Vijesti
15. 10. 2019.

Naša Vlada ispunjava obećanje - Hrvatima izvan RH olakšava stjecanje hrvatskog državljanstva

Još 2016. na Savjetu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, održanom u Vukovaru, predsjednik Andrej Plenković dao je obećanje da će se izmijeniti Zakon o državljanstvu. Rečeno - učinjeno!

Vlada ispunjava svoje obećanje, na veliko zadovoljstvo naših sunarodnjaka diljem svijeta. Novi, jednostavniji postupak stjecanja državljanstva dodatno će učvrstiti vezu hrvatskog iseljeništva s Domovinom. To je i važno političko postignuće, u skladu s ustavnim načelom nedjeljivosti hrvatskog naroda - poručio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH (i član Predsjedništva HDZ-a) Zvonko Milas, koji je o novom zakonu govorio i pred Hrvatskim saborom kad je neki dan podnio Godišnje izvješće o provedbi Strategije o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan RH.

Znatno veća sredstva za projekte hrvatskog iseljeništva & 260 stipendija za učenje hrvatskog jezika

Iskreno partnerstvo s Hrvatima izvan RH

I predsjednik Plenković je na nedavnoj sjednici Vlade RH istaknuo da novim Zakonom o državljanstvu ispunjavamo jednu od zajedničkih ideja sa sjednica Savjeta za Hrvate izvan RH:

Hrvati izvan RH: U ovoj Vladi napokon imamo iskrenog partnera!

- Drago mi je da hrvatsko iseljeništvo jednodušno pozdravlja najavljene zakonske izmjene. Pomaganje Hrvatima izvan RH i produbljivanje njihovih veza s Domovinom neodvojivi su dio politike ove Vlade i HDZ-a. U našem mandatu stoga iz godine u godinu povećavamo iznos sredstava namijenjenih pomoći Hrvatima u BiH, hrvatskoj nacionalnoj manjini u susjednim zemljama te udrugama i ustanovama naših iseljenika.

Nastavit ćemo pomagati Hrvate u BiH i Srbiji - to je neodvojivi dio politike ove Vlade i HDZ-a!

Prihvaćen amandman Kluba zastupnika HDZ-a

U, punim nazivom, Konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskom državljanstvu, Vlada je uvrstila i amandman Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru, kojim će se omogućiti stjecanje državljanstva svim pripadnicima hrvatskog naroda koji su iselili u inozemstvo s prostora u sastavu bivših država u kojima se u vrijeme iseljenja osoba ili njihovih predaka nalazilo i područje današnje Hrvatske.

- Dakle, time se ukida umjetno nametnuta podjela između Hrvata koji su tijekom bivše države iselili iz ondašnje SRH te, s druge strane, iz BiH, Srbije i Crne Gore. Hrvati su Hrvati - naglašava potpredsjednik Vlade i međunarodni tajnik HDZ-a dr. sc. Davor Božinović, i sam podrijetlom iz Boke kotorske.

Hrvatski branitelji koji nisu imali državljanstvo

U izjavi za hdz.hr Božinović je izdvojio važnost još jednoga novog članka uvrštenog u konačni zakonski prijedlog - kojim se regulira pitanje državljanskog statusa nestalih i smrtno stradalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, a koji nisu imali naše državljanstvo u trenutku nestanka ili stradavanja.

OBEĆANO - ISPUNJENO! Novim zakonom pripadnici hrvatskog naroda izvan RH lakše će stjecati naše državljanstvo!

Izmjene zakona o državljanstvu: „Ovo je mali korak za Hrvatsku, ali veliki za hrvatsko iseljeništvo!“

A A A