Vijesti
23. 10. 2019.

Avramopoulos: S Hrvatskom u Schengenu, EU će se bolje zaštititi od ilegalnih migracija!

Nadam se da će države EU-a poduzeti prave korake kako bi se RH čim prije pridružila Schengenu! - poručio je EU povjerenik za migracije i unutarnje poslove, koji je posjetio Zagreb samo dan nakon što nam je Europska komisija dala zeleno svjetlo za ulazak u schengenski prostor.

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima povjerenika Europske komisije za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitrisa Avramopoulosa. Razgovarali su o nastavku suradnje u sprječavanju nezakonitih migracija i krijumčarenja ljudima, jačanju nadzora vanjskih granica Europske unije i ostalim sigurnosnim izazovima.

Još jedan veliki europski uspjeh - Hrvatska ispunila sve kriterije za pristupanje Schengenu!

Nakon sastanka, povjerenik Avramopoulos te potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović održali su zajedničku konferenciju za medije.

Ispunjeni svi uvjeti za Schengen!

Avramopoulos je naglasio da će se Europska unija s Hrvatskom u schengenskom prostoru bolje zaštititi od ilegalnih migracija:

- Ulazak Hrvatske to je važniji s obzirom na nove migracijske i sigurnosne izazove s kojima se suočavamo. RH ispunjava sve zadaće koje je preuzela pristupanjem EU-u, a koje su relevantne za Schengen.

Interes RH, susjednih zemalja & cijele EU

Povjerenik je izrazio nadu da će države članice poduzeti prave korake da Hrvatska čim prije postane članica Schengena:

- Ulazak Hrvatske u šengenski prostor u interesu je same Hrvatske, svih susjednih zemalja i cijele EU. Nadam se da će do toga uskoro doći.

Naše pristupanje Schengenu u interesu je svih članica EU-a, pa tako i Slovenije!

Božinović: Nastavljamo s jačanjem granice!

Božinović - koji je i međunarodni tajnik HDZ-a - najavio je pak da hrvatske vlasti, bez obzira na zeleno svjetlo Europske komisije, nastavljaju s jačanjem ljudskih i tehničkih kapaciteta za nadzor i zaštitu granice:

- Migrantskim izazovima očito se ne nazire kraj. EU bi se više trebala usredotočiti na tzv. balkansku rutu. Činjenica je da kroz istočnu granicu BiH migranti ulaze više-manje bez ikakve kontrole. Osnaživanje graničnih službi BiH jedini je način da se taj pritisak smanji.

Nema bojazni, svoje ćemo odraditi!

Što se tiče hrvatske granice, nema nikakvih bojazni. Dat ćemo svoj doprinos kako bi se EU što prije vratila normalnom funkcioniranju Schengena! - zaključio je potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova.

A A A