Vijesti
3. 11. 2019.

Gordan Jandroković započeo posjet Narodnoj Republici Kini obilaskom globalne kompanije Huawei

Predsjednik Hrvatskog sabora od 2. do 6. studenog boravi u Pekingu i Šangaju, u posjetu NR Kini. Program je vrlo sadržajan: predsjednik Svekineskog narodnog kongresa Li Zhanshu, 2. Kineski međunarodni uvozni sajam, Međunarodni gospodarsko-poslovni forum Hongqiao, svečana večera s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom, otvorenje izložbe Muzeja za umjetnost i obrt iz Zagreba...

Čelnici Huaweia upoznali su u Pekingu predsjednika Hrvatskog sabora (i glavnog tajnika HDZ-a) s radom te globalne kompanije, jedne od najvećih u svijetu, koja posluje u više od 170 zemalja, u kojima razvija područja digitalizacije i digitalne transformacije. Posebno su istaknuli zadovoljstvo dosadašnjim poslovanjem u Hrvatskoj.

Dr. Tuđman još je 1993. posjetio Kinu prepoznavši njenu globalnu snagu i važnost naše gospodarske suradnje!

Smart city & suradnja s hrvatskim sveučilištima

U tom smislu naglašena je važnost dvaju memoranduma koji su Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva RH i Huawei Tehnologies Hrvatska potpisali u travnju u sklopu sastanka na vrhu Kina +17 u Dubrovniku.

(17+1) Plenković o još intenzivnijoj suradnji s Kinom: Nove investicije, infrastrukturni projekti & gospodarski rast!

Riječ je o memorandumima kojima se jača suradnja Hrvatske i te kompanije na području razvoja rješenja za ´smart city´, odnosno pametne gradove, ali i širi razmjena stručnih znanja suradnjom Huaweia s hrvatskim sveučilištima. Tim je putem omogućeno usavršavanje najboljih hrvatskih studenata tehničkih znanosti u istraživačko-razvojnim centrima Huaweija u Kini. Realizacija je već započela, odnosno prvih deset hrvatskih studenata na edukaciji je u Kini.

Novi poslovni projekti u Hrvatskoj

Gordan Jandroković istaknuo je da su razgovori u Huaweiju, jednoj od najjačih tehnoloških kompanija danas u svijetu, bili vrlo dobri i korisni:

- Izvijestili su nas o poslovanju, i ono što je posebno važno, iskazali su zadovoljstvo radom njihovog ureda u Hrvatskoj te najavili nove poslovne projekte, suradnju s lokalnim zajednicama, našim privatnim sektorom, tako da možemo biti vrlo zadovoljni.

Li Zhanshu & Xi Jinping

Tijekom posjeta Narodnoj Republici Kini, predsjednik Hrvatskog sabora među ostalim sastat će se sa svojim domaćinom, predsjednikom Svekineskog narodnog kongresa Lijem Zhanshuom, te predvoditi hrvatsko izaslanstvo na 2. Kineskom međunarodnom uvoznom sajmu (2. China International Import Expo), koji se svečano otvara u Šangaju u utorak 5. studenog.

U tom će gradu isto tako sudjelovati na svečanoj večeri koju u povodu otvorenja navedenog sajma priređuje predsjednik NR Kine Xi Jinping.

Hrvatsko-kineska godina kulture i turizma

Jandroković će potom sudjelovati na Međunarodnom gospodarsko-poslovnom forumu Hongqiao te će održati izlaganje na tematskom forumu posvećenom „Otvaranju, regulativi i poslovnom okruženju -  ulozi vlada i perspektivama multinacionalnih tvrtki“.

U Muzeju umjetnosti Minsheng u Šangaju, u okviru Hrvatsko-kineske godine kulture i turizma, svečano će otvoriti izložbu Muzeja za umjetnost i obrt iz Zagreba.

Hrvatsko-kineski poslovni forum

Posjet Kini predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković završit će u srijedu, 6. studenog, u Šangaju sudjelovanjem na Hrvatsko-kineskom poslovnom forumu u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, na kojem će se kineskim partnerima predstaviti poslovne i investicijske mogućnosti u Hrvatskoj.

A A A