Vijesti
21. 10. 2019.

Božo Ljubić: Hrvati u BiH dobro znaju što im je donio Komšić, no znaju li svi u RH što je donio Hrvatskoj?

Komšić je Hrvatskoj donio tužbu zbog zakona o raspolaganju državnom imovinom, prosvjednu notu zbog tobožnjih postupaka SOA-e, pokušaj opstrukcije Pelješkog mosta, klevete o „buđenju ustaštva“ s govornice UN-a... Porazno je da se neki u RH, poput Ive Josipovića, pridružuju podmetanjima nelegitimnog hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

U izlaganju u ime Kluba zastupnika HDZ-a tijekom nedavne saborske rasprave o Izvješću Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i provedbe Strategije i zakona o odnosima RH s Hrvatima RH, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH i predsjednik saborskog Odbora za Hrvate izvan RH dr. Božo Ljubić kazao je da procjene relevantnih institucija govore da izvan Hrvatske živi više od 3.5 milijuna naših sunarodnjaka:

- Mi koji dolazimo izvan RH ponekad imamo dojam da nas se doživljava kao teret, kao siromašne rođake iz provincije koji kvare naš europejski image. Dobronamjerni građani RH, međutim, znaju da je dijaspora odlučujuće pridonijela uspostavi demokracije, diplomatskom priznanju i obrani Hrvatske od agresije. Procjenjuje se da je od 1991. do 2011. iz dijaspore u RH ušlo više od 100 milijardi dolara.

Inozemne doznake - 10% proračuna RH

Procjenjuje se da i danas svake godine iz dijaspore dolazi više od 2 milijarde eura, što je 10 posto proračuna RH - nastavio je saborski zastupnik HDZ-a iz XI. izborne jedinice:

- Ako to znamo, krajnje je licemjerno, pa i uvredljivo čuti da oni koji ne „plaćaju porez“ u RH ne bi smjeli o njoj glasovati. Je li itko tražio potvrdu o plaćenom porezu od onih koji su dragovoljno branili i ginuli u obrani Hrvatske?! Na postrojavanju Zbora narodne garde 1991. na stadionu u Kranjčevićevoj bila je polovica mladića iz BiH ili podrijetlom iz nje.

Naša Vlada ispunjava obećanje - Hrvatima izvan RH olakšava stjecanje hrvatskog državljanstva

Dobronamjerni znaju što je u ratu značila Hercegovina

 Dobronamjerni hrvatski građani znaju - dodao je - da su Hrvati iz Širokog Brijega i susjednih općina zapadne Hercegovine 7. svibnja 1991. stali na put tenkovskoj koloni dvaju korpusa tzv. JNA, koji su trebali presjeći Hrvatsku u Dalmaciji:

- Dobronamjerni hrvatski građani znaju i što je za Dalmaciju značilo hrvatsko zaleđe u BiH. Stoga odgovorna politika treba znati da je očuvanje političkog subjektiviteta i konstitutivnosti te stvarna ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH zalog sigurnosti cijele RH.

2 bošnjačka & 1 srpski član Predsjedništva BiH

Ljubić je podsjetio da je kršenjem Washingtonskog i Daytonskog mirovnog sporazuma, kojih je RH potpisnica, te opstrukcijom provedbe presuda Ustavnog suda BiH Hrvatima višekratno onemogućeno izabrati svoje legitimne političke predstavnike:

- Unatoč odličnom rezultatu stranaka okupljenih u Hrvatski narodni sabor, i na zadnjim je izborima bošnjačka većina uspjela na mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH izabrati svog kandidata, tako da danas imamo dvojicu članova koji su izraz političke volje Bošnjaka i jednoga srpskog člana, dok Hrvati već treći put nemaju svog predstavnika.

Neshvatljiva podrška Komšiću

Upozorio je da posljedice kršenja Daytona, preglasavanja i političkog nasilja ne pogađaju samo Hrvate, već posljedice trpe svi u BiH u vidu ekonomskog zaostajanja, osiromašenja, odlaska mladih ljudi i zastoja na putu euroatlantskih integracija:

- Na žalost, neustavni izbor Komšića i pokušaj izbora nelegitimnih hrvatskih predstavnika u Dom naroda naišao je na podršku određenih političkih i medijskih krugova u RH. Hrvati u BiH znaju što im je donio Komšić u Predsjedništvu BiH, no znaju li pojedini političari u RH što je donio Hrvatskoj? A donio je tužbu protiv RH glavnom tajniku UN-a zbog Zakona o raspolaganju državnom imovinom, prosvjednu notu zbog tobožnjih postupaka SOA-e, pokušaj obustave gradnje Pelješkog mosta, klevete o „buđenju ustaštva“ u RH s govornice Opće skupštine UN-a...

Josipović opet o „ustaškim gujama“

Porazno je da se neki u Hrvatskoj pridružuju Komšićevim klevetama - naglasio je Ljubić - te citirao izjavu Ive Josipovića da „Komšićeva izjava stoji, da ustašofilija ima podršku i u dijelu politike i medija, pa i dalje vrijedi ono što sam rekao u Jeruzalemu - da ustaška zmija i dalje sikće“:

- Neki se izgleda ne mogu pomiriti s padom bivšeg sustava i države. Stoga ne mogu oprostiti ni politici koja je predvodila uspostavu suverene i samostalne Hrvatske, ni hrvatskim braniteljima. Zar ne uviđaju da je to autodestruktivno? Jer, svaka kleveta na vlastitu zemlju vraća se kao bumerang i slabi poziciju RH na međunarodnom planu. A ja se s tim ne mogu pomiriti jer kao Hrvat izvan RH svjestan sam da samo jaka Hrvatska može biti od pomoći Hrvatima u BiH i iseljeništvu te hrvatskim manjinama u susjednim državama.

Forsiranje naziva „Bosna“ za državu

Ukazao je, na kraju, i da se u hrvatskom političkom i medijskom vokabularu koriste neprecizni pojmovi, poput „bosanski Hrvati” za sve Hrvate iz Bosne i Hercegovine:

- Ne znam koliko je svima u RH jasno da unitarističko-centralističke snage u BiH - nametanjem nadnacionalnog državnog bosanstva umjesto hrvatskog, srpskog i bošnjačkog nacionalnog identiteta te bosanskog jezika umjesto službenih srpskog i hrvatskog - zapravo žele BiH pretvoriti u državu pod dominacijom većinskog naroda. Čak se, ne bez političke pozadine, forsira samo „Bosna“ kao naziv za državu. To smo vrlo jasno mogli vidjeti u Programskoj deklaraciji SDA.

A A A