Vijesti
17. 11. 2019.

1. sjednica naše Vlade izvan Zagreba održana je upravo u Vukovaru. Sve što smo tada najavili, to smo i ispunili!

Vratili smo Hrvatsku vojsku u Grad Heroj, premda su nam tvrdili da je to nemoguće. Vukovar postaje mjesto posebnog domovinskog pijeteta, a pri kraju je obnova Vodotornja. 18. studenog proglašen je blagdanom, a započinje dogradnja Memorijalnog groblja. Za Grad na Dunavu u ovom je mandatu iz proračuna uplaćeno 435.68 mil. kuna.

Članak autora Josipa Bohutinskog prenosimo u cijelosti, a oprema je urednička:

Mjesto posebnog domovinskog pijeteta

Prva sjednica aktualne Vlade izvan Zagreba održana je upravo u Vukovaru, 17. studenog 2016. godine, a u Vladi kažu da su svi zaključci doneseni na toj sjednici realizirani. Tako je i Zakon o Vukovaru kao mjestu posebnog domovinskog pijeteta krenuo u javno savjetovanje.

Vukovar postaje mjesto posebnog domovinskog pijeteta, a županijska bolnica u Gradu Heroju - Nacionalna memorijalna bolnica!

Obnova komunalne & elektroenergetske infrastrukture

Realizirana je i odluka o darovanju nekretnina u vlasništvu RH za Plivalište Vukovar, Sportsku dvorana i sportsko igralište, a vrijednost tih darovanih površina je 99,3 milijuna kuna. Na toj sjednici Vlade donesena je i odluka o sufinanciranju komunalnog pristaništa Marina. Ukupna vrijednost te investicije je 12 milijuna kuna.

Vlada je tada donijela i zaključak o izradi Programa obnove komunalne i elektroenergetske infrastrukture Grada Vukovara za razdoblje od 2017. do 2021. godine. Riječ je o 59 projekata u vrijednosti od 1,44 milijarde kuna. Za obnovu vukovarskog Vodotornja pak iz državnog proračuna osigurano je 18,5 milijuna kuna.

Luka, ceste, refundacija doprinosa

Od 2016. do 2019. iz državnog proračuna za Grad Vukovar je uplaćeno 307,45 milijuna kuna, odnosno 435,68 milijuna kuna kada se uračunaju i sredstva za Lučku upravu Vukovar, Županijsku upravu za ceste te sredstva isplaćena za refundaciju 50 posto iznosa plaćenih doprinosa poslodavcima sa sjedištem u Vukovaru.

Ako se pak tom iznosu, navode u Vladi, pridoda i 427,35 milijuna kuna uplaćenih u tom razdoblju u proračun Vukovarsko-srijemske županije, ukupna sredstva iznose 863,02 milijuna kuna. Novcem iz EU fondova financiraju se, primjerice, nadogradnja i elektrifikacija postojeće željezničke pruge Vinkovci-Vukovar, Arheološki park Vučedol, izgradnja studentskog doma u Vukovaru...

Progon ratnih zločinaca & potraga za nestalima

Što se tiče istraživanja i procesuiranja ratnih zločina, u Vladi ističu da je, među ostalim, 13. veljače 2018. osnovana posebna Radna skupina na razini Ravnateljstva policije operativnog naziva Ovčara s ciljem analize dosadašnjih aktivnosti policije i daljnje provođenje kriminalističkih istraživanja ratnih zločina. Dosad je podneseno pet kaznenih prijava protiv devet osoba zbog počinjenja deset kaznenih djela ratnih zločina na štetu 217 hrvatskih civila i branitelja.

U Vladi podsjećaju da je Ministarstvo hrvatskih branitelja u Vukovaru otvorilo Područnu ispostavu Uprave za zatočene i nestale te da su u zadnje tri godine prikupljena saznanja o 24 moguća neregistrirana mjesta masovnih i pojedinačnih grobnica. Provedeno je terensko istraživanje i izvidi na 65 mogućih mjesta masovnih i pojedinačnih grobnica.

Dan sjećanja & dogradnja Memorijalnog groblja

Što se pak tiče simbola Domovinskog rata, među ostalim, u dvorištu Franjevačkog samostana postavljeno je spomen-obilježje na kojem je objavljen popis svih vukovarskih žrtava u Domovinskom ratu. Novim Zakonom o blagdanima, spomendanima i neradnim danima, ističu u Vladi, 18. studenog proglašen je blagdanom kao Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Napominju i da će radovi na rekonstrukciji i dogradnji Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata započeti ove godine, a procijenjena vrijednost je 4,5 milijuna kuna. Potpuna rekonstrukcija, sanacija i dogradnja obavit će se u četiri do pet godina, a ukupna je vrijednost 16 milijuna kuna.

Demografija, ruralni razvoj, obrazovanje, zapošljavanje

U Vladi navode i da je za zdravstveni sustav grada, među ostalim, osigurano 50,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava EU fondova. Što se tiče obrazovanja i znanosti, u Vladi kažu da je, među ostalim, u rekonstrukciju, dogradnju i nadogradnja zgrade i sportske dvorane OŠ Nikole Andrića uloženo 17,8 milijuna kuna te da je sagrađen studentski dom Leopold - vrijednost 22,9 milijuna kuna. Za mjere aktivne politike zapošljavanja u Vukovaru, kažu u Vladi, među ostalim isplaćeno je 47,46 milijuna kuna i njima je obuhvaćeno 1897 osoba.

Na području demografije i socijalne politike, među ostalim, europskim sredstvima financirano je 18 projekata u vrijednosti od 45,64 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda i Fonda europske pomoći za najpotrebitije. Mjerama Programa ruralnog razvoja ugovoreno je projekata vrijednih 81 milijun kuna na području Grada Vukovara.

Stambeno zbrinjavanje, muzeji, kultura

U mandatu ove Vlade Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje u Vukovaru obnovio je i izgradio 15 višestambenih zgrada. Darovanjem građevinskog materijala obnovljena je i sagrađena 61 obiteljska kuća, a u Vladi kažu da je tim aktivnostima zbrinuto 618 obitelji, za što je utrošeno oko 74 milijuna kuna. Usto, darovan je 181 stan u državnom vlasništvu te 318 stanova modelom otkupa stambenih jedinica, za što je proračun Grada Vukovara uprihodovao 19,38 milijuna kuna.

Ukupna ulaganja u vukovarski turizam u zadnje tri godine pak iznose 4,18 milijuna kuna, dok je kulturna scena Vukovara, primjerice, u svibnju ove godine dobila novootvoreni Franjevački muzej Vukovar koji je obnovljen u sklopu 15,5, milijuna kuna vrijednog projekta Integracije kulturne i povijesne baštine Franjevačkog samostana u turističku ponudu grada. Ministarstvo kulture u mandatu je ukupno za javne potrebe u kulturi u Vukovaru dosad isplatilo 18,31 milijun kuna.

A A A