/Zaradeže potpisali su predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić i direktor Strabaga Veljko Nižetić, a Ugovor o izgradnji stonske obilaznice (dc414), poddionice: Sparagovići/Zaradeže - Prapratno i Prapratno - Doli Škorić i generalni direktor Avaxa SA Christos Ioannou.

Završetak u roku

Predsjednik Plenković čestitao je svima uz želju da se što prije realizira cijeli projekt. Pojasnivši da dionicu od Duboke do Zaradeža gradi Strabag, a dionicu od Zaradeža do čvora Doli gradi tvrtka Avax, poručio je da je zadaća Hrvatskih cesta osigurati da se rokovi poštuju i da se dionice završe u roku od 33, odnosno 28 mjeseci, kako je i predviđeno ugovorom.

- Uz pomoć sredstava iz fondova EU-a ostvarit ćemo san o teritorijalnom i prometnom spajanju dubrovačkog kraja s ostatkom Lijepe Naše! Pelješki most ostat će trajni spomenik našeg članstva u Europskoj uniji!

Najvažniji projekt generacije

Govoreći o projektu izgradnje Pelješkoga mosta, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić kazao je da se radi o jednom od najvažnijih strukturnih projekata generacije uopće, a u kontekstu cestovnog povezivanja juga Dalmacije svakako se, dodao je, radi o najvažnijem projektu generacije. Danas potpisani ugovori vrijedni su gotovo 990 milijuna kuna.

Povezanost južne Dalmacije s ostatkom Hrvatske

Ministar mora, prometa i infrastrukture (i potpredsjednik HDZ-a) Oleg Butković poručio je da današnje potpisivanje ugovora označava još jedan korak u realizaciji jednog od najvažnijih infrastrukturnih projekata u Hrvatskoj - Pelješkoga mosta.

Dodao je da danas potpisani ugovori znače uspješan nastavak i jamstvo završetka cjelokupnog projekta Cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom - ukupno vrijedan 526 milijuna eura.

https://www.hdz.hr/article/841/investicije-najvecim-dijelom-u-prometnoj-infrastrukturi-pogurale-rast-hrvatskog-bdp-a-u-prvom-tromjesecju

Radovi na mostu dobro napreduju!

Naglasio je da radovi na Pelješkome mostu dobro napreduju, a sada kreće i dugo očekivana izgradnja pristupnih cesta. Pojasnio da se radi o ukupno 30 kilometara pristupnih cesta, s kopnene i Pelješke strane mosta, od Duboke do Sparagovića i Zaradeža sve do obilaznice Stona, pa od Zaradeža do Prapratnog i od Prapratnog do mjesta Doli.

- To je jedna od najzahtjevnijih dionica koja će imati dva tunela, vijadukt i most - dodao je Butković i poručio kako je ovaj projekt jako važan svima, a posebno stanovnicima Dubrovačko-neretvanske županije koji godinama čekaju na povezanost Dubrovnika i Pelješca s ostatkom Hrvatske.

EU novcem povezat ćemo Lijepu Našu!

Zahvalio je svima koji su sudjelovali u realizaciji ovoga projekta, a posebno predsjedniku Andreju Plenkoviću, koji je u svim fazama davao veliku podršku projektu, te Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Hrvatskim cestama i Europskoj komisiji koja je dala značajan financijski doprinos, s obzirom da se 85 posto projekta sufinancira europskim sredstvima.

Iz EU fondova ugovorili smo 61 milijardu kuna. Ni od koga drugog ne bismo mogli dobiti taj golemi novac!

A A A